Jogurt pro zdraví i pro krásu

Existuje mnoho potravin, které jsou zdravé, ale nejsou tak moc dobré a naopak mnoho věcí, které jsou dobré, ale už ne úplně zdravé. Jogurt, je jedna z mála lahůdek, která chutná a navíc prospívá, a to nejen při mlsání.
Jogurt pro zdraví i pro krásu
3.8.2010 0:00 |

Jogurty jsou pro nás zdrojem mnoha vitamínů – nejbohatším zdrojem vápníku, vitamínu A, obsahují stopy vitamínů E, F a D a také fosforu. Mléčný tuk, obsažený v jogurtech, je pro člověka snadno stravitelný. Kultury, které v jogurtech najdeme, pomáhají díky prospěšným bakteriím v našich štřevech bojovat proti bakteriím nepřátelským, a tím i proti všemožným nemocem a infekcím. Není proto divu, že jogurty byly oblíbené již ve starověku, kdy je pro jejich vlastnosti využívali nejen v kuchyni. Co všechno se dá tedy z jogurtů vyčarovat?

Kromě klasického mlsání z kelímku, lze využít jogurty v teplé i studené kuchyni, na pečení, jako zmrzlinové osvěžení, v domácím „kosmetickém salónu“ a v neposlední řadě jako zachránce při prvních příznacích gynekologických či jiných potíží.

Místo majonézy, do lehkých salátů i na vaření

Jogurt, a to i ten smetanový s plnější chutí, je ideální jako zdravější a dietnější varianta majonézy, smetany nebo dresinků. Je ideální do salátů nebo lehkých jídel. Vyhnete se pocitu těžkého žaludku a špatnému svědomí. Jogurt vaše tělo snadno zpracuje a přitom z něj získá mnoho energie, kterou může čerpat delší dobu než je tomu u rychlých cukrů.
 
Díky poměrně nízkému obsahu tuků (obsah tuku v jogurtech se pohybuje mezi 0,5 % - 11 %, většina jiných potravin obsahuje tuk v podstatně větším množství, např.: uzeniny 35 až 50 %, máslo 80 %, maso 20 až 40 % tuku) si tělo na jejich příjem nezvykne a nebude je dále vyžadovat ve zvýšené míře. Můžete se tak vézt na „zdravější a lehčí vlně“. I mýtus o tom, že živočišné tuky jsou pro naše tělo špatné už je překonán. Živočišné tuky naše tělo naopak potřebuje, samozřejmě v přiměřeném množství, protože například z těch obsažených v mléku a mléčných výrobcích se v těle tvoří látky, které chrání sliznice a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva či konečníku.

Pozor!! Neplatí, že budete-li jíst nízkotučné jogurty, zhubnete! Tuk v nízkotučných jogurtech je často nahrazován zahušťovadly, aby výrobek získal jogurtovou konzistenci. V těch ale často není omezen cukr a výsledný efekt je přesně opačný! Takže nepropadejte panice a klidně si dejte jogurt smetanový, který je navíc bohatý na čisté jogurtové kultury a podpoří vaše trávení!

Jogurtové zapékané řízky

Tip na recept:


Ingredience:
2 ks kuřecí prsou, olivový olej, sůl 2 - 3 lžíce, bílý jogurt, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 plátky sýra madeland, 2 hrsti pórku, na marinádu: Choceňský smetanový jogurt bílý, chilli vločky

Příprava:

Kuřecí plátky naklepeme, osolíme a naložíme do Choceňského smetanového jogurtu a chilli vloček. Necháme v chladu odležet nejlépe přes noc. Pórek očistíme a nakrájíme na slabá kolečka. a rozpálenou pánev dáme asi lžičku olivového oleje, vhodíme pórek a krátce opečeme. Přidáme plátky masa s jogurtem a po obou stranách necháme zatáhnout a zbělat, mírně osmahnout. Odstavíme.

Do pekáčku nebo skleněné mísy vložíme maso i s pórkem a olejem a zakapeme po stranách tatarskou omáčkou promíchanou s jogurtem. Na každý plátek masa dáme plátek sýru a necháme zapéct ve vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.

Jogurtové zapékané řízky podáváme ještě teplé s bramborovou kaší.

 



Pět babských rad


Pleťová maska
Zatímco na sušší či stárnoucí pleť používáme jako základ pleťových masek spíše olej nebo smetanu, na unavenou pleť nebo čistění je ideální právě jogurt. Pro unavenou pleť zkuste kombinaci s výluhem z heřmánkových květů nebo heřmánkového oleje, pro osvěžení do něj přidejte dvě lžičky dětského pudru a několi okvětních plátků růže.

Velmi důležité je pro pleť čistění. I to lze zvládnou z vlastních zásob. Stačí rozmixovat mrkev, která má protizánětlivý účinek, polovinu čerstvé zvláčňující broskve, a polovinu hydratující okurky. To vše pak smíchejte sesmetanovým jogurtem. Do pleťových masek se nemusíte bát přidat med, ovesné vločky nebo droždí, které jsou vhodné pro všechny typy pleti. Masky vždy aplikujeme na vyčištěnou pleť! Látky a vitamíny se budou lépe vstřebávat, pokud pleť před nanešením prokrvíme třeba napařením kůže nad horkou lázní, masáží nebo jemným peelingem.

Pro zdravé zuby a svěží dech
Čím každého zaručeně okouzlíte, je krásný úsměv. Takže se pusťte do bílých jogurtů. Jejich speciální bakterie prý bojují proti nemocím dásní a zubnímu kazu. U 80 % dobrovolníků, kteří se podíleli na testu japonských vědců údajně navíc snížily hladinu sirovodíku v ústech, který bývá častou příčinou nepříjemného zápachu.

Vlasy
Pokud vás trápí lupy nebo unavené vlasy, může být problém v pokožce hlavy. Zkuste nanést v přiměřeném množství před mytím ke kořínkům bílý Choceňský jogurt. Ten obsahuje enzymy a jogurtové kultury a působí jako přírodní čistící přípravek. Vyrovnává pH pleti a působí tak pozitivně na zdraví pokožky hlavy i vlasů.

Při gynekologických obtížích
Kyselé složky a vzácné bakterie v jogurtu dokáží pomoci při prvních příznacích gynekologických obtíží. Lactobacily totiž působí proti nepřátelským kvasinkám. Aplikací na postižené místo se tak často podaří srovnat narušenou rovnováhu v těle. Ideální je ale předcházet snížené imunitě a zařadit jogurty s živými mléčnými kulturami mezi každodenní součásti stravy.

Na bodnutí i popáleníny
Jogurt díky jeho chladivé konzistenci můžete použít také jako první pomoc při bodnutí hmyzem nebo při popáleninách od sluníčka.

3. srpna 2010

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění