7 tipů pro krásné a zdravé zuby: Zachrání vás kokos a žvýkačky! | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

7 tipů pro krásné a zdravé zuby: Zachrání vás kokos a žvýkačky!

Určitě víte, že příchod menopauzy s sebou nese návaly horka, noční pocení a změny nálad. Věděly jste ale, že tyto hormonální změny by vás mohly bez dobré péče připravit kvůli klesající hladině kolagenu i o zuby? Nepropadejte panice, stačí jen trochu pozměnit každodenní návyky a rozdíl bude obrovský.

Sucho v ústech

Klesající hladina estrogenů sníží také tvorbu slin v ústech. Vzhledem k tomu, že sliny jsou v první linii v obraně proti plaku a tvorbě zubního kazu, jsou vaše zuby v ohrožení. Jak ovlivní nástup menopauzy a produkce kolagenu vaše zuby? Pojivové tkáně, které drží zuby na svém místě, jsou totiž primárně právě z kolagenu. Když dojde k jeho poklesu, dásně můžou doslova ztrácet pro zuby přilnavost. Co s tím?

Pokračování 2 / 5

Přehodnoťte dentální hygienu

Správné čištění zubů je teď důležitější než kdy jindy. Navštivte svého dentálního specialistu a nezapomeňte si s sebou na ukázku vzít svůj vlastní zubní kartáček. V posledních letech ženy hledají přírodní alternativy ke klasickým zubním pastám kvůli tolik diskutovanému fluoridu. Lékaři jsou nicméně ve valné většině stále zdrženliví, co se vyřazení fluoridu týká. Stále radí tyto pasty používat, protože pomáhají zachovat pevnost zubní skloviny.

Pokračování 3 / 5

Vlhčete ústa

Aby byla vaše ústa hydratovaná, pijte hodně vody a bylinné čaje, občas schroupněte pár kousků celeru, brokolice a okurky. Pokuste se minimalizovat spotřebu alkoholu. Právě jeho konzumace může vést k dehydrataci nejen organismu, ale i úst. Ovocné šťávy, ovocné čaje a sladké nápoje (i jejich dietní verze!) zase napomáhají k erozi zubní skloviny, a tím i ke vzniku kazů.

Pokračování 4 / 5

Žvýkejte bez cukru

Žvýkačky slazené xylitolem vám můžou pomoct stimulovat produkci slin a neutralizovat kyselý plak v ústech. Rovnátka (alespoň na noc) vám zase pomůžou upevnit a zastavit pohyb zubů, který někdy v období menopauzy z již výše zmíněných příčin nastane.

Pokračování 5 / 5

Přidejte kokosový olej

Převalovat v ústech každý den pár minut trošku kokosového oleje (zhruba jednu polévkovou lžíci) a poté ji vyplivnout vám pomůže bojovat proti plaku a žlutým zubům. Ačkoli oficiální věda účinnost této metody ještě nepotvrdila, zubaři už ji sami začali doporučovat.

Nezapomeňte ovšem pro samou starost o zuby ani na zbytek obličeje a dopřejte mu hýčkající péči. Zkusit můžete například Neovadiol.

Doporučujeme

Články odjinud