Dietní sladké recepty

Tvarohový nákyp, zmrzliny, knedlíky, koláče, pudinkové řezy a mnohé další recepty na sladkosti připravené na dietní způsob s uvedením množství kilojoulů.
Dietní sladké recepty
8.8.2007 0:00 |

Tvarohový nákyp s ovocem (1110 kJ)
měkký tvaroh 150 g
vejce 1/3 ks
solamyl 10
očištěná jablka 70 g
borůvky 50 g
máslo 3 g
kypřicí prášek
nekalorické sladidlo

Ovoce omyjeme, necháme okapat. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. V misce vyšleháme tvaroh s vejcem, ochutíme nekalorickým, nejlépe tekutým sladidlem a vmícháme solamyl s kypřicím práškem. Do tvarohové pěny přidáme plátky jablka a kuličky borůvek, přendáme do zapékací teflonové formičky, kterou předem mírně vymažeme tukem, a dáme zapéct.

Tvarohový knedlík s borůvkami (1030 kJ)
měkký tvaroh 60 g
vejce 1/5 ks
krupice 20 g
borůvky 100 g
máslo 5 g (na utěrku)
špetka soli
nekalorické sladidlo

Borůvky přebereme, omyjeme a necháme okapat. Z tvarohu, krupice, vejce a špetky soli vypracujeme těsto. Plátěnou utěrku potřeme změklým máslem, propracované těsto dáme na utěrku, vytvarujeme knedlík a utěrku zavážeme nití na obou stranách (jako při přípravě vídeňských knedlíků). Knedlík vložíme do vařící vody a vaříme cca 20 minut. Borůvky rozmačkáme vidličkou a ochutíme sladidlem. Hotový knedlík rozbalíme z utěrky, nakrájíme na plátky a přelijeme rozmačkanými borůvkami.

Pečené jablko s čokoládovou náplní (1000 kJ)
jablko 1 velký kus
sekané vlašské ořechy 10 g
hořká čokoláda 10 g
tvrdý tvaroh 20 g

Omyté a osušené jablko opatrně zbavíme jádřince a dáme na plát alobalu. Čokoládu a ořechy nasekáme na kousky, tvaroh nastrouháme na hrubém struhadle, vše promícháme a lžičkou naplníme jablko. Plátem alobalu jablko zabalíme, aby při pečení nevytékala šťáva, a dáme na 15 minut zapéct do trouby.

Gratinované broskve (1000 kJ)
broskve 200 g
bílek 3 ks
loupané mandle 10 g
máslo 3 g
nekalorické sladidlo

Broskve dobře omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na plátky. Z bílků ušleháme šlehačem pevný sníh, zašleháme do něho 2 lžíce teplé vody a osladíme tekutým sladidlem. Teflonovou formičku předem vymažeme špetkou tuku, naplníme sněhem a plátky broskví, vše posypeme sekanými mandlemi a dáme na zhruba 15 minut do trouby zapéct. Během pečení přikryjeme alobalem, aby povrch příliš neztmavl.

Třešňová bublanina (rozpis na 12 porcí, 1 porce 1000 kJ)
hera 100 g
vanilkový cukr 50 g
vejce 2 ks
bílek 2 ks
měkký tvaroh 250 g
nízkotučné mléko 100 ml
polohrubá mouka 200 g
třešně 800 g
tuk na vymazání pekáčku 20 g mouka na vysypání 30 g
kypřicí prášek

Třešně omyjeme a necháme okapat. Pekáček vytřeme změklým tukem a vysypeme moukou. Žloutky, tuk a vanilkový cukr utřeme do pěny, přidáme tvaroh. Z bílků ušleháme pevný sníh, který společně s moukou a kypřicím práškem opatrně zapracujeme do tvarohové pěny. Hotové těsto nalijeme do pekáčku a poklademe třešněmi. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě. Hotovou bublaninu nakrájíme na 12 porcí.

Tvarohový koláč (rozpis na 10 porcí, 1 porce 720 kJ)
hladká mouka 200 g
nízkotučné mléko 100 ml
droždí 20 g vejce 1 ks
cukr 15 g
sůl

Náplň:
jemný tvaroh 400 g
netučné mléko 150 ml
žloutek 2 ks solamyl 20 g
máslo 15 g
nekalorické sladidlo

Z mouky, kvásku, vejce a špetky soli vypracujeme těsto a necháme kynout. Z tvarohu, mléka a žloutků vymícháme krém, osladíme. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme plát a pomocí válečku přeneseme těsto na předem mírně potřený pekáč. Povrch těsta potřeme tvarohovou náplní a v troubě do zlatova upečeme. Hotové rozkrájíme na 10 porcí.

Mušličky s oříškovotvarohovou náplní (Rozpis na 12 ks, 1 porce 940 kj)
hladká mouka 200 g
máslo 200 g
vejce 1 ks
voda 2 lžíce

Náplň:
jemný tvaroh 100 g
vlašské ořechy 50 g
nekalorické sladidlo

Z mouky, změklého másla, vejce a 2 lžic vody vypracujeme těsto, dáme na půl hodiny do lednice. Strouhané ořechy a tvaroh rozmícháme a osladíme. Těsto vyválíme na pomoučeném vále, vykrájíme cca 12 koleček, doprostřed dáme náplň, v polovině přeložíme jako mušličku, prsty slepíme okraje, přendáme na plech a do zlatova v troubě upečeme.

Vanilkový dezert s jahodami (1090 kJ)
nízkotučné mléko 200 ml
měkký tučný tvaroh 50 g
vanilkový pudinkový prášek 10 g
zahradní jahody 150 g
nekalorické sladidlo

Jahody omyjeme a necháme okapat. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém, necháme zchladnout, poté zašleháme tvaroh a osladíme nekalorickým sladidlem. Jahody rozkrájíme na dílky, dáme do misky a prolijeme vanilkovým krémem. Podáváme vychlazené.

Pudinkové řezy s meruňkami (rozpis na 8 porcí, 1 porce 890 kJ)
vejce 4 ks
polohrubá mouka 150 g
pudinkový prášek 60 g mléko 400 ml
meruňky 300 g
15 g másla na vymazání plechu jemný tvaroh 150 g
nekalorické sladidlo

Plech vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme moukou. Meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zlehka zašleháme žloutky, ochutíme sladidlem a rozetřeme na vymazaný plech. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a necháme vychladnout. Vychladlý piškotový korpus podélně rozpůlíme, potřeme pudinkovým krémem, rozprostřeme kousky meruněk a při klopíme druhou částí korpusu. Tvaroh vyšleháme, ochutíme sladidlem. Vychladlý moučník nakrájíme na 8 dílků a každý ozdobíme tvarohem.

Pohár s podmáslím a malinami (990 kJ)
dortová želatina 1/2 balíčku
podmáslí 200 ml
měkký tvaroh 30 g
maliny 200 g
nekalorické sladidlo

Želatinu namočíme do studené vody. Maliny omyjeme a necháme okapat. Do mísy nalijeme podmáslí, ochutíme sladídlem. Želatinu rozpustíme v hrnečku při nízké teplotě, zamícháme asi 4 lžíce podmáslí a za stálého míchání nalijeme do
dávky zbylého podmáslí. Uložíme do chladu cca na 15 minut. Do tuhnoucí hmoty zamícháme maliny, přelijeme do skleněné misky a dáme do lednice. Podáváme ozdobené lístkem máty a šlehaným ochuceným tvarohem.

Nanukový dort Míša (1100 kJ)
jemný tvaroh 100 g
jogurt Vitalinea 100 g
kakao 10 g
hořká čokoláda 20 g
nekalorické sladidlo

Tvaroh našleháme s jogurtem a trochou vody a sladidla dle chuti a dáme zamrazit asi na 1 hodinu. Zmrzlou hmotu rozmixujeme a půlku dáme zpět do mrazicí misky. Kakao rozmícháme s trochou vody a sladidla a potřeme jím tvarohovou hmotu, pak nastříkáme sáčkem ozdobné vlnky ze zbylé zmrzliny a posypeme hoblinkami strouhané hořké čokolády. Dáme opět zamrazit. Servírujeme krájené na kostky jako nanukový dort.

Zmrzlina třešňová (510 kJ)
jemný tvaroh 100 g
třešně 50 g
nekalorické sladidlo

Tvaroh našleháme s trochou vody a sladidla dle chuti a dáme zamrazit asi na 1 hodinu. Třešně rozmixujeme v mixéru, 2 minuty povaříme a chladnoucí hmotu smícháme se sladidlem. Zmrzlý tvaroh rozmixujeme. Rozmixovaný tvaroh opatrně promícháme s třešněmi, aby vznikla duhová zmrzlina, dáme do misky a opět zamrazíme. Servírujeme zmrzlinovým kopečkovačem duhové kopečky.

Zmrzlina meruňková (55o kJ)
jemný tvaroh 100 g
meruňky 50 g
nekalorické sladidlo

Tvaroh našleháme s trochou vody a sladidla dle chuti a dáme zamrazit asi na 1 hodinu. Zmrzlý tvaroh rozmixujeme s meruňkami a dáme opět zamrazit. Servírujeme zmrzlinovým kopečkovačem.

Malinovoborůvkový sorbet (760 kJ)
zmražené borůvky 100 g
zmražené maliny 100 g
smetana 10 % tuku 50 g

Zmražené ovoce dáme do mixéru, dokonale rozmixujeme, občas přestaneme mixovat a seškrábneme ze stěn nádoby zbytky ovoce, v sorbetu nesmí zůstat krystalky ledu. Dokončíme přidáním smetany a promícháme.


Zdroj: Hubneme s rozumem v praxi, Iva Málková a Jaroslava Štochlová, uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Smart press, www.smartpress.cz

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

hanickaT | 10.8.2010 11:21

soutez

Raffaelo | 8.8.2007 12:11

opravdu dietní recepty???

Bara | 8.8.2007 10:51

Nekalorické sladidlo

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění