5 rychlých a zdravých večeří za 30 minut

Co rychle, pestře a vyváženě připravit, aby si pochutnala celá rodina? inspirujte se třeba našimi recepty.
5 rychlých a zdravých večeří za 30 minut
15.4.2013 16:00 |

Večeře za 30 minut

Věříme, že čerstvé suroviny nepotřebují hodinovou úpravu. Naopak, čím kratší dobu je tepelně upravujete, tím lépe. Zachovají si totiž své výživové hodnoty i chuť.

Ideální kulinární úpravou je vaření v páře, ale i příprava na nepřilnavé pánvi či elektrickém grilu bez přidaného tuku. Panenské oleje si nechte na dresink do salátů,jejichž období právě začíná.

Přečtete si také: 5 tipů na zdravou, rychlou a chutnou snídani

Recepty:

Krůtí kousky s brokolicí, sezamem a bramborami

Ingredience na 1 porci:

120 g krůtích prsou 100 g brambor 50 g brokolice
50 g sýra cottage
5 g sezamových semínek 1 lžíce
řepkového oleje
sůl pepř

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Krůtí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na trošce řepkového oleje dozlatova. V napařovací nádobě uvaříme brokolici. Na talíř vyskládáme hotové maso, brokolici a brambory, ozdobíme
sezamovými semínky a sýrem cottage.

Tip: Sýr cottage můžete nahradit dipem z bílého jogurtu s čerstvými bylinkami.

Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánem

Ingredience na 1 porci:

100 g uvařené rýže
100 g hrášku 100 g mrkve
100 ml zeleninového vývaru
10 g parmazánu 1 jarní
cibulka 1 lžička olivového oleje sůl pepř rozmarýn

Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánem Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánem

Postup: Na trošce olivového oleje orestujeme jarní cibulku, přidáme
hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev. Podlijeme zeleninovým
vývarem, přisypeme omytou rýži, přidáme lístky rozmarýnu, sůl
a pepř. Promícháme a dolijeme vodou asi tak 1 cm nad okraj
rizota. Přiklopíme a dusíme na nižší teplotě doměkka, asi 20 minut.
Podáváme ozdobené parmazánem.

Tip: Vyzkoušejte také se zelenými fazolkami a kousky ryby.

Kuřecí steak na asijský způsob

Ingredience na 1 porci:

120 g kuřecích prsou
100 g vařené rýže
100 g fazolových lusků
2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče 1 lžíce šťávy z limetky 1 lžička pomerančové
kůry 1 lžička zázvoru 1/2 lžičky chilli 1 lžička olivového
oleje
sůl pepř
čerstvá máta

Kuřecí steak na asijský způsob Kuřecí steak na asijský způsob

Postup:

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na trošce
olivového oleje. Podlijeme šťávou z pomeranče a limetky, přidáme
kůru z pomeranče, nastrouhaný zázvor a chilli a dusíme krátce
doměkka. Mezitím uvaříme fazolové lusky v napařovací nádobě.
Na talíř dáme rýží, maso a fazolové lusky, zalijeme omáčkou
a ozdobíme čerstvou mátou.

Tip: Pro sladkokyselou verzi lze přidat 1 lžičku javorového sirupu.

Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkami

Ingredience na 1 porci:

100 g uvařených špaget 3 plátky dušené šunky (3x 15 g)
10 g kaparů 100 g salátové okurky 1 jarní cibulka
1 lžíce šťávy z limetky 1 lžíce olivového oleje sůl pepř
čerstvá máta

Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkami Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkami

Postup: Špagety uvaříme na způsob al dente. Ještě horké těstoviny smícháme se šunkou nakrájenou na tenké plátky, s kapary, nasekanou cibulkou a na půlměsíčky nakrájenou okurkou.

Připravíme si dresink z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře
a nasekané čerstvé máty a vmícháme do těstovin.

Tip: K těmto špagetám se hodí i troška čerstvého kozího sýra.

Losos s cuketami a kuskusem

Ingredience na 1 porci:

80 g lososa 80 g vařeného kuskusu 50 g cukety
5 g mandlí 1 jarní cibulka 1 lžička olivového oleje sůl
pepř kadeřavá petrželka

Losos s cuketami a kuskusem Losos s cuketami a kuskusem

Postup: Kuskus připravíme podle návodu. Lososa z obou stran osolíme,
opepříme a pokapeme šťávou z citronu a orestujeme na trošce olivového oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podusíme doměkka, asi 3 minuty. Hotovou rybu podáváme s kuskusem, nasekanými mandlemi a čerstvou petrželkou.

Tip: Lososa můžete nahradit treskou nebo pstruhem.

Zobrazit další rychlé večeře

Autor článku: Jana Vašáková (Dieta)
Zdroj: Dieta

Komentáře

info@bezkyne.cz | 10.3.2016 18:51

Super!

renatacerna@mujmail.cz | 7.8.2015 08:51

Dobrý nápad

jechout | 1.11.2013 22:10

Přivýdělek přes internet !

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění