Fenykl s vůní Itálie. Nebo je to naopak?

Co takhle zkusit provonět kuchyň příjemným jižanským aróma, které v sobě nese jedna z typických italských zelenin?
Fenykl s vůní Itálie. Nebo je to naopak?
24.6.2008 0:00 |

Kdy jindy je vhodná doba k vyzkoušení různých kulinářských výstřelků a míchání salátů když ne v létě, kdy se na trhu objeví některá z neobvyklých zelenin. Jednou z nich je boloňský nebo také sladký fenykl, který patří mezi italské národní zeleniny. A když už na něj nenarazíte v našich obchodech určitě se s fenyklem setkáte na trhu ve Středomoří.

Rostlina na první pohled připomíná celer křížený s koprem. V dolní části je stonek složený do ploché nebo kulaté zelené či vybělené hlízy, z níž vyčnívají stonky s nitkovitými jemnými listy. Pro zeleninový fenykl je charakteristická typická vůně a jemně nasládlá dužnina. Takzvaná hlíza má šíři 10 až 15 cm a hmotnost až 200 g.

Rady pro pěstování


V Itálii se fenykl pěstuje již od řecko římského období, ale i my si jej můžeme zkusit vypěstovat třeba na zahradě. Fenykl dává přednost dobře propustným hlubokým vápenatým půdám a slunným polohám. Lehké písčité půdy jsou pro pěstování fenyklu vhodné za předpokladu zajištění dostatečné zálivky. Podlouhlá semena vyséváme přímo na stanoviště od začátku května až do konce června, (v polohách s teplým podzimem je možný výsev až do poloviny července). Vzhledem k tomu, že fenykl je dlouhodenní rostlinou, hrozí u raných výsevů nebezpečí vybíhání do květu.

 


Výsev provádíme do hloubky 2 cm, do řádků 30 až 35 cm širokých. Po vzejití rostliny v řádku jednotíme na vzdálenost 20 cm. Při pěstování ze sadby počítáme s dobou na předpěstování 4 týdny. Sazenice pak vysazujeme od konce května až do poloviny července na stanoviště. Sklízíme od srpna do září, nejpozději pak před prvními mrazíky. Zdužnatělou část odřezáváme s částí kořenové hlavy, odřezáváme listy a ponecháváme jen krátkou část řapíků. Sklizené hlízy můžeme i krátkodobě skladovat.

K masu i do salátů


Při nákupu fenyklu vybírejte světle zelené nebo bílé „cibule“. Rezavé skvrny a šedě zelená barva jsou známkou starého zboží, které se k přímé spotřebě nehodí a k uskladnění už vůbec ne. Čerstvé hlízy lze skladovat v chladničce maximálně jeden až dva dny. Pokud necháte fenykl v lednici déle, odstraňte vrchní vrstvu řapíků, které by mohly být tužší a použijte je třeba do vývaru.

 


Sladký fenykl lze podávat čerstvý do salátů, může být součástí polévek nebo příloh, můžeme jej zapéct nebo osmažit. Z hlíz lze připravovat nádivky nebo marinády. Výborně se hodí především k rybám, lehkému bílému masu nebo jako předkrm nakrájený na čtvrtky nebo osminky. Stačí jej řádně omýt, pokapat olivovým olejem a posolit. Jemně nasekané aromatické listy se přidávají do zeleninových či rybích vývarů a sypou se na povrch salátů.

Kudy teče, tudy léčí


Rozeznáváme dva druhy fenyklu, a to normální zahradní či sladký fenykl, který se používá jako koření nebo aroma, a boloňský fenykl, zvaný také finocchio, jehož hlízy obsahují poměrně velké množství minerálních látek jako je draslík, vápník, hořčík a železo, bohatě jsou zastoupeny vitamín C a B, karoten a vonná silice.

Prvně jmenovaný fenykl, který se počítá mezi koření, není vhodný k přípravě šťávy, zato z boloňského lze získat vynikající nápoj, který je výborným prostředkem při menstruačních potížích. Šťáva pomáhá proti překyselení žaludku a nadýmání, podporuje funkci ledvin, jater, sleziny, čistí plíce a usnadňuje vykašlávání. Pije se bud čistá nebo v kombinaci s karotkou a červenou řepou.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění