Jablka netradičně: Vyzkoušejte méně známé jablkové recepty!

Málokdy si uvědomíme, že pěkně vyzrálé a šťavnaté jablíčko skrývá medicínu pro duši i tělo, a to doslova, od hlavy až k patě. A co se týče gurmánů, ti vědí nejlépe, že jablka jsou v kuchyňské úpravě nedostižná.
Jablka netradičně: Vyzkoušejte méně známé jablkové recepty!
aktualizováno 11.10.2011 8:00 |

Jablka mají v kuchyni výsadní postavení, neboť se upravuji na všechny možné způsoby. Vaří se, dusí, pečou, smaží a suší, přidávají do kysaného zelí, nastrouhaným jablkem se zjemňuje křen, pečenými se obkládají pokrmy z vepřového a nadívanou kachnu bez jablek si snad ani nedokážeme představit. S jablkem můžete začínat, ale i končit každý den.

Jablka k snídani

Ovesné vločky s jablky

5 jablek, 200 g mandlí, 50 g rozinek, šťávu z půlky citrónu, lžíci ovesných vloček, lžíci medu, 2 dl sladké smetany.
Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a ihned zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Spařené a oloupané mandle nadrobno nasekáme a spolu s rozinkami máčenými asi půl hodiny ve vodě nasypeme do mísy na jablka. Salát přelijeme smetanou oslazenou medem a posypeme nasucho praženými ovesnými vločkami.

Jablka k obědu

Jablka plněná masem

Potřebujeme: 8 jablek, šťávu z 1 citronu, sůl, pepř, 2 cibule, petrželku, majoránku, 400 g mletého masa, vejce, 2 lžíce zakysané smetany, 150 g goudy.

Z jablek odřízneme horní část, vykrojíme jádřince a vydlabeme. Vnitřek potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Do mletého masa vmícháme sekaná jablka, vejce, smetanu, drobně nakrájenou cibuli, petrželku, majoránku, pepř a sůl. Troubu předehřejeme na 200°C. Sýr nakrájíme na kostičky, zamícháme do masa, jablka naplníme masem, dáme do zapékací formy a pečeme 30 minut.

Jablečný moučník  Selská dívka pod závojem

Oloupeme 1/2 kg jablek, připravíme si talíř nastrouhaného chleba, 2 lžíce cukru, máslo, čokoládu a šlehačku.

Jablka zbavíme jádřinců, oloupeme je a dusíme na másle do změknutí. Nastrouhaný chléb smícháme s máslem a cukrem a opražíme dokřupava. Do mísy střídavě vrstvíme smažený chléb, dušená jablka a opět smažený chléb. Vše posypeme strouhanou čokoládou a celé pokryjeme šlehačkou.

Jablko k večeři

Teplé toasty s jablky a sýrem

400 g veky, 40 g másla, 150 g šunky, 3-4 jablka, 100 g cibule, 100 g plátkového sýra, 100 g oleje.

Veku nakrájíme na silné plátky a opečeme na oleji. Na plátky veky klademe plátky šunky, kroužky cibule, plátky jablek lehce opečených na másle a navrch položíme plátek sýra. Ozdobíme kroužkem cibule a v grilu nebo troubě necháme sýr roztavit.

Jablko pro slavnostní chvíle

Grilovaná krůtí kýta

Připravíme si: snítku rozmarýnu, 150 g mrkve, jablko, cibuli, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 3 lžíce hořčice, 1 krůtí kýtu, 2 lžíce jablečného moštu.

Část rozmarýnu nadrobno nasekáme, jablko a mrkev nastrouháme. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na horkém másle zesklovatět. Přidáme jablka, mrkev a dusíme 5 minut. Okořeníme, přidáme hořčici a nasekaný rozmarýn. Na naklepané maso navršíme směs jablek a mrkve, srolujeme a sešijeme nití. Zabalíme do alobalu a 60 min. pečeme. Nakonec fólii odstraníme a ještě 30 min. grilujeme.

Jedno jablko denně je nad všechny doktory

Prastará lidová moudrost opravdu nelže. Jablka upravují chuť k jídlu, jsou lehce stravitelná, proto bývají významnou složkou různých odtučňovacích kúr. Jablečná šťáva léčí žaludeční i střevní záněty Přítomnost řady enzymů podporuje některé trávicí pochody, činnost jater, žlučníku a střev. Jablečné pektiny zvětšují střevní obsah a tím váží a odstraňují z těla různé jedovaté látky a toxiny, zejména rtuť a olovo, a také bakteriální infekce. Ochrannou vrstvou pokrývají sliznici žaludeční a střevní a brání tak chemickému či mechanickému poškození. Tím je v podstatě velmi dobře regulován celý proces trávení, včetně činnosti žlučníku.

Po požití jablka čerstvého mizí únava a vyčerpání. Jeho velký význam je i v celé oblasti imunity, což je vlastně v rozporu s poměrně nízkým obsahem vitamínu C (1,5 mg na 100 g), předchází rýmě i onemocnění dolních cest dýchacích. Kyselina tříslová, v jablku obsažená, chrání lidské tělo i před viry, například před vznikem oparu.

Jablečné slupky nevyhazujte!

Slupky podněcují vylučování kyseliny močové, a tím léčí dnu a vůbec mají silný močopudný účinek (v tomto případě k nim lze přidat celer, petržel, přesličku, zlatobýl, řepíček, jehlici trnitou, šípek nebo sušené stopky višní).

Čaj ze slupek se uplatňuje i jako sedativum, zklidňuje revmatismus i jaterní a ledvinové poruchy. Usušené slupky lze též utlouci na prášek - 1 lžíce se pak svaří s 1 litrem vody. K pročišťující kúře se doporučuje pít dva decilitry vlažného odvaru jednou denně, nejlépe před jídlem.

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění