Bábovka - rychle, zdravě i klasicky

Není daleko doba, kdy se odpolední káva při nedělní siestě neobešla bez vonící bábovky. Dnes místo bábovky raději sáhneme po rychlém a dietnějším moučníku, ale proč si občas nedopřát bábovku jako od babičky...
Bábovka - rychle, zdravě i klasicky
26.2.2011 0:00 |

Bábovka z vařeného těsta

1/4 l mléka, 150 g cukru, 150 g másla, 2 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, tuk a hrubá mouka na formu
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Povaříme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme a necháme vychladnout. Do směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vejce. Utřeme a dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Vložíme do studené trouby a pečeme asi hodinu při 150 ° C.

Jemná bábovka z brambor


V míse ušleháme 2 žloutky, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla. Do pěny přidáme 250 g hrubé mouky, 250 g vychladlých jemně strouhaných brambor, 1 prášek do pečiva a ze dvou bílků tuhý sníh.
Vše promícháme, dáme do dobře vysypané formy a pečeme 3/4 hod. Vyklopíme a horkou bábovku pokropíme máslem a hodně ji pocukrujeme vanilkovým cukrem a kakaem, což nám utvoří výtečnou kůrčičku. Do těsta můžeme přidat dobře omytou strouhanou citrónovou kůru a omyté rozinky.

Americká bábovka

11 bílků, 1 lžíce vinné kyseliny, 1 lžička mleté vanilky, 150 g polohrubé mouky, 250 g krystalového cukru, na hrot nože soli. Na bílou polevu: 2 až 3 lžíce horké vody, 2 lžičky mleté vanilky, 300 g moučkového cukru.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zamícháme prosetou mouku, vinnou kyselinu, cukr, mletou vanilku a sůl. Směsí naplníme nevymaštěnou formu na bábovku a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát tak dlouho, dokud nevychladne a sama nevypadne z formy. Vychladlou bábovku potřeme bílou polevou. Cukr, horkou vodu a mletou vanilku utřeme tak, aby poleva byla hladká a lesklá.

Rady pro nezkušené hospodyňky - Aby se bábovka povedla




  • Těsto lijeme nebo vkládáme do vymaštěné a vysypané formy asi do 3/4. Pečením těsto nabude a přeteklo by přes formu.
  • Bábovku pečeme pomalu a zvolna, aby se stejnoměrně propekla a nezůstala uprostřed syrová. Kynuté těsto pečeme asi hodinu při 175 stupních a piškotové těsto při 170 stupních, asi tak asi 10 - 12 minut. Propečení bábovky kontrolujeme zapíchnutou špejlí. Zůstane-li suchá, je bábovka hotová.
  • Bábovku pečeme na spodním roštu rozehřáté trouby. Asi 20 minut před dopečením se na bábovku podíváme a případně ji přikryjeme pergamenovým papírem, aby nezhnědla
  • Po upečení necháme bábovku asi 15 minut vychladnout ve formě a pak ji vyklopíme na mřížku. Necháme zcela vychladnout. Teprve potom bábovku zdobíme polevou a sypeme opraženými nudličkami mandlí. Chceme-li mít bábovku bez polevy, pocukrujeme ji ihned po vytažení z trouby.
  • Občas se stane, že bábovka nejde z formy vyklopit (u silikonové formy to většinou nehrozí). Pak bábovku překlopíme na dřevěnou mřížku a přes formu dáme namočenou utěrku. Ochlazením se bábovka od stěn formy sama odlepí.
  • Těsto na bábovku obměníme na mnoho způsobů, lze přidat banán, kokos, oříšky, kakao, mák, hrozinky, strouhanou čokoládu, jablka nebo mrkev či marcipán. Kdo raději lehčí těsto než kynuté, může upéci bábovku piškotovou nebo z tvarohového či jogurtového těsta, anebo slanou ze zeleniny, masa či těstovin.



Marcipánová bábovka

300 g másla, 100 g marcipánové hmoty,6 vajec, strouhaná citrónová kůra, 1/2 lžičky vanilkové dřeně, 140 g moučkového cukru, 120 g hrubé mouky, 80 g škrobové moučky
strouhanka
Na polevu: 150 g sladké meruňkové marmelády, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce koňaku

Měkké máslo a marcipán utřeme do pěny, po jednom přidáváme žloutky, pak citrónovou kůru a vanilku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a opět vyšleháme. Pak vmícháme škrobovou moučku a zlehka i máslový krém. Formu vymastíme, vysypeme prosetou strouhankou a naplníme těstem. Povrch uhladíme a formu vložíme do středu horké trouby. Upečenou bábovku necháme 15 minut odpočinout, vyklopíme ji na kuchyňskou mřížku a potřeme marmeládou, kterou necháme asi půl hodiny zaschnout. Potom ještě bábovku zdobíme polevou utřené z moučkového cukru, šťávy a koňaku.

Bábovka se zeleninou a bylinkami


Potřebujeme: 400 g brambor, 400 g hrubé mouky, balíček sušeného droždí, 3 vejce, 250 g růžičkové kapusty, 250 g mrkve, sůl, pepř, 100 g anglické slaniny, tuk, 200 ml zeleninového vývaru, 100 g kysané smetany, 150 g taveného sýra, strouhaný mušk. oříšek.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Z mouky smíchané s droždím, brambor, vajec a 175 ml vývaru vypracujeme vláčné hladké těsto. Dáme na 1/2 h do tepla kynout. Růžičky kapusty rozpůlíme, mrkev nakrájíme na kolečka, vložíme na 5 min. vložíme do vodní lázně a pečeme 90 min. okapat. Slaninu nakrájíme na nudličky, smícháme se zeleninou a zapracujeme do těsta. Těsto dáme do formy a pečeme 60 min. při 175°C.

ID: 23975536


Autor: Irena Forejtová

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění