Melouny

Skvělý pročišťující účinek přináší konzumace melounů hlavně pro naše ledviny přetížené škodlivinami.
 Melouny
4.8.2004 0:00 |

Název meloun pochází z řečtiny a znamená velké jablko. Pěstoval se už před čtyřmi tisíci let. Meloun patří nikoliv mezi ovoce, ale je to plodová zelenina z čeledi tykvovitých.

Rozlišujeme dva základní druhy: vodní melouny a cukrové melouny. Vodní meloun má různou velikost a váhu až 2O kg. Je zelené nebo žíhané barvy, s červenou dužninou. Pochází z Afriky, obsahuje 91% vody, jeho energetická hodnota 100 gramů dužiny odpovídá asi 140 kilojoulům .

Cukrový meloun je menší velikosti, žluté až zelenavé barvy. Na rozdíl od melounů vodních  má poměrně vysoký obsah cukru, energetický obsah sto gramů dužiny činí asi 230 kilojoulů (55 kilokalorií).

Melouny obsahují:
- četné bilolátky
- beta-karoteny a vitamin A
- 90-95% vody
- 3-12% cukru
- sodík

Konzumace melounů díky obsahu vitaminu A chrání tělo před volnými radikály, viry a bakteriemi. Dobře pročišťuje ledviny a látka B3 zajišťuje lepší dodávání kyselin našim buňkám.

Posiluje obranný systém, chrání pokožku před vysušením. Je vynikajícím prostředkem k hubnutí, protože zasytí, pročistí a přitom obsahuje málo kalorií. 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění