Bublinky, aneb vyznáte se v sektech?

Sektem určitě nic nezkazíte, šumivé víno totiž dokáže dokonale zvýraznit pokrm a vyzvednout ho, co se při volbě jiných alkoholických nápojů nemusí podařit. A abyste se mohli svými kulinářskými schopnostmi pochlubit, nechte si poradit přímo od odborníků.
Bublinky, aneb vyznáte se v sektech?
24.6.2010 0:00 |

Šumivé víno je symfonií svěží elegance a ohnivého temperamentu. Lahodný perlivý nápoj v elegantní štíhlé sklenici tvoří neodmyslitelnou součást každé společenské příležitosti. Spojení dobrého jídla a kvalitního sektu umožňuje plně vyniknout všem romantickým a chuťovým vjemům. Svou smyslností a elegancí se sekt podstatně odlišuje od ostatních alkoholických nápojů, a právě proto je nazýván nápojem bohů, neboť prý obsahuje i afrodiziakální účinky podle známé legendy o zrození bohyně lásky Afrodity z mořské pěny.

Jak vzniká sekt?

Pravé šampaňské objevil na přelomu sedmnáctého století benediktinský mnich Dom Pérignon v severofrancouzské oblasti Champagne, jak jinak, než čistě náhodou. Kvalita jednotlivých vín byla velmi rozdílná a tak Dom Pérignon přišel s převratnou myšlenkou, zvanou „assemblage“. Scelil rozdílné odrůdy vína z různých lokalit Champagne, a tím dosáhl dokonale vyrovnané chuti vína. S experimenty však nepřestal. Začal lisovat i modré odrůdy révy, ze kterých získal bílé víno a snažil se najít láhev, která by tlak šumivého vína vydržela.



Začátky výroby šumivého vína jsou však datovány mnohem dříve. Prvními výrobci sektů byly angličtí hostinští, kteří stáčeli víno z dřevěných soudků do lahví. Změna teploty samozřejmě na víno působila tak, že se cukr začal přetvářet na alkohol a uvolněný oxid uhličitý zůstal uzavřen v láhvi.

V současné technologii výroby sektu hraje nejdůležitější úlohu sklepmistr, který podle čichu a chuti dokáže z vinných odrůd vybrat právě takové, které spolu ladí a vzájemně se doplňují. Do této směsi se pak přidávají kvasinky a přesná dávka cukru. Během kvasného procesu se cukr promění na alkohol a oxid uhličitý. Jelikož kvašení probíhá v uzavřených nádobách, oxid uhličitý se přirozeně naváže na víno a tak vznikne šumivé víno s jemnými přírodními bublinkami, které již není žádným jiným způsobem dosycováno. Kvašení a následné zrání sektu trvá minimálně šest měsíců, čímž víno získá svou charakteristickou vůni a chuť.

Není sekt jako sekt

Šampaňské je označení pro sekt, který pochází z oblasti Champagne na severu Francie. Šumivá vína z jiných oblastí nazýváme sektem. Šumivá vína můžeme rozdělit na brut nature, který je bez cukru, brut čili víno suché a polosladké či sladké s 50 gramy cukru v jednom litru. Toto vinné afrodiziakum se má skladovat maximálně dva roky a podávat při teplotě 7-9 ° C.



• Suchá bílá a růžová šumivá vína, označovaná jako brut, jsou vhodná k předkrmům, lehčím zeleninovým jídlům a salátům.
• Polosuché a polosladké bílé šumivé víno podtrhne a zvýrazní pokrmy z ryb a bílého masa.
• Růžové šumivé víno s přiměřeným obsahem cukru se doporučuje k přírodně upravenému masu, jemným omáčkám a těstovinovým salátům
• Červené šumivé víno je vynikajícím nápojem k sýrům a tmavým masům se sladkými omáčkami jako je medová, s brusinkami, šípková či rybízová
• Sladký sekt se skvěle shodí k sýrům s modrou plísní, ovoci a zmrzlinovým, tvarohovým nebo čokoládovým dezertům

Šumivé víno se úžasně snoubí s jahodami, ananasem či jiným ovocem, je vhodnou ingrediencí do míchaných nápojů, výborným tipem na aperitiv a navíc navozuje romantickou atmosféru. Sekty jsou především vhodným doplňkem k mnoha jídlům a dezertům. lehkým grilovaným specialitám a letním salátům. Stačí si jen vybrat vhodný druh sektu a naplno vychutnat.

Autor: Irena Forejtová
24. června 2010

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění