Dobroty z jablek, aneb co se starými padančaty

Máte ještě plný sklep jablek? Nezoufejte nad hromadou „štrůdláků“ a využijte je i jinak než na klasický závin nebo křížaly. Jablko je totiž téměř univerzálním ovocem, které snese úpravu nasladko, s masem, sýrem, uzeninou a rozmanitým kořením.
Dobroty z jablek, aneb co se starými padančaty
19.3.2009 0:00 |

Pečené kuře nadívané pikantními jablky


Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, na oleji a polovině másla po obou stranách opečeme, podlijeme vodou a za občasného polévání v horké troubě upečeme doměkka.

Celá jablka vykrojíme kulatým vypichovátkem, aby uprostřed zůstal kulatý prostor bez jádřince. Otvor naplníme brusinkami, dáme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme půl deci bílého vína a dáme péci do trouby. Když jsou napůl pečená, přidáme zbytek vína, kečup, promícháme a dopečeme.

Šťávu z kuřete spojíme se šťávou z jablek a přeléváme jí porce na talíři. Ke kuřeti přidáme pečené jablko.


Pizza s jablky a šunkou


Potřebujeme: 150 g hl. mouky, 10 g droždí, špetku cukru, sůl, lžíci olivového oleje, rajčatové pyré, 1/4 lžičky oregana a tymiánu, stroužek česneku, bílý pepř, 250 g šunky, 4 jablka, 2 rajčata, vejce, 100 g strouhaného ementálu.

Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, dáme 125 ml vlažné vody s cukrem. Necháme vzejít kvásek, přidáme olej a sůl, vypracujeme těsto. Necháme půl hodiny kynout a mezitím troubu předehřejeme na 200°C.

Pyré osmahneme na pánvi, přimícháme bylinky, prolisovaný česnek a pepř. Z těsta vyválíme placku, položíme na plech, potřeme pyré a posypeme nudličkami šunky.

Kolečka jablek a plátky rajčat rozprostřeme na povrchu, polijeme vejcem rozmíchaným se sýrem a pečeme 40 minut.


Šťavnaté kotlety s jablky


Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme na rozpuštěný tuk do pekáčku. Jablka oloupeme, přepůlíme, vyjmeme jádřince a slabě pocukrujeme. Na každou kotletu položíme polovinu jablka, kotlety trochu podlijeme vodou a dáme péci do vyhřáté trouby. Během pečení poléváme kotlety vypečenou šťávou.


Jablka plněná sýrovou-masovou směsí


Výborný sváteční oběd vykouzlíte z 8 jablek, šťávy z 1 citronu, soli, pepře, 2 cibulí, petrželky, majoránky, 400 g mletého masa, vejce, 2 lžic zakysané smetany a 150 g goudy.

Z jablek odřízneme horní část, vykrojíme jádřince a vydlabeme. Vnitřek potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Do mletého masa vmícháme sekaná jablka, vejce, smetanu, drobně nakrájenou cibuli, petrželku, majoránku, pepř a sůl. Troubu předehřejeme na 200°C. Sýr nakrájíme na kostičky, zamícháme do masa, jablka naplníme masem, dáme do zapékací formy a pečeme 30 minut.


Koláč zvaný královský

1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 Hery, vejce, lžičku prášku do pečiva, citrónovou kůru a vanilkový cukr smícháme a polovinu směsi nasypeme do větší kulaté formy.

Na to vložíme omytá a oloupaná jablka nastrouhaná na hrubším struhadle a posypeme je cukrem a skořicí. Na jablka nasypeme druhou polovinu směsi a koláč zvolna upečeme ve vyhřáté troubě 30 až 35 minut.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění