Čaje zahánějí žízeň, špatnou náladu i zdravotní potíže

Když si připravujete k snídani čaj, napadlo vás, že provází lidstvo už několik tisíc let? Nebýval takovou samozřejmostí v celém světě, ale Čína, Indie a Vietnam se mohou považovat za kolébku jeho pěstování.
Čaje zahánějí žízeň, špatnou náladu i zdravotní potíže
6.8.2012 8:00 |

Čajovníky kam oko dohlédne

Dnes se pěstuje jediný druh čajovníku s dvěma poddruhy – čajovník čínský (Camellia sinensis) a čajovník asánský (Camellia assanica). První z nich je odolnější k nízkým teplotám a keř dorůstá do čtyřmetrové výšky. Asánský čajovník je stromový typ s výškou kolem dvaceti metrů.

Jistě znáte z fotografií čajové plantáže s nízkými keři v řádcích táhnoucích se mnoho set metrů. Oba poddruhy čajovníku se sestříhávají na výšku něco přes metr, aby bylo možné sklízet čajové lístky ručně. Mechanizovanou sklizeň zatím nikde nepoužívají.

Koupit si keřík čajovníku a zkusit vypěstovat vlastní čaj můžete i u nás. Na světlém místě, ve směsi zahradní zeminy a rašeliny poroste dobře i při pokojové teplotě. Protože má rád vlhčí prostředí (pěstuje se ve vyšších oblastech), budete muset keřík často rosit. Sbírají se vrcholové lístky (nebude jich moc), a z nich si pak připravíte vlastní domácí čaj.

Zelený čaj pro císařský dvůr

Při sběru čajových lístků se berou z keře nejvyšší části větviček s vrcholovým pupenem a několika málo lístky. K výrobě zeleného čaje se listy jen zahřejí na teplotu nad osmdesát stupňů, nefermentují se, a proto i zpracovaný čaj zůstává zelený.

V Číně a Japonsku pijí tento čaj už pět tisíc let, zpočátku byl pro svou vzácnost hlavně nápojem císařského dvora. Nesporné zdravotní účinky zeleného čaje se dostavují při pravidelném a dlouhodobém pití v počtu deseti šálků denně (což nejsou naše čtvrtlitrové hrnky).

Kvalitní zelený čaj se dá zalít i dvakrát, druhé louhování musí být delší. Raději používejte sypaný zelený čaj zakoupený ve specializované prodejně, než porcované „něco“ v krabičce za patnáct korun. Nedělejte si zeleného čaje zásoby – protože není fermentovaný, vydrží jen kratší čas (několik čtyři, pět měsíců uskladněný v temnu a bez přístupu vzduchu).

Je prokázáno, že pití zeleného čaje příznivě ovlivňuje zažívání a pomáhá vstřebávání lipidů ve střevech, má účinky protizánětlivé, snižuje krevní tlak a přispívá k léčbě srdečních onemocnění.

Kromě vitamínů B, C a A obsahuje zelený čaj i selen, magnesium a zinek – prvky, často draze kupované v různých doplňcích stravy. Obsah kofeinu je nižší než u kávy, ale má stejné povzbuzující účinky.

Nejkvalitnější jsou zelené čaje z Japonska, Číny, Vietnamu a Indie (oblast Darjeeling dala obchodní jméno jednomu druhu čaje). Za posledních dvacet let se i u nás objevila spousta čajoven, kde můžete ochutnat a porovnat různé druhy zelených čajů. Nezapomeňte pak při domácí přípravě na jedno: nezalévejte čaj vroucí vodou, nechte ji minutku stát. V příliš horké vodě se vylouhují třísloviny způsobující trpkou až hořkou pachuť čaje.

Černý čaj jsme znali

Zatímco nás nové druhy čajů překvapovaly až v posledních dvaceti letech, černý čaj v sypkém balení byl u nás jediný druh na trhu. Pamětníci jistě znají plechové krabičky se směsí Asia, k mání byl podobně balený i Čínský a Indický čaj. Kdo měl občas štěstí a dostal v obchodě porcovaný čaj Pigi, připadal si málem světově.

Černý čaj se dá skladovat dlouho, díky fermentaci vydrží až dva roky bez změny barvy a chuti. Byl proto prvním čajem, který se dostal z Asie do jiných zemí světa, neboť vydržel dlouhé cesty lodí z domovských přístavů.

Ve fermentovaném čaji je více kofeinu a má silnější aroma. Nikdy by ale po vylouhování neměla být v šálku černá hořká tekutina: někdo sice rád silnější čaj, ale spařené čajové lístky ztrácí vůni i chuť. Stejně jako zelený čaj se zalévá i černý (v Číně mu říkají červený kvůli narezlému odstínu nápoje), dvouminutové louhování by mělo stačit.

Bílý čaj – nápoj samotného císaře

Spíš než v obchodech dostanete bílý čaj v čajovnách. Je velice vzácný a byl pěstován pro císaře. I pěstování je náročné – keříky se pěstují v zastínění, nebo se sbírají mladé, ještě nerozvité lístky. Sklizeň musí proběhnout v několika dnech brzy na jaře pře příchodem monzunových dešťů, a výnosy jsou proto mnohem nižší (cena je zase mnohem vyšší než u ostatních čajů).

Kvalitní bílý čaj se může také zalít vícekrát, a doba louhování se prodlouží. Nápoj má jemně nasládlou vůni a vysoký obsah antioxidantů. Doporučuje se při redukčních dietách pro vyšší schopnost „odbavovat“ tuky, využívá se i v kosmetice pro výrobu pleťových krémů.

I žlutý čaj si můžete objednat

Je ještě méně známý a vzácnější než předešlý, býval a doposud je pěstován buddhistickými mnichy. Žlutý čaj dává zlatožlutý nálev s nasládlou chutí po kaštanech, a je prý výborný pro zažívací ústrojí. Nesmí se vůbec zalívat vroucí vodou, ideálních je osmdesát stupňů.

Jak vidíte, výběr čajů je zajímavý. Zkuste navštívit nějakou čajovnu, a budete žasnout, co všechno vám mohou nabídnout. A nemáte-li rádi čaj jako takový, dejte si nějaký ovocný nebo bylinný čaj připravený čajovými odborníky.

Autor článku: Alena Menclová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění