Dietní jídla, která si zamilujete

Při úspěšném hubnutí je důležitá pestrá strava, v níž nechybí žádné důležité vitamíny a minerály, ale která zároveň obsahuje méně energie, než většina našich oblíbených jídel. Neznamená to ale, že byste měly jíst jídla, která vám nechutnají.
Dietní jídla, která si zamilujete
28.4.2011 0:00 |

Přínášíme vám tipy, na pokrmy, které jsou chutné, zdravé, snadno se připravují a dietu vám stoprocentně ulehčí.

Přečtěte si také: Osm tipů jak sestavit dietní jídelníček

Mrkvozelný salát


Tento lehký salát je výborným zdrojem vlákniny a vitamínů. Jeho dostupnost oceníte obzvláště v zimě, kdy většina ovoce a zeleniny na trhu není zrovna nejčerstvější a je velmi drahá. Salát můžete chroupat celý den, pochutnáte si, pročistíte střeva a zhubnete.

Ingredience:
1 malá hlávka bílého zelí
4 mrkve
1 lžíce kvasného octa
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce cukru

Zelí nakrouháte, mrkev nahrubo nastrouháte, zalijete zálivkou z oleje, octu a cukru a vše promícháte. Necháte v ledničce hodinu odležet a podáváte.


Tzatziki


Tato řecká pochoutka je velice osvěžujicí především za horkých letních dnů. Ttzatziki můžete jíst samotné, s pečivem nebo jako přílohu k masu. Originální tzatziki se připravují z hustého řeckého jogurtu, ale věříme, že vám bude chutnat i tato nízkotučná varianta.

Ingredience:
2 salátové okurky
400 g bílého jogurtu 3,5% tuku
Směs koření Zaziky (lze nahradit solí, pepřem, koprem a lisovaným česnekem 1 – 2 stroužky dle chuti).

Do připraveného jogurtu prolisujte česnek, přidejte nastrouhanou okurku, olivový olej a jemně nasekaný kopr (popř. přímo směs koření). Promíchejte, dochuťte citrónovou šťávou, osolte a posypte čerstvě mletým pepřem.




Grilovaná zelenina


Pokud vám už saláty lezou až ušima a máte chuť na něco teplého, vyzkoušejte zeleninu ogrilovat. Grilovanou zeleninu můžete podávat jako přílohu k masu či k rybám nebo jíst samotnou - skvělá je s lehkou omáčkou z jogurtu a majonézy.

Ke grilování se výborně hodí rajčata, cibule, papriky, cuketa nebo lilek. Zeleninu před grilováním lehce pokapejte olivovým olejem. V obchodech už jsou k dostání speciální směsi koření na grilovanou zeleninu, tak je vyzkoušejte!

Pomazánky a sladké dezerty z tvarohu

Nízkotučný tvaroh je neocenitelným pomocníkem při dietě. Je chutný, osvěžující, snadno stravitelný, obsahuje velké množství bílkovin a lze jej připravit naslano a i nasladko.

Výbornou tvarohovou pomazánkou je třeba rozhuda – s nadrobnou nakrájenou cibulkou a sladkou mletou paprikou (nebo paprikovou pastou) nebo česneková pomazánka s pažitkou a petrželí. Tyto pomazánky lze zjemnit lžící kysané smetany.

Z tvarohu vytvoříte i nespočetně dietních dezertů. Chutný je tvaroh sám o sobě s trochou cukru, delikatesou se stane, když v něm rozmícháte lžíci kakaa. Rafinovanou pochoutkou je tvaroh s vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zdravý a osvěžující je tvaroh po řeckém způsobu s medem a ořechy. Tvaroh lze ochutit také jakoukoli zavařeninou a samozřejmě i čerstvým ovocem.




Strouhaná mrkev s jablkem


Pochoutka z dětství, na které si  smlsnou i v dospělosti nejen dietářky. Mrkev je lehká, plná vitamínů a příjemně sladká, nastrouhané jablko a citrónová šťáva její chuť jen podtrhnou. Pokud si chcete dopřát, můžete k jablku a mrkvi přimíchat hrst rozinek.


Zeleninový krém

Výborná hustá polévka, která zasytí a zahřeje a přitom neobsahuje žádný tuk. Čím více zeleniny doma najdete, tím bude polévka lepší, obecně by v ní neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule a česnek; pokud ale přidáte brokolici, květák, kapustičky, kukuřici nebo pórek, určitě nic nezkazíte.

Zeleninu deset minut povaříte a potom propasírujete nebo rozmixujete ponorným mixérem, aby vznikl hustý krém. Polévku můžete zjemnit lžící zakysané smetany a před podáváním ozdobit nahrubou nastrouhanou mrkví.




Rychlá italská rajská polévka


Další výborná lehká polévka, která přijde vhod hlavně za lezavých podzimních večerů.

Ingredience:
1 l rajčatového džusu (nebo italský rajský protlak passata di pomodoro)
2 stroužky česneku
1 mrkev
Sůl a pepř na dochucení
Lžíci strouhaného parmazánu
100 ml vody

Ve vodě krátce povaříme mrkev nakrájenou na kolečka a česnek nakrájený nadrobno. Přilijeme džus/passatu a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Podáváme sypané strouhaným parmazánem.

Věříme, že vám naše recepty budou chutnat a že vás inspirují k dalším lehkým dietním pokrmům.

Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz.

Autor článku: Denisa Streublová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

dobreazdrave.cz | 13.5.2012 17:57

Proč

lopezbimbo25 | 2.7.2010 18:41

Kvalitní IQ TEST

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění