Jídla, po kterých vám příliš rychle vyhládne

Jídlo je nejlepším způsobem, jak zahnat hlad. Některá jídla vás sice nejprve zasytí, ale za chvíli byste se cpala zas. V čem děláte chybu? Zkuste odhalit nástrahy skryté ve vašem jídelníčku.
Jídla, po kterých vám příliš rychle vyhládne
3.1.2012 8:00 |

Hlídejte si glykemický index potravin

Snad každá žena to zná. Najedla se, ale opět jí vyhládlo, a tak se znovu vydává na průzkum ledničky. Sama si určitě uvědomuje, že tím její štíhlá linie dostává pořádně na frak, ale hlad je hlad.

Až zase příště budete snídat, obědovat, svačit nebo večeřet, zkuste konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem (tj. 0 až 55). U jídla s vysokým glykemickým indexem (především nad 70) totiž naopak hrozí, že po dvou až třech hodinách vám opět vyhládne a tento hlad, který vás bude nutit znovu k jídlu, by mohl být až svíravý.

Co glykemický index udává?

Glykemický index udává, jak rychle a jak vysoko určitá potravina zvedne hladinu krevního cukru. Tuto hladinu se lidské tělo posléze snaží vrátit do normálu. Pokud se najíte potravin s vysokým glykemickým indexem – například bramborových hranolek, croissantu, vánočky, hamburgeru, chlebíčků nebo popcornu – po určité době vám z příliš vysoké hladiny klesne krevní cukr na příliš nízkou a budete mít zase hlad.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem – především mléčné výrobky, luštěniny, některé druhy ovoce a zeleniny, případně celozrnné pečivo – naopak drží hladinu krevního cukru v rozmezí přijatelných hodnot. Jestliže je zařadíte do svého jídelníčku a budete je pravidelně konzumovat, vyhnete se tak případných záchvatům vlčího hladu.

Vsaďte na bílkoviny

Na dlouhou dobu dopředu vás dokážou zcela jistě zasytit především bílkoviny. Ať už skryté v mléku a v mléčných výrobcích nebo v luštěninách. Takové kalorie z bílkovin zaženou hlad nadlouho dopředu, nežli kalorie získané z tuků či sacharidů.

Myslete na to především při snídani, při níž by měly převažovat právě bílkoviny a také vláknina. Ideální je například bílý jogurt s ovesnými vločkami a kousky ovoce nebo celozrnné pečivo s tvrdým nízkotučným sýrem či kuřecí šunkou, a to se sklenicí neslazeného čaje či neperlivé vody.

Glykemický index některých jídel
Brambory pečené v troubě – 90
Croissant – 75 Kukuřičné lupínky – 81
Kobliha – 75
Hranolky – 90
Chipsy – 75 Popcorn – 72
— Brokolice – 10
Fazole bílé – 30
Fazole červené – 40
Grapefruit – 22 Hrách loupaný – 22
Chléb žitný celozrnný – 40
Jogurt slazený – 35
Mléko polotučné – 29
Paprika – 10 Pomeranč – 35
Rajče – 10

Nástrahy skryté v jídelníčku

Nástrahou číslo jedna ve vašem jídelníčku jsou koláče a další sladké pečivo, které lidé poměrně často volí v případě hladu. Jelikož má sladké pečivo vysoký glykemický index, můžete si být jistá, že vám po něm dříve či později pořádně vyhládne.

Totéž platí i o smažených jídlech, která vám sice mohou velice chutnat, ale musíte si uvědomit, že nejen že obsahují vysoké množství kalorií, ale nedokážou vás zasytit ani na dlouhou dobu dopředu. Tím pádem vaše štíhlá linie dostane opět pořádně na frak.

Zdroj: www.wanda.sk

Autor článku: Archiv
Zdroj: Wanda.sk

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění