Agar

Agar je oblíbená zelenina Dálného východu. Je zcela nekalorická a má léčivé účinky velmi prospívající našemu organismu.
Agar
10.11.2004 0:00 |

Agar (nebo také agar-agra) je vodní rostlina rostoucí v hloubce až 80 m, která vzniká z rostlinných slizů (agarofytů). Byla objevena Číňany a Japonci už před 2 000 lety a zaujala významné místo ve výživě obyvatel Asie pro svůj velký obsah minerálů, vitaminů a proteinů.

Tyto řasy se nejprve zbavují vody a pak se suší za nízkých teplot ve vakuu. Agar je bezbarvý až bílý, má neutrální chuť. Prodává se ve formě prášku, vloček nebo vláken. Používá se v potravinářství k zahušťování omáček, pudinků, k přípravě dezertů a želatin. Agar má nulovou energetickou hodnotu, takže se hodí pro pacienty s nadváhou. Agar lze rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech, ovocných šťávách. Od tradiční potravinářské želatiny vyráběné ze šlach a kostí zvířat se liší osmkrát větší želírovací schopností, pomaleji se rozpouští a je jemnější.

Agar a jeho účinky na organismus
- je protizánětlivý
- je to mírné projímadlo při zácpě
- pomáhá snižovat nadváhu
- obsahuje fucoidan, který pomáhá při rakovině prsu
- posiluje játra a plíce
- je bohatý na vápník, železo, jód
- posiluje žaludek a střeva

Agar se rozpouští v teplých tekutinách při 80 stupních a želíruje při zchladnutí na 30 stupňů. Nejdříve se namočí v tekutině (vodě, vývaru, ovocné šťávě), uvede se do varu, přidají se potřebné přísady a pak se nechá vychladnout. Nehodí se ke zpracování potravin obsahujících ovocný nebo vinný ocet. Pozor k při konzumaci agaru by si měly dát osoby trpící častými průjmy.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Pobyda | 28.7.2010 13:48

Agar

1olina@senam.cz | 22.6.2007 09:40

agar

Lucie Steinocherová | 21.6.2007 09:38

RE: Agar v kuchyni

Jaroslava Málková | 21.9.2006 12:41

Agar v kuchyni

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění