Abeceda hubnutí: Q jako quinoa aneb kuchyňské experimenty

Qui … co? Quinoa – proteinová bomba, která je v Čechách známá pod svým botanickým názvem merlík chilský.
Abeceda hubnutí: Q jako quinoa aneb kuchyňské experimenty
17.8.2011 16:00 |

Objevuju Ameriku

„Špatně hubneš – spaluješ svaly místo tuků. To proto, že jíš po cvičení málo proteinů!“ vynadala mi jednoho krásného dne Marine, moje trenérka ve fitku. I začala jsem pátrat po tom, kterak to změnit.

Když jsem narazila na merlík chilský (Chenopodium Quinoa), měla jsem pocit, že jsem právě objevila Ameriku. A to doslova! Tato drobounká zrníčka k nám putují z oblasti jižní Ameriky (Bolivie, Kolumbie, Peru či Chile), kde ji již před téměř 5000 lety začali pěstovat původní obyvatelé země – tamější Indiáni.

Výživová bomba

Vypadá to jako obilí, ale není to obilí. Z hlediska biologického lze quinou, stejně jako pohanku či amarant, zařadit mezi tzv. pseudoobiloviny. Botanické podrobnosti nechme odborníkům, pro nás, obyčejné smrtelníky z této informace plyne, že kuchyňské užití merlíku je prakticky stejné jako užití obilovin. Ovšem pozor – tyto rostliny neobsahují lepek, jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu.

Současní odborníci merlík označují za malý zázrak – potravinu 21.století. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem Není divu: Quinoa je zdrojem velkého množství bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin.

Obsahuje nejen vitamíny A, B2 a E, ale také vápník, železo, měd a zinek. To není zdaleka všechno, quinoa je také bohatým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, oligosacharidů, vlákniny, rostlinných sterolů a antioxidantů. Ne nadarmo se tomuto malému zrníčku velikosti prosa říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.

Jdeme vařit

Uvařit quinou není nic složitého. V podstatě se vaří velmi podobně jako rýže – tedy na 1 hrnek quinoy 2 hrnky vody . Každý výrobce uvádí jinou dobu varu (cca od 5 do 18 minut), a tak vám nezbude, než si poctivě přečíst návod a vydat se metodou pokus omyl. Já vařila čtvrt hodiny a výsledek ochutnávala, aby byla „al dente“ (tzv. „na skus“).

Přeci jen malilinkatý zádrhel u vaření tu je. Quinoa je obalena ochrannou vrstvou, která obsahuje tzv. saponiny – hořké látky chránící semena před ptáky a hmyzem. Pokud nechceme, aby pokrm měl nahořklou chuť, je potřeba semínka důkladně a několikrát propláchnout. Někteří kuchaři, ve snaze zbavit se nahořklé příchuti, merlík přes noc namočí, pak vodu vylejí a dají vařit do nové.

Quinoa - merlík chilský. Quinoa - merlík chilský.

Kam s ní? Do salátů, rizota nebo na zapečení!

Nemusíte hned experimentovat se složitými novými recepty. Zkuste quinou propašovat do jídel, která důvěrně znáte. Můžete jí zahustit polévku (rozhodně to bude zdravější než klasická zásmažka), nahradit rýži v plněných paprikách či zkusit netradiční rizoto (nebo vlastně quinoto). Smícháním quinoy s medem, mandlemi, mlékem nebo ovocem vznikne velmi energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně. Jako příloha vám dobře poslouží k masu nebo k omáčkám.

Sladká tečka na závěr

Čím jsem začínala já? Variací na téma rýžový nákyp. Jak na to? Uvařte quinou dle receptu, tedy ve vodě. Můžete ji nechat mírně nedovařenou – budeme ji za chvíli vařit ještě v mléce. Pokud nemáte důvěru v nové chuti či pokud vám zbyla rýže od oběda (a není zrovna promíchaná s cibulkou či jiným ostrým kořením), můžete quinou nastavit „klasikou“, tedy rýží. (Já smíchala quinou s rýží v poměru 2:1)

Vařenou quinou zalejte mlékem a znovu povařte – výsledek může být i mírně rozvařený. Výslednou hmotu nechejte vystydnout. (Já vím, někteří namítnou, že bychom měli vařit rýži či merlík přímo v mléku – přiznám se, že takto mi to přijde stejně dobré, ale jednodušší – představa, že budu dvacet minut stát u plotny a míchat rýžovou kaši mě vážně netěší.)

Žloutky utřete s vanilkovým cukrem a máslem, přidejte uvařenou quinou a vmíchejte sníh z bílků. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypejte kokosem. Polovinu směsi vložte do mísy, přidejte vrstvu kompotovaného okapaného ovoce (třešně, višně, švestky, meruňky …) a pokračujte opět vrstvou quinoy. Vše necháme zapéct (asi půl hodiny na 180°) a pak už jen – dobrou chuť.

Tuším, že se zde najdou lidé, kteří budou tvrdošíjně vyžadovat přesné množství použitých ingrediencí. Já vařím od oka, ale dobrá, zkusím to odhadnout. Na půl čtvrtlitrového hrnku quinely potřebujete asi 2 vejce, 1 vanilkový cukr a 50g másla. Kompotované ovoce dáváme dle potřeby.

Pokud jsem vás navnadila a už už běžíte do obchodu, pak vás musím trochu zkrotit. Tento zázrak přírody si prozatím si nenašel cestu do běžného sortimentu potravin. Najdete jej však ve většině prodejen zdravé výživy či v DM drogerii, která ve svém sortimentu nabízí i bio potraviny.

Příště nás čeká písmenko R. Můžete se těšit na rozhovor – a protože jsme na serveru zeny.cz, zpovídaná osoba bude taktéž žena. Žádná významná osobnost, dalo by se říci jedna z tisíců, které chodí okolo nás. Tato je však neobyčejná tím, že … ba ne, víc už neprozradím! Nechte se překvapit.

Všechny díly Abecedy hubnutí naleznete ZDE

Poslední články autora

Abeceda hubnutí: P jako pohyb

Abeceda hubnutí: O jako operativní léčba obezity

Abeceda hubnutí: N jako nestandardní situace

Zobrazit všechny články autora

SLEVÍN.CZ - KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Autor článku: Lucie Černohorská
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění