Vitamin krásy -kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová je všestranný vitamin, který je jinak nazýván také vitamin B5. Tento vitamin se uplatňuje hlavně v léčbě ran a v kosmetice.
Vitamin krásy -kyselina pantothenová
2.1.2006 0:00 |

Název „pantothen“ znamená v řečtině „odevšad“. Je obsažen ve velkém množství potravin, avšak jeho účinnost se poměrně rychle ztrácí vařením, skladováním, konzervací a působením světla. Proto je důležité jíst jídlo vždy čerstvě připravené. Nedostatkem jsou nejvíce ohrožení starší lidé, kteří mají tendenci se stravovat jednostranně, a také lidé provozující extrémní sporty.

Nízké hodnoty vitaminu B5 se ohlašují stavy vyčerpaní provázené bolestí hlavy. Čistá kyselina pantothenová je vazký a na vzduchu nestabilní olej, a proto se nehodí k zevnímu použití. Kosmetické prostředky -krémy, šampony se proto obohacují panthenolem, což je pro-vitamin kyseliny pantothenové. Má stabilnější vlastnosti a dobře prostupuje pokožkou. Organismus rychle přemění panthenol v kyselinu pantothenovou. Jak prokázaly četné studie, jestliže se rány a spáleniny ošetřují panthenolem, hojí se rychleji.

Panthenol je užíván i při péči o vlasy, nehty a tělo, provitamin je prostředek, který pokožku uklidňuje -suchá pokožka vydrží déle vláčná. Při nečisté pleti panthenol působí protizánětlivě, pokožce odnímá napětí a dovede předejít i popálení sluncem. Kyselina pantothenová je proto někdy nazývána vitaminem krásy.

Není třeba se obávat předávkování, protože tělo přijme pouze tolik, co spotřebuje, a zbytek vyloučí močí. Z toho důvodu je třeba hladinu neustále doplňovat. Velkým zdrojem kyseliny pantothenové jsou melouny a jejím nepřítelem -ničitelem jsou nadměrná množství hořčice a kořenění. Měli bychom proto kořenit umírněně a jemně.


Uvedeno ve spolupráci s týdeníkem Spirit

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění