Jak grilovat zdravě a chutně

Letošní grilovací sezóna je za dveřmi a příjemné jarní počasí láká vytáhnout gril a pozvat rodinu a přátele na nějakou grilovanou dobrotu.
Jak grilovat zdravě a chutně
29.3.2010 0:00 |

V obchodech se postupně začnou objevovat grilovací polotovary různých konzistencí, avšak připravit si vlastní grilovanou pochoutku z čerstvých surovin nemusí být nijak složité. Kromě klasických steaků z hovězího, kuřecího i vepřového masa jsou na vzestupu ryby.
 
V naší restauraci hledají hosté stále něco nového. V letošní sezóně zaznamenáváme zvýšený zájem o originálně upravené ryby. Hitem bude i mexická kuchyně, která kromě své skvělé chuti příjemně podráždí svou vůní i nos. Při přípravě doporučuji pro nezaměnitelnou chuť i vůni použít čerstvé bylinky. Stále platí, že základem jsou kvalitní suroviny (maso, zelenina), proto se na nich rozhodně nevyplatí šetřit. Při dodržení zásad zdravého grilování doporučuji grilovat na kokosových briketách, jejichž žár dodá masu křehkost a jemné kokosové esence i originální chuť,“ říká Tomáš Levý, šéfkuchař Infinity Praha, který zároveň připravil následující recepty pro celou rodinu.

Marinovaný losos (4 porce)


800 g filet z lososa
1 pomeranč
1 limeta
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce cukru krystal
4 cl vodky

Filet z lososa očistěte a nakrájejte na cca 200g porce. Cukr a sůl promíchejte a „vmasírujte“ do ryby. Vymačkejte šťávu z pomeranče, limety a smíchejte s vodkou. Touto směsí zalijte porce lososa a nechte v chladu marinovat minimálně 24 hodin.
Rybu vyndejte z chladu, důkladně omyjte a osušte. Grilujte krátce cca 2 minuty z obou stran tak, aby ryba zůstala uvnitř vláčná.

Tato agresivní verze marinování do soli a cukru se využívá zejména pro přípravu ryb na uzení, kdy je cílem dostat veškerou vlhkost z ryby. Právě tímto způsobem se připravuje uzený či marinovaný losos, kterého všichni známe ze supermarketu. Varianta použitá v receptu je vylepšená o úpravu na grilu.


Vepřová panenka á la Tampiquena

(4 porce)

800g vepřová panenka (či hovězí steakové maso)
80g rajčata
80g papriky
40g šalotka
1 stroužek česneku
chilli paprička (cca 1/4 malé papričky - podle chuti)
koriandr (snítka)
máta (cca pět lístků)
bazalka (snítka)
sůl
drcený pepř
1 limeta

Vepřovou panenku (či hovězí steakové maso) naporcujte po 200 gramech, každou porci rozkrojte po vláknu, aby vznikl plátek. Přidejte čerstvý drcený pepř a grilujte z obou stran pouze cca 2 minuty. Následně na plátky dejte větší vrstvu salsy, kterou si připravíte rozmixováním všech zbývajících surovin do konzistence hrubší pasty. Maso se salsou nechte chvíli prohřát na méně rozpálené části grilu. Podávejte se zakysanou smetanou a limetkou pokrájenou na osminky.

Jak grilovat zdravě a chutně:


Grilování je považováno ze jednu z nejstarších tepelných metod úprav masa. Při dodržení určitých zásad můžeme grilováním připravovat chutná a zdravá jídla. Velkou výhodu má úprava pokrmů grilováním v tom, že se obvykle obejdeme bez většího množství dodaného oleje než v případě např. smažení. Grilované potraviny obsahují o polovinu nižší množství tuku než obdobná porce smaženého jídla. Jak grilovat zdravěji?

  • Zdraví začíná u surovin – pro grilování vybírejte méně tučná masa, dbejte na dostatečnou přípravu masa, lepší je grilovat menší a tenčí kousky masa, které se snadněji a rychleji propečou. Maso doporučují kuchaři předem naložit do marinády, bude křehčí a chutnější. Čerstvé bylinky dodají pokrmu výraznější chuť a zároveň si nemusíte dělat starosti s umělými přísadami přidávanými do některých průmyslově vyráběných omáček. Pro každé grilování použijte čerstvou marinádu.
  • Dodržujme hygienu – při přípravě surovin i samotném grilování je třeba dodržovat nezbytná hygienická pravidla. Pro manipulaci se syrovým masem používejme jiné nástroje a pomůcky než pro zeleninu nebo již hotové, tepelně upravené potraviny. Nezapomeňte také na pečlivé mytí rukou. Polotovary uchovávejte v chladničce při teplotě do 4 °C.
  • Topivo nesmí hořet - vybírejme takový gril, který umožňuje grilování v dostatečné vzdálenosti od uhlíků. Grilované potraviny nesmí být v přímém kontaktu s ohněm. Topivo rozhodně nesmí hořet, proto je třeba za každou cenu zabránit stékání tuku z masa, který hoření způsobuje, do grilu. Ideální je proto grilovat v alobalu nebo použít grilovací misky, které zabraňují stékání tuku a marinády z pokrmů do ohně a vzniku zdraví škodlivých výparů a uvolňování karcinogenních látek.
  • Kvalitní topidlo - na trhu je k dispozici široká nabídka grilovacích produktů převážně ze dřeva, při výběru je však třeba řídit se především kvalitou. Novinkou na českém trhu jsou prémiové kokosové grilovací brikety KOBRI vyrobené zuhelnatěním kokosových slupek. Vynikají vysokou výhřevností a minimálním množstvím popela, navíc neobsahují žádné chemické ani umělé přísady.
  • Vyvážená strava – odborníci doporučují podávat k masu vhodné přílohy, které budou obsahovat dostatek rostlinných bílkovin a dalších látek, které potřebuje organismus ke správnému trávení potravy. Dbejme tedy, aby na stole nechyběl dostatek pestré syrové zeleniny a celozrnného pečiva.

29. března 2010

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

K | 17.10.2011 18:52

plynový gril

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění