Jak bezpečně a chutně konzumovat syrové mléko z automatů?

Syrové mléko z prodejních automatů se v průběhu loňského roku stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo vědcům z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), a proto se jeho kvalitou začali zabývat v rámci svého výzkumu.
Jak bezpečně a chutně konzumovat syrové mléko z automatů?
1.4.2011 0:00 |

 První výstup je na světě, profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka, společně s dr. Dušanem Ryšánkem z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, se podílela na tvorbě informačního letáku pro spotřebitele Syrové mléko – chutně a bezpečně. Leták vydává Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství a nyní je připraven k distribuci, oba vědci jsou též členové Vědeckého výboru veterinárního.

Informační leták si klade za cíl informovat jak o prospěšnosti konzumace též i syrového mléka, tak o zásadách, které je při tom nutné dodržovat. Podle letáku mléko pomáhá předcházet onemocněním jako je obezita, osteoporóza, hypertenze, karcinom tlustého střeva či zubní kaz. „Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokou nutriční hodnotou, která, co do různorodosti významných nutrientů, nemá konkurenci,“ uvádí se zde.


 
Mléko v automatech pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů, je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí, a proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřovat a dodržovat další zásady. Obsah vitaminů se tepleným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent, nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek se jím ani nezmění.

Brněnští vědci se mlékem z prodejních automatů zabývají dlouhodobě v rámci výzkumného záměru Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin, který probíhá na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Roční výzkum se již chýlí ke svému závěru a v některém z následujících měsíců budou zveřejněny jeho výsledky.



Již v červenci bylo v rámci tohoto výzkumu dotazníkovým šetřením zjištěno, že se mnoho spotřebitelů neřídí pokyny na automatech – mléko tepelně neupravují (činí tak jen 47 procent dotázaných), nedodržují doporučenou dobu pro konzumaci (nedodržuje 30 procent) a po stočení ho přepravují ve vyšších než doporučených teplotách (to uvedli všichni dotázaní).

1. dubna 2011

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění