Kaki: Šťavnatá pochoutka plná zdraví

Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky. Kaki je po roce opět na českém trhu. Toto šťavnaté ovoce z jihovýchodního Španělska je k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Všichni, kdo mají zájem ochutnat něco neobvyklého, by tedy rozhodně neměli otálet.
Kaki: Šťavnatá pochoutka plná zdraví
18.12.2013 20:00 |



Sladký plod o velikosti šest až devět centimetrů je charakteristický vysokým obsahem energie a zdraví prospěšných látek. Odborná nutriční studie z roku 2003 prokázala, že v dužině je velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu a hořčíku. Až 20 procent hmotnosti kaki jsou cukry, ostatní je voda.

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.

Chutná čerstvé i zavařené


Výjimečnost kaki kromě jeho příznivých účinků na zdraví spočívá také v tom, kolik možností zpracování nabízí. Lze je konzumovat čerstvé – nakrájené na plátky, které uprostřed zdobí charakteristické oranžové paprsky, ale stejně tak se z něj dá připravit chutný kompot i zavařenina.

Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně i k přípravě nápojů. Rozpůlené, vydlabané a alkoholem potřené slupky se někdy používají jako nádoba na zmrzlinu; navrch se pak může ještě propasírovat zralá dužina. V Rusku nebo Číně se rozpůlené plody zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.

Kaki s kozím sýrem. Kaki s kozím sýrem.

Díky pestrým možnostem zpracování si kaki získává stále větší oblibu u spotřebitelů po celém světě. To dokládají i slova Ferrana Cabrery, manažera firmy Anecoop pro střední a východní Evropu: „Naše produkce kaki Persimonu každoročně narůstá o 10 až 15 procent. Zatímco před deseti lety jsme vyváželi 1500 tun kaki, loni už to bylo více než 50 000 tun.

Takový vývoz je možný především díky tomu, že kaki Persimon má na rozdíl od dalších druhů kaki vlastnosti vhodné pro převoz. Plod kaki Persimonu je totiž v době zralosti pevný a před poškozením ho chrání poměrně tuhá slupka. Klasické kaki se naopak jí měkké a má jen velmi omezenou trvanlivost.

Jak se pozná kvalitní kaki


Plod má oranžovou barvu a je tvrdý na omak. Na slupce by měla být nálepka „Persimon Bouquet“, která je zárukou kvality.  „Každý kousek ovoce prochází několikanásobnou kontrolou. Plody se sbírají ručně a poté procházejí selekcí a několika kontrolami. Teprve po absolvování všech kontrol je kaki zabaleno a v chladicích boxech je vypraveno na cestu ke koncovým zákazníkům. Ti se o jeho kvalitě mohou přesvědčit nejen podle zmíněné nálepky, ale také podle osvědčení o původu (Kaki Ribera del Xúquer), které bývá uvedeno na přepravních krabicích,“ vysvětluje hlavní manažer společnosti D. O. Kaki, Rafael Perucho Manez.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

anonym | 25.11.2016 22:49

Re:

daja.rce@centrum.cz | 7.11.2016 21:56

Kaki

anonym | 14.11.2014 15:05

vůně

Ahoj | 2.11.2014 15:28

Co máte s tou mrkví? To je taky akorát zažitý blábol...nejvíce vitaminu A je v listnaté zelenině, brokolici a květáku. Mrkev je v pořadí ze zeleniny s obsahem vit. A úplně na konci. :-*

Macík-07 | 8.12.2013 17:14

Já teda nevím, ale kaki u nás prodávají i v červenci.... a naopak se mi zdá, že pokud je trošku měkčí, že je lepší. Ale článek je článek ;-)

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění