Jíte ryby a mořské plody? Měli byste!

Ve vodních hlubinách plave spousta pokladů. Nemusíte ani sedět s udicí na břehu, přesto si můžete dopřát „zlaté rybky“, které vám určitě splní tři přání. Pevné zdraví, neutuchající energii a dobrou náladu!
Jíte ryby a mořské plody? Měli byste!
27.6.2014 5:00 |

Nejprve se však pojďme podívat vodním obratlovcům hezky pod kůži. Ryby a mořské plody (například škeble, hřebenatky, chobotnice) obsahují tři druhy omega-3 mastných kyselin:

  • DHA (dokosahexaenová kyselina), ta se líbí především mozku.
  • EPA (eikosapentaenová kyselina), která se může v organismu dle potřeby měnit na DHA.
  • ALA (alfa-linolová kyselina).

Omega-3 mastné kyseliny stráží naše srdce a celý kardiovaskulární systém. Přikazují vysokému krevnímu tlaku i zvýšené hladině tuku v krvi, aby se vrátily do normálu. Cévy chrání před ucpáním krevními sraženinami a před vznikem trombóz. Tím snižují hrozbu srdečního infarktu a mozkových příhod.

A jelikož 60 % našeho mozku tvoří tuky, je nad slunce jasné, že harddisk v naší hlavě potřebuje energii právě z těchto látek. S ohledem na přísun omega-3 mastných kyselin by ve vaší síti měly uvíznout zejména tučné mořské ryby jako makrela, losos, ančovičky, sardinky a tuňák.

Jejich příbuzní chudší na tuk (treska, platýs, pstruh, garnát) se zase postarají o dodávku jodu. Ten patří mezi životně důležité prvky. Potřebujete ho sice ve velmi malém množství (příliš mnoho jodu škodí, stejně jako jeho nedostatek), avšak pravidelně a pokud možno v přírodním stavu. Jod posiluje funkci štítné žlázy a chrání vás před útokem bakterií.

Zcela nepostradatelný je i při léčbě onemocnění pohybového aparátu a vad páteře (například skoliózy). A nezapomeňte na něj, trpíte-li kožními onemocněními (lupénka, ekzémy, dermatitida, akné).

Hubněte s tuky

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, vyskytující se v rybím oleji, zažehnou ve vašem těle pec na spalování tuků. Konzumace mastných kyselin napomáhá tělu uvolnit uskladněné tuky a podporuje jejich metabolismus. Ve spojení s aerobním cvičením (běh, rychlá chůze, kolo, plavání) si brzy začnete vybírat menší konfekční velikost.

Vhodná úprava i kombinace

Ryby tvoří významný zdroj vitaminů, obzvlášť pokud je připravujete dušením. Tímto způsobem kuchyňské úpravy si vysoký podíl vitaminů uchovají nejlépe.

Se šupináči připlave do vašeho organismu vitamin B12 (podpoří tvorbu červených krvinek) a vitamin D. Ten je nezbytný pro růst a vývin kostí u dětí, ženy po přechodu zase chrání před osteoporózou. Pokud vám „déčko“ chybí, přibližujete se k autoimunitním onemocněním, rakovině, poruchám metabolismu a kardiovaskulárního systému. Také infekce vás napadnou daleko snadněji.

Při dostatečném množství slunečního světla si náš organismus umí vyrobit vitamin D sám. Ovšem v temných, zimních dnech mu pomozte rybou na talíři (mezi ideální zdroje patří úhoř, sleď, platýs či losos).

Spokojenější a chytřejší

Ryby obsahují životně důležitou stavební látku zvanou tryptofan, ze které mozek vyrábí hormon dobré nálady – serotonin. Přidáte-li si k rybě i sacharidovou přílohu (například rýži či brambory), přijme váš centrální nervový počítač tryptofan ještě snadněji. Riziko, že se potopíte do deprese, tím znatelně snížíte. Kouzelná rybka vám také splní sen o vyšší inteligenci. Jíte-li alespoň dvakrát týdně mořské ryby, zvýší se vaše IQ . Stejně tak u vyvíjející se mládeže roste intelekt rychlejším tempem.

Aminokyselina tyrosin totiž zvyšuje výkonnost mozku a patří do skupiny přírodních povzbuzujících látek, které zlepšují vaši schopnost koncentrace. Dostanete-li se do stresu, tyrosin zabrání tomu, aby se při něm oslabila vaše tělesná a duševní výkonnost.

Lékárnička z vodních hlubin

Olej ze pstruha

Vzácný přípravek se aplikuje při masážích pro léčbu revmatických bolestí a bolestí zad. Uvolňuje křeče i napětí ve svalech. Ještě většího efektu dosáhnete vnitřním užíváním.

Mast z rybího tuku

Povědomí o této mastičce jste nejspíš získali při hojení opruzenin svých dětí. Nicméně vysoký obsah vitaminu A také vyhlazuje vrásky (naneste na noc na očištěnou pleť) a jizvy po akné. Přítomnost tuku ve dne ochrání vaši kůži před nepříznivými vlivy počasí a promastí suchou, loupající se pokožku. A pokud si vaše ratolesti odřou koleno či loket, ošetřete jim jejich poranění mastí z rybího tuku.

Nákup čerstvé ryby

Při nákupu čerstvých ryb se jim nejprve podívejte do očí. Prozradí vám, kdy byly uloveny. Mají-li je jasné, vyklenuté a lesklé, jsou čerstvé. Naproti tomu zakalené, mléčné až zapadlé oči signalizují, abyste ryby raději nechali na místě. Pořádně zkontrolujte i žábry, musejí být zářivě červené až narůžovělé, s jasnými, oblými konturami. Při nažloutlé, nahnědlé, či dokonce zelené barvě už ryba nemá nic společného s poživatelností. Pozorně si také prohlédněte kůži. U čerstvé ryby bude vlhká, lesklá, s tenkou vrstvou slizu a lehce odléhajícími šupinami.

Rčení, že ryba smrdí od hlavy, je při nákupu více než pravdivé. Proto opatrně odklopte žábry a přičichněte k ní. Ucítíte-li lehce slanou vůni řas, šup s ní do košíku. Udeříli vás však do nosu rybina, dejte od ní ruce raději pryč.

Čerstvou rybu zabalte do tašky a rychle doneste domů. Uložte ji do skleněné nebo porcelánové mísy a zakryjte průhlednou fólií. Takto vám vydrží v chladničce dva dny.

České rybníkářství má velkou tradici – dopřejte si kapra, pstruha, candáta, sumce, lína, cejna, okouna nebo štiku. Nakupujte na sádkách, při výlovu rybníků nebo na farmářských trzích.

Dobrota na talíři

Chcete-li při rybí hostině slastně vydechnout nad tou laskominou, držte se při přípravě „pravidel tří O“:

Očistit

Nejprve si posypte pracovní plochu solí, aby šupináči při přípravě neklouzali. Pak vykuchané ryby omyjte studenou vodou, osušte je a potřete octem. Snadno je tak zbavíte šupin.

Okyselit

Vymačkejte šťávu z čerstvého citronu a dopřejte rybkám „kyselou sprchu“.

Osolit

A to krátce před tepelnou úpravou. Z ryb tak odstraníte přebytečnou vodu a jejich maso zůstane pevné.

Rozhodnete-li se opékat rybu v celku, nejprve ji z obou stran nařízněte a teprve pak posypte kořením. Lépe se tak rozvine její aroma. Do pánve nalijte extra panenský olivový olej a rybu vložte teprve v okamžiku, kdy je olej dobře rozpálený.

Nejprve pečte stranu s kůží a rybu obraťte jen jednou. Pro pečení ryby v celku v troubě ji hodinu před tepelnou úpravou okořeňte, zakryjte fólií a nechejte odpočívat v ledničce. Pak rybu položte rozříznutým břichem na plech nebo ji posaďte na větší oloupanou bramboru. Zachová si tak svůj tvar a dobře se propeče.

V posledních letech se konzumace ryb celosvětově zdvojnásobila. Každý obyvatel naší planety sní přibližně 19 kg ryb. V České republice je to ovšem o 14 kilogramů méně.


Článek vyšel v časopise Moje zdraví.

Autor článku: Pavla Kurková
Zdroj: časopis Moje Zdraví

Komentáře

Lucijáš | 6.4.2017 12:28

Mořské ryby

tereza.sis@atlas.cz | 25.9.2015 14:32

Re:

Alimak | 26.12.2014 18:16

My mame rybicky moc radi, byt je teda 2-3x tydne nejime, jak by se melo.. at uz asi otazka ceske natury a kuchyne a taky financni. Nez jist rozblemcaneho pangana, tak radeji nic. Pokud teda koupime, tak investuji do kousku tunaka, lososa nebo morskeho dasa. A jak zminil anonym nade mnou, kupuji taky olej Terra Creta primo z Krety, staci jen pokapat, troska soli, snitka rozmarynu a citron a mnamka je hotova:) Nevim proc, ale cesky kaprik mi moc nejede:((

Anonym | 21.11.2014 12:54

kdysy jsem nerada pripravovala ryby protoze nevydrzeli dlouho a museli se ihned pripravit a zkonzumovat i kdyz jsem vedela, ze jsou zdrave.... dnes uz mame sveho „rybare“ a mame od nej vzdy cerstve ryby. Takto cerstva ryba nam dokonce vydrzi i nekolik dnu v lednici, ale doporucuje se snizit teplotu kolem 2 stupnu, pripadne ji namarinadovat nebo aspon zalit dobrym olivovym olejem, ktery jeste zvysi vitaminove bohatstvi, my pouzivame vynikajici recky terra creta, nedam nad dopustit

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění