Chléb doma i bez pekárny

Pokud vás neoslovil trend domácích pekáren, ale stejně byste si doma chléb ráda upekla, poradíme vám jak na to. Kromě dvou základních receptů přinášíme i pár dobrých rad a tipy na další přísady.
Chléb doma i bez pekárny
21.10.2009 0:00 |

Základem dobrého chleba je droždí nebo kvásek. Kvásek je nejvhodnější pro přípravu českého pšenično-žitného chleba, ale seženete ho jen v něketrých pekárnách. Droždí je možné použít čerstvé i sušené.

Chléb se skládá především z mouky. Obecně se preferuje hladká mouka, ale i z polohrubé upečete dobrý chleba. Nezapomínejte, že v současné době už je na trhu mnoho druhů, kromě klasické bílé pšeničné i celozrnné druhy (pšeničné, ovesné, špaldové, kamutové, grahamové), speciální chlebové i bezlepkové (rýžová, kukuřičná, pohanková mouka)

Pečení vyžaduje čas. Těsto zpracovávejte nejméně deset minut – čím víc péče mu věnujete, tím nadýchanější bude. Nechte ho kynout na teplém místě alespoň dvě hodiny a potřete ho olejem, aby neosychalo. Při druhém zpracování přidejte do těsta další suroviny (např. semínka, ořechy, olivy, viz níž) a poté nechte chléb kynout ještě asi půl hodiny na plechu nebo ve formě.

Při pečení potřete povrch chleba mlékem nebo vodou s trochou soli. Je vhodné umístit do trouby žáruvzdornou misku s vodou, chléb je pak měkčí. 




Kromě základních surovin můžete chleba vylepšit i jinými přísadami:



Kmín – neodmyslitelné koření v českém chlebu, vylepšuje jeho chuť i vzhled a chléb je díky němu stravitelnější. Kmín můžete doplnit i fenyklem a koriandrem nebo si zakoupit už hotovou směs chlebového koření.

Semínka (dýňová, sezamová, slunečnicová, lněná, maková) – zvyšují výživnou hodnotu chleba, zároveň slouží jako zdroj vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Dodají chlebu rustikální vzhled. Můžete je přidat do těsta nebo jimi před dopečením chléb posypat.

Vločky (ovesné, pšeničné, žitné, pohankové) – zvyšují podíl vlákniny a zlepšují chuť chleba.

Psyllium nebo otruby (pšeničné, žitné) – zvyšují podíl vlákniny, prospívají střevům.

Obilné klíčky – zvyšují podíl vlákniny a vitaminovou hodnotu chleba (jde především o vitaminy z řady B).

Bílý jogurt nebo pivo – usnadňují kynutí, ale pozor, neměly by být úplně studené.

Strouhané syrové nebo vařené brambory – chléb je potom šťavňatější a má zajímavější chuť.

Fantazii se meze nekladou a chléb můžete ochutit také nadrobno nakrájenou cibulí, strouhaným česnekem, olivami, sušenými rajčaty, mrkví či ořechy.

Snadný bílý chléb

500 g hladké bílé mouky
2 lžičky soli
1 lžíce cukru
1 sáček sušeného droždí
80 ml olivového oleje
300 ml vlažné vody

Mouku prosijte do velké mísy a promíchejte ji se solí, cukrem a droždím. Doprostřed udělejte důlek a do něj nalijte olej. Postupně přidávejte vodu a zpracujte měkké, trochu lepivé těsto. Povrch těsta potřete olejem a nechte jej kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě minimálně hodinu. Svůj objem by mělo aspoň zdvojnásobit.

Poté z těsta na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte kouli nebo šišku a nechte pod utěrkou kynout další hodinu. Předehřejte troubu na 220°C. Pecen posypte moukou a povrch nakrojte do kříže. Pečte 30 minut. Povrch zezlátne a bochník bude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte zchladnout.


Tmavý chléb se semínky


30 g droždí
350 ml vlažné vody
1 lžíce cukru
500 g celozrnné mouky
1 lžička soli
100 g směsi semínek
3 lžíce slunečnicového oleje

Droždí rozmíchejte s cukrem, dokud nebude tekuté a nechte na teplém místě stát asi 15 minut. Mouku smíchejte v míse se solí a postupně do ní přidávejte droždí a vodu a zpracovávejte těsto. V míse potřete těsto olejem a nechte na teplém místě pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
 
Formu (kulatou koláčovou nebo na biskupský chlebíček) nebo větší rendlík vytřete máslem nebo olejem a vysypte moukou. K těstu přidejte semínka a ještě jednou ho zpracujte. Vložte jej do formy a nechte kynout dalších 30 minut. Předehřejte troubu na 220°C. Na této teplotě pečte chléb 15 minut, poté snižte teplotu na 190°C a pečte dalších 30 minut, dokud chléb nebude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte pecen zcela vychladnout.

Autor: Denisa Streublová
21. října 2009

Autor článku: Denisa Streublová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění