Chytrý jídelníček

Stačí být trochu chytrá a zařadit do svého jídelníčku ty správné potraviny a budete se hned cítit lépe. Méně kil, lepší nálada, zdraví, zářivá pokožka, to vše můžete mít.
Chytrý jídelníček
2.9.2005 0:00 |

Vláknina


Co dokáže? Zasytí žaludek a poněvadž to jsou nestravitelné zbytky, beze změny odcházejí stolicí. Nepodepíše se tak na naší postavě v podobě přebývajících kil a kromě toho má pro naše tělo ještě další význam. Upravuje stolici, takže má příznivý vliv u průjmů a zácpy, léčí vnitřní hemoroidy, je účinná při prevenci rakoviny tlustého střeva a zvýšeného cholesterolu, omezuje tvorbu žlučových kaménků. A kde všude se vláknina nalézá? Konzumovat bychom měli neloupané luštěniny a obiloviny, obilné klíčky, vločky, celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu. Při konzumaci vlákniny také dostatečně pijte vodu, protože ji vláknina intenzivně přijímá.

Zelí


Řada vitaminů ( C, B, E, A), vlákniny, betakarotenu, hořčíku a jódu, to vše nám zelí nabízí. Kromě toho například kysané zelí ve 100 g obsahuje pouhých 17 kalorií.

Meloun


I když ho sníme velké množství a budeme mít pocit plnosti, kalorie udržíme na uzdě. Melouny totiž obsahují 90-95 % vody a 3-12 % cukru. Kromě toho bude naše tělo obohaceno o betakaroten, vitamin A a četné biolátky.

Hrozny


Hrst hroznů o hmotnosti 100 g obsahuje přibližně 60 kcal. Takže žádná velká katastrofa a my si můžeme zdravě zamlsat. A co víc, dostaneme do těla také draslík a vitamin C, B, magnézium a kyselinu vinnou.Tato kyselina se stará o pleť, protože pomáhá při odstraňování odumřelých buněk, takže čistí pokožku.

Mrkev


Zelenina má nízký obsah kalorií a pokud je tak chutná jako mrkev, můžeme si na ní pochutnat. Obsahuje vitamin A, který  je označován spolu s vitaminem E a C jako vitamin krásy. Díky nim není pokožka suchá, šupinatá a popelavá. Zdravější je ovšem, na rozdíl od jiných druhů zeleniny, vařená. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 procent beta-karotenu.

Ořechy


Ořechy mají vysoký obsah velmi cenných olejů, bílkovin, méně sacharidů, vitaminy skupiny B, provitamin A a také velké množství minerálních látek - vápník, hořčík fosfor, nezbytných k vývoji kostí a chrupu. Jsou to potraviny, které bystří mozek tím, že zvyšují jeho elektrickou kapacitu. Již zmiňovaný obsah bílkovin zase potřebují naše hormony a pleť. Jsou velmi zdravé, ale kvůli kaloriím nekonzumujte větší množství.

Voda


Naše tělo je ze 70% tvořeno tekutinami a každý den jich vyloučí kolem dvou a půl litru- močí, potem, metabolickými procesy. Spolu s nimi také z těla odchází i cenné minerály, jako jsou sodík nebo draslík, a proto je tak důležité tekutiny doplňovat. Každý člověk by měl za den vypít až tři litry tekutin a pokud těžce fyzicky pracuje nebo sportuje, pak by to mělo být i více. Vhodná je čistá voda, slabé bylinkové čaje, zředěné džusy nebo minerálky, přičemž jejich značky je vhodné střídat. Toto množství tekutin se snažte dodržovat, i když se vám může zdát, že nemáte žízeň. Jejich nedostatek totiž může způsobit řadu potíží, vyvolává únavu, apatii, křeče, poruchy tlaku, dehydrataci a další problémy.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění