Bio recepty: Dušená zeleninka s česnekem a sýrem

Lehké, chutné, dobře stravitelné a zdravé, tak do této kategorie spadá i náš dnešní recept.
Bio recepty: Dušená zeleninka s česnekem a sýrem
7.2.2007 0:00 |

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele.   Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.
Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice Bio recepty jsou k dostání v bio kvalitě.

Dušená zeleninka s česnekem, sýrem a kaší
Ingredience:

cuketa
rajčata
čínské zelí
česnek
olivový olej
bylinky
brambory
strouhaná sýr

Příprava: Na tento recept můžete použít jakoukoli zeleninu podle vaší chuti, ale vždy by tam měla být rajčata, nejlépe hodně zralá, která pustí hodně šťávy. Kombinace s čínským zelím a cuketou je výborná, takže můžete vyzkoušet tuto variantu. Zeleninu pokrájejte na hodně malé kousky a vložte ji do hluboké pánve. dejte jí tam větší množství, protože se během dušení její obsah zmenší. Přidejte sůl, olivový olej a bylinky - nejlépe čerstvé, ale mohou být i sušené - bazalka oregáno, tymián -a nešetřete jimi. Přiklopte poklicí. Podlévat nemusíte, protože zelenina pustí hodně vody, ale je důležité, aby byla pořádně přiklopená a pára neunikala. Ochutit můžete také bio bujónem. Před koncem dušení přidejte několik utřených stroužků česneku a doduste. Zeleninu podávejte posypanou strouhaným sýrem s rýží nebo bramborovou kaší (bio bramborová kaše z této rubriky)- nezapomeňte přílohu přelít šťávou, kterou pustila zelenina.


Dobrou chuť!

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění