Jedlé jeřabiny jsou ideálním pamlskem při zeštíhlovací dietě!

Při redukční dietě se vždy doporučuje nízkokalorické ovoce s vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálií. Přesně takové vlastnosti mají lákavě červené plody jeřabin, které právě nyní dozrávají a snadno si z nich můžete připravit něco na zub.
Jedlé jeřabiny jsou ideálním pamlskem při zeštíhlovací dietě!
18.9.2011 8:00 |

Drobné, oranžově červené korálky jeřabin zná většina lidí jako plody okrasného stromu jeřabiny ptačí, z nichž se však plody používají jako nepříliš chutná náhražka brusinek.

Existuje však i odrůda s jedlými plody, která byla objevena na počátku devatenáctého století v Jeseníkách a botaniky pojmenována jako jeřabina Moravská sladkoplodá. Od planých druhů jeřabin se sladkoplodý jeřáb rozezná podle tvaru listu. Jeřáb ptačí má listy zoubkované po celé délce okraje listu, sladkoplodá forma má zoubkování jen do jedné třetiny až jedné poloviny části listu.

Citroník severu

Jedlý jeřáb má vitamínu C jako šípek a dvakrát více než citróny, Kromě vitamínu A a C obsahuje, ještě karoten. třísloviny, pektin a vysoký podíl vlákniny. Vitamín C si jeřáb udržuje i v suchém .stavu. Cukr, zvaný sorbit, který je v plodech rovněž hojný, působí na funkci trávicího traktu, podporuje činnost střev a má mírný projímavý účinek.

Výtažky z červeného jeřábu se používají i do bylinných koncentrátů, které jsou nízkokalorické a přitom obnovují v organizmu rovnováhu vitamínů a minerálů, a také zvyšují odolnost k různým nemocem a dodávají tělu potřebnou energii. Při trvalém používání posilujícího nápoje připraveného z bylinkového koncentrátu se po jednom až dvou měsících normalizují všechny důležité funkce organizmu a aktivizuje se látková výměna, zlepšuje se psychický a emocionální stav a rovněž se zvyšuje tonus a nálada.

Jeřabiny mají v kuchyni velmi široké upotřebení. Dobře se dají konzervovat, mohou se kombinovat s jablky, hruškami, mrkví a dalšími méně výraznými druhy ovoce,také se mohou sušit a používat jako rozinky do pečiva, jogurtů či kaší. Naložené jeřabiny nemusí být jen jako příloha, ale hodí se i na ozdobu dezertů místo kandovaných třešinek, a zejména do ovocných salátů, zeleninových, a dokonce chutnají i v bramborovém salátu.

Pro ty, kteří chtějí snížit svou nadměrnou tělesnou váhu jsou jeřabiny vynikajícím ovocem, neboť sto gramů jeřabin obsahuje 326 kJ, což je kaloricky srovnatelné se stejným množstvím brambor. Kompoty z jeřabin jsou vhodné nejen jako součást redukční diety, ale mohou si na nich pochutnat i diabetici.

jedlé jeřabiny jedlé jeřabiny

Několik receptů na dobroty z jeřábu sladkopplodého

Mošt z jeřabin

Jeřabiny otrháme z třapin, opláchneme v cedníku, necháme okapat a pak je zpracujeme v lisu na ovoce. Získanou šťávou plníme láhve, které pasterizujeme při 70 stupních Celsia. Přidáme-li na litr šťávy 2 litry vody, získáme velmi osvěžující mošt bez cukru.

Jeřabinový džem Jeřabiny očistíme a omyjeme, podle chuti přidáme sladidlo (v poměru jedna lžička sorbitolu se rovná půl lžičky cukru), na pekáč a v troubě dusíme za občasného zamíchání asi hodinu. Ochutíme skořicí a citrónovou kůrou. Zahorka plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru.

Dezert pro diabetiky Ze sladkokyselých větších jablek vyřízneme střed a do vzniklé dutiny vložíme několik kostek kompotované dýně a přidáme lžičku naložených jeřabin. Nahoru nasypeme trochu mleté skořice. Jablečné soudečky klademe na plech a ještě do každého jablka nalijeme lžící trochu vody. Dezert pečeme v troubě deset až patnáct minut.

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění