Jak zpracovat a využít zelená rajčata?

Máte nadbytek nedozrálých rajčat a nevíte co s nimi? Chcete je vyhodit? Je přece škoda se zbavovat úrody, když ji můžete využít v kuchyni stejně jako jinou zeleninu.
Jak zpracovat a využít zelená rajčata?
aktualizováno 15.9.2012 16:00 |

V rozumné míře zelená rajčata neškodí zdraví


Při konzumaci nezralých rajčat platí okřídlené: všeho s mírou. Na pověře, že zelenými rajčaty se můžete otrávit sice je malý kousíček pravdy, ale řekněte sami, jíte syrové nazelenalé brambory?

Testy prováděné v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Zelené skvrny na rajčatech, (ale i na bramborách) ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých rajčat je obsaženo nanejvýš 2 mg solaninu.

Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg ve stogramovém plodu, ale toxické množství je však více než desetkrát vyšší. Výzkum prokázal, že tepelným nebo mléčným kvašením zelených rajčat se obsah solaninu sníží až o třicetpět procent. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů zelených rajčat v jakékoliv úpravě a je samozřejmé, že pro děti je jejich konzumace zcela nevhodná.

Protlaky ani čatní ze zcela zelených rajčat tedy nejsou zdraví přímo nebezpečné, Za zdravotně rizikové se ale považují zelená rajčata nakládaná na kyselo a pečená zelená rajčata, takzvaná americká. Pro tuto úpravu lze použít zřídka pěstovaný druh rajčat označený jako Green-Zebra-Tomate, který má i ve zralém stavu zelenou slupku a neobsahuje solanin.

Rajčata vydrží až do Vánoc


Zelená rajčata dozrají, když je na konci sezony otrháte,vytřídíte poškozené a nahnilé plody a uložíte je na ploché tácky, které necháte blízko okna. K rajčatům můžete přidat buď několik zralých rajčat nebo jablko.

Tácek můžete nechat odkrytý nebo jej přikrýt perforovanou potravinovou fólií. Etylén, který se z jablek uvolňuje urychlí zrání a rajčata rychle zčervenají. Necháte-li tácek s rajčaty někde v chladnu, můžete je zralé „sklízet“ až do Vánoc..

Naložená rajčata v keramickém soudku


Podobně jako se nakládá zelí lze využít i nadbytečná zelená rajčata, která v kuchyni nespotřebujete. Nenakládají se samostatně, ale ve směsi s celerem, mrkví, paprikou a květákem. Celer, nejlépe i s natí, nakrájejte na plátky a vyložte jím dno keramického soudku.

Potom po vrstvách vložte mrkev překrájenou jen polovinu po délce, celá zelená rajčata, celé papriky a růžičky květáku. To vše nakonec pokryjte celerem s natí jako na začátku. Zeleninu zalijte zchladlým nálevem uvařeným z 10 litrů vody, 1 litru octa a 200 až 30 gramů soli. Naloženou zeleninu je potřeba zatížit, soudek uložit někam do chladna a za tři až šest týdnů už můžete mléčně kysanou zeleninu ochutnat.

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Jeribnica | 29.9.2015 09:33

Re: kolik té soli

nila | 3.8.2014 10:26

kolik té soli

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění