Hrušky

Toho lehce stravitelné ovoce čistí střeva, odstraňuje zácpu a zajišťuje rychlý přísun živin do střev. Umí toho ale mnohem víc.
Hrušky
1.6.2005 0:00 |

Odrůdy hrušek se řadí do druhu hrušeň obecná (Pyrus communis) a pochází ze Zakavkazí, odkud se dostaly do Evropy. Výborně se hruškám daří ve Střední Evropě, protože mají rády mírné a teplé podnebí. Přes zimu se k nám dováží hrušky hlavně ze Španělska a Itálie. Toto ovoce je snadno stravitelné a obsahuje mnoho léčivých látek na mnohé potíže a nemoci.

Účinky na organismus


- pomáhají při ledvinových a močových potížích
- čistí střeva
- odstraňují zácpu
- vylučují z těla jedovaté látky
- podporují krvetvorbu
- posilují imunitní systém
- odvodňují
- podporují trávení

Hrušky z velké části obsahují vodu (přes 80%), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód. Zapomenout nesmíme ani na vlákninu, která je důležitá pro trávení. Komplex těchto účinných látek působí dezinfekčně, močopudně, mírně projímavě, hrušky pomáhají snižovat horečku, pročišťují organismus, posilují imunitní systém a odvodňují. Hrušek se zřekneme, pokud trpíme průjmem.V kuchyni mají široké uplatnění, připravují se z nich džusy, kompoty, povidla, dezerty, ovocné saláty, suší se. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Při konzumaci dáváme přednost raději tuzemským než dováženým hruškám, protože mají krátkou dobu skladovatelnosti, proto se postřikují prostředky proti plísním a leští se voskem.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění