Biopotraviny a potravinové alergie

Biopotraviny se stále více zařazují do naší stravy. Jsou  vhodné také pro osoby trpící potravinovými alergiemi?
Biopotraviny a  potravinové alergie
25.5.2008 0:00 |

To, že výživa a správné stravovací návyky hrají velmi důlezitou roli v našem životě a mají nezanedbatelný vliv na naše zdraví, je všeobecně známá skutečnost. V poslední době tak převládá orientace lidí na zdravou výživu. Tento pojem však může být velmi různorodý a někdy i celkem nevýstižný, protože stravovacích specializací existuje celá řada – od vegetariánství, přes makrobiotiku až po nejrůznější „zdravé“ diety. V poslední době se také mnoho lidí přiklání k u nás přiklání k poměrně novému a tak trochu jinému způsobu zdravé výživy, a to konzumaci potravin, které v sobě obsahují co nejméně zdraví škodlivých látek – tzv. biopotravinám.



Potraviny bez chemie



Biopotraviny jsou zcela přírodní potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což mohou být suroviny jak rostlinného tak živočišného původu - například zelenina, ovoce, obiloviny, luskoviny, olejniny, syrové mléko, vejce nebo i maso.

Výrobu biopotravin a bioproduktů upravuje Zákon 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství a Nařízení rady EHS č.2092/91.
Při výrobě biopotravin nesmí být používána potravinová aditiva: umělá barviva, konzervační látky, zahušťovadla, syntetické chuti, sladidla a další.


 
Z  přídatných látek se mohou používat pouze takové, které jsou uvedeny na pozitivním seznamu povolených přídatných látek - jedná se o látky v přírodě běžné nebo zhotovené z přírodních surovin, např. kyselina askorbová (vit. C), oxid uhličitý, kyselina mléčná, kyselina citrónová, karubin, atd. Zakázáno je také např. ppoužívání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií atd.



Dle výše zmíněného zákona se biopotraviny označují logem BIO + malým nápisem produkt ekologického zemědělství. Použití loga je podmíněno certifikačním procesem Ministerstva zemědělství. Pokud výrobek nese pouze označení ekologický výrobek, light, zdravá výživa, ekovýroba není možno tento produkt považovat za biopotravinu.

Jsou biopotraviny vhodné i pro alergiky?



Bio není žádný speciální druh výživy, nýbřž společné oznsčení pro produkty, které neobsahují chemické látky, hormony, umělá barviva ani konzervanty. Biopotraviny jsou tedy vhodné pro zastánce jakéhokoli výživového směru od již zmíněné makrobiotiky přes vegetariánství až po zastánce klasické stravy.



Biopotraviny mohou být díky miminálnímu obsahu škodlivin oproti běžným potravinám zdravější a celkově méně zatěžující organismus. Jsou tedy vhodné i pro osoby trpící alergiemi nebo osoby s potravinovou intolerancí. Zde je však třeba dávat velký pozor na druh alergie.

Základem léčby alergií je totiž vyloučení kontaktu s alergenem. Znamená to tedy, že pro osoby trpící potravinou alergií, mohou být bio potraviny vhodné, mimo té, která jejich alergii nebo intoleranci způsobuje. Kupříkladu osoby trpící nesnášenlivosti kravského mléka je musí vyloučit ze stravy, ať se jedná o biopotravinu nebo ne. Stějně tak BIO pšenice zůstává stále pšenicí, BIO vejce vejci, BIO jablka jablky atd., a tak osoby alergické na tu kterou potravinu ji stejně nemohou konzumovat.

Autor: Monika Kváčková

Autor článku: Monika Kváčková
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění