Bylinné čaje pro podzimní období

Léto se k nám obrátilo zády a místo studeného pití přijde vhod něco pro zahřátí. Příjemný čaj z bylin nebo sušených plodů by mohl být to pravé – zahřeje, a ještě v něm najdete dostatek potřebných vitamínů pro zdraví.
22.9.2012 8:00 |

Jednoduchá příprava bylinného čaje

Že se dá udělat lahodný z lecčeho, to věděly už naše prababičky a jejich babičky (pravý čaj nebyl běžně k mání a byl dost drahý), a tak se sbíralo a sušilo kde co. Bylinky hlavně jako léčivé prostředky na různé potíže, listy a plody lesů a zahrad pak k přípravě čajů.

Bylinný čaj připravíte tak, že listy, nebo květy (čerstvé či sušené) dáte v potřebném množství do vyhřáté konvice a zalijete vroucí vodou. Po zhruba pěti až patnácti minutách louhování je čaj hotový. Sušených bylin přijde jedna plná čajová lžička na hrnek, čerstvých bylin budete potřebovat tři čajové lžičky.

Kořeny bylin na přípravu čaje je potřeba nejprve rozdrtit a pak jednu polévkovou lžíci dávkovat do necelého půl litru vody. Přiveďte k mírnému varu a nechte část vody vyvařit. Nejlepší je čaj čerstvý a teplý, nedělejte si tedy zbytečně velké množství nápoje.

OBRAZEM: Bylinné čaje
Fotogalerie

Z domácích luhů a hájů

Lipový čaj je vhodné nasušit z květů těsně před rozkvětem, pak je nejkvalitnější. Nejen že chutná, ale pomáhá při nachlazení a horečkách, zahání únavu a zmírňuje chrapot. Slaďte čaj medem (chutná pak i dětem), umělá sladidla do bylinných a ovocných čajů nepatří.

Ze sušeného květenství černého bezu se připravuje čaj proti úpornému kašli a nachlazení, pochopitelně ho můžete pít i zdraví jako rybičky. Sušené květy přelijte vroucí vodou a nechte louhovat tak dlouho, dokud květy nespadnou ke dnu.

Ovocné čaje – nečaje z domácích zdrojů pořídíte snadno. Výborný čaj je z borůvek nebo brusinek, nasušit si můžete i bezinky. A pokud jste nic z toho nestihli, pak ještě najdete šípkové keře obalené zrajícími plody. Zajděte raději dál od silnic a sbírejte šípky v čistém prostředí lesa nebo okrajů luk.

Borůvkový čaj snižuje obsah krevního cukru a poradí si i se střevními katary. Brusinkové thé vám pročistí močové cesty a čaje z bezinek („smradinek“) mají tolik vitamínů, že byste je mohli rozdávat. Bezinkovému čaji se přisuzují i blahodárné účinky při bolestech kloubů.

Nezaměňujte tyto přírodní čaje s nabídkou porcovaných ovocných čajů v obchodech. Všechny mají stejný základ v ibišku, sem tam je možná přidaná špetka jablka nebo jiného ovoce (byliny) a ostatní je barvivo a aroma. Není to nezdravé, ale s bylinným čajem nemají tyto nic společného.

Rooibos došel obliby

Na plantážích Jihoafrické republiky pěstují keř (Asphalatus linearis) s jehličkovitými lístky – i proto jste možná slyšeli, že rooibos je čaj z jehličí nějakých stromů. Sušené lístky těchto keřů se buď fermentují, nebo zůstávají zelené. Rooibos koupíte jak přírodní sypaný, tak i porcovaný s příchutěmi různého ovoce.

Fermentovaný rooibos má načervenale medovou barvu a nasládlou vůni. Obsahuje pouze stopy kofeinu, takže je vhodný i pro děti a těhotné ženy. Obzvláště cenný je vysoký obsah železa v čaji. Uklidňuje zažívání, pije se při alergiích a depresích, má preventivní účinky proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním.

Ajurvédský čaj

Možná je to móda pít ajurvédské čaje, ale protože jde o čisté přírodní produkty, rozhodně nic pitím těchto čajů nezkazíte. Každý druh čaje má své jméno a je namíchán z bylin rostoucích ve vysokohorských oblastech Indie a Nepálu.

Už jen samotná pojmenování voní dálkami a tajemnem: čaj Brahmi je zázračným elixírem života, zlepšuje paměť a činnost mozku. Je tu Varuna, coby směs bylin na rozpouštění ledvinových kamenů, Mahaphala na cukrovku, Vidanga pro získání štíhlé linie nebo Nimba – čistič krve a bojovník s opary, akné a ekzémy.

Ať už se rozhodnete pro domácí bylinné a ovocné čaje, nebo pro vůni dálek, strávíte při čaji příjemné chvíle. Zahřejete se v chladných dnech, a budete-li pátrat po složení a původu čajových směsí, dozvíte se hodně zajímavého.

Autor článku: Alena Menclová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění