Fazole

Fazole mají až sto různých odrůd a všechny jsou bohaté na nukleové kyseliny, které jsou účinným omlazovacím prostředkem pro naše buňky.
Fazole
18.5.2005 0:00 |

Fazole mají svůj původ v Mexiku a Jižní Americe, dnes se pěstují po celém světě. Jsou velmi oblíbené a patří k nejvariabilnějším luštěninám. Vybrat si můžeme z celé řady odrůd- tyčkové, pnoucí se, keříčkové, bílé, červené, bostonské a další.

Fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, mangan, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky, bílkoviny jsou zase nenahraditelné pro látkovou přeměnu- pokud je jich nedostatek, buňky nejsou tak aktivní a nastupuje únava, nervozita a porucha soustředění. Fazole mají velké množství vlákniny, která ovlivňuje trávení a snižuje možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Také obsahují rostlinné fytoestrogeny, které jsou prevencí rakoviny prsu.

Účinky na organismus


- omlazují a regenerují buňky
- snižují riziko rakoviny tlustého střeva
- pomáhají při nemocech jater a ledvin
- působí proti nervozitě a podráždění
- zlepšují soustředění
- dodávají energii
- pomáhají při chorobách močového měchýře
- snižují obsah cukru v krvi
- jsou vhodné při chorobách srdce a krevního oběhu

Čerstvé fazolky musí být křehké, když se přelomí, měly by praskat a mají mít tmavozelenou barvu. Neskladujeme je v lednici déle než dva dny, protože pak ztrácejí vitaminy a chuť. Pokud zpracováváme sušené fazole, namočíme je před vařením na 12 hodin ho studené vody, ve které je pak také uvaříme. Fazolové lusky nejíme syrové, obsahují totiž jedovatou bílkovinu phasin, která může způsobovat střevní problémy- tepelnou úpravou se ničí. Fazole mohou nadýmat, když nestrávené cukry napadají ve střevě bakterie produkující plyn. Fazole můžeme vařit, nakládat a sterilovat, připravujeme z nich samostatné pokrmy, saláty, polévky.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění