Bylinky na zahrádce: přehled těch nejlepších pro vaší kuchyni

Nechte sazeničky okrasných květin někomu jinému a pusťte se do vysázení aromatických bylinek. Není nic příjemnějšího, než přivonět si k čerstvě natrhané bazalce s mozzarelou a rajčátky nebo si posypat chléb vlastní pažitkou plnou vitamínů.
Bylinky na zahrádce: přehled těch nejlepších pro vaší kuchyni
16.5.2011 0:00 |

 U bylinkové zahrádky v balkonových truhlících jsou obzvláště důležití „dobří sousedé“, tedy správný výběr jednotlivých druhů, kterým se dohromady daří. Dobře se k sobě hodí například rychle rostoucí druhy typu bazalka, kerblík, majoránka, petržel a pažitka.

Stejně tak pomalu až středně rychle rostoucí druhy, jako je saturejka, oregano, rozmarýn a tymián.
Je až s podivem, kolik tajemství se skrývá v tak drobných rostlinkách. Některé podivuhodné vlastnosti bylinek si odhalíme v následující tabulce. Vždyť bylinkářství bylo nejdůležitější léčebnou metodou už ve starém Egyptě a dodnes z něho čerpá moderní medicína.



chuť

původ

léčivé účinky

vhodné pokrmy

bazalka

jemná s jedinečným aroma

Indie

uvolňuje napětí, zklidňuje nervovou soustavu, podporuje zažívání, tlumí žaludeční křeče

tradičně v rajčatových pokrmech italské kuchyně: špagety, pizza, zeleninové saláty, pomazánky, polévky

kerblík

jedinečná chuť s nádechem anýzových semínek

jihovýchodní Evropa

používá se pro povzbuzení zažívání, mírní nadýmání, obsahuje vitamín A a C

spolu s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří známou francouzskou směs jemných bylin: přidává se na ryby, drůbež, do salátů nebo smetanových omáček

majoránka

aromatická, silně kořeněná

jižní Evropa, severní Afrika

podporuje vylučování moči, mírní křeče, je mírným sedativem a používá se při nervové slabosti

drhnutá majoránka se klasicky přidává do polévek a omáček, ale nepostradatelná je například v bramborácích nebo guláši

petrželka

lehce kořeněná chuť, svěží

jižní Evropa

jedna z nejprospěšnějších bylinek, obsahuje velké množství vitaminu C, provitaminu A a dávku železa, její žvýkání osvěží dech, pomáhá při artritidě

petrželka kadeřavá se používá spíše jako závěrečná dekorace pokrmů, petrželovou nať s hladkými listy používáme do polévek, omáček, nádivek, mletého masa, bylinkových másel či majonéz

pažitka

vysoké množství éterických olejů, výrazná svěží chuť

střední Evropa, ale i horské oblasti jako Himaláje

povzbuzuje chuť k jídlu, vhodná pro zlepšení zažívání, disponuje vysokým množstvím vitaminu C, prospěšná pro úpravu krevního tlaku

nenahraditelná při dochucování brambor, vajíček, tvarohů, polévek, omáček nebo jen jako delikátní posyp krajíce chleba s máslem



16. května 2011

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění