7
Fotogalerie

Klíšťata jsou nejaktivnější právě teď: Jak se bránit?

Z jarních toulek přírodou si krom krásných zážitků můžete přinést i velkou nepříjemnost v podobě klíštěte obecného.

Nepropadejte panice a neburcujte hned lékaře na pohotovosti, většina klíšťat není infikovaná a odstraníte je bez problémů sami. Návod, jak správně odstranit klíště, najdete ZDE.

kliste_1.jpg
Klíšťata jsou aktivní od poloviny března do poloviny listopadu, nejvyšší aktivitu vyvíjí od května do července

Není ale na škodu si něco o klíšťatech zopakovat a připravit se na ně. Číhají opravdu všude, ale i přesto máte možnosti, jak minimalizovat nebezpečí kousnutí.

Výskyt klíšťat

Klíště je roztoč vyskytující se v naší přírodě asi v sedmnácti druzích, z toho je nejčastější klíště obecné (Ixodes ricinus). Žije v travnatých porostech smíšených lesů, vyskytuje se na loukách, v zahradách i městských parcích, takže přinést si ho můžete prakticky z každé procházky.

Travní porosty s výškou dvacet centimetrů až jeden metr jsou jeho nejoblíbenějším domovem. Na stoncích trav tam klíště číhá, až půjde kolem správný hostitel, kterého se přichytí.

Klíště dokáže sát jeden až dva týdny (hladovět může i rok) a za tu dobu zvětší svou velikost až třistakrát. Své druhové latinské jméno získalo podobností se semenem skočce (Ricinus), od nějž je po napití téměř k nerozeznání.

kliste_2.jpg
Samice mají varhánkovatou pokožku; než se úplně vypne a vyhladí, trvá sání třeba dva týdny. I tenhle exemplář má ještě rezervu

Roztoče vybavila do života příroda opravdu prakticky: povrch těla chrání chitinový štít (u samic kryje trup jen zčásti), proto je obtížné ho jen tak rozmáčknout. Speciální smyslové orgány mu dají vědět, jakmile se blíží vhodný hostitel, na němž pak s pomocí tykadel najde nejvhodnější místo k sání.

Ostrá kusadla proříznou pokožku oběti a sosák se zpětnými háčky se uchytí v rance. Čím déle má klíště možnost sát, tím lépe se uchytí a je obtížnější ho odstranit. Právě sliny klíštěte jsou zdrojem nákazy dvou nebezpečných chorob, kterými je lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Více o nemocech, která klíšťata přenášejí, najdete ZDE.

kliste_3.jpg
Ani drobná zvířata nejsou nájezdů klíšťat ušetřena. Roztoč si smlsne na ještěrce i na drobných plazech nebo ptácích

Prevence je na místě

Samice klíštěte po nasycení naklade do půdy až několik tisíc vajíček a v krátké době uhyne. Samečci na hostitelích hledají samičky k páření, nejsou tak saví a jsou menší. Larvy vylíhlé z vajíček se po prvním sání mění v nymfy a ty po dalším sání v dospělce. Vývoj klíštěte trvá podle podmínek jeden až čtyři roky.

Proti všem stadium klíštěte existuje celkem spolehlivá prevence:

  • nosit světlé oblečení z hladkých materiálů znemožňujících uchycení klíštěte;
  • používat repelenty hlavně na nohy od kolen dolů, postřik opakovat dvakrát častěji, než je doba účinnosti stanovená pro jiný hmyz;
  • nesedat si nikde do trávy, neprolézat louky a porosty (chodit po cestách);
  • během vycházky se několikrát prohlédnout, neleze-li po oděvu klíště;
  • chránit před klíšťaty i psy a kočky repelenty pro zvířata, případně obojky.
kliste_4.jpg
V lékárně koupíte různé pomůcky na vytahování klíšťat. Je to investice, která se vyplatí  

Neodkládejte prohlídku

Hned po návratu domů sundejte svrchní oděv a pečlivě ho prohlédněte a vyklepejte. Pak neméně pečlivě prohlédněte sebe a děti. Klíště vyhledává místa s jemnou pokožkou – podkolení jamky, podpaží, třísla, místa za ušima a nepohrdne ani intimními partiemi. Dětem proberte pečlivě i vlasy.

Pokud jste nic nenašli, ještě nemáte vyhráno. Mrňavé klíště se může zakousnout teprve během několika hodin, takže je na místě prohlídku zopakovat ráno, nestyďte se požádat o pomoc členy rodiny pro kontrolu míst, kam si nevidíte.

kliste_5.jpg
Velikost samice klíštěte se razantně změní poté, co se dostatečně nasaje

Jak odstranit klíště

Odstranit klíště jakékoliv velikosti je zapotřebí bez dlouhých odkladů. Zapomeňte na dříve doporučované zakapávání olejem – roztoč se dusí a vyzvrací natrávenou krev a sliny zpět do rány, někdy vyvrhne i obsah střev.

Mějte po ruce dezinfekční prostředek s jódem (postačí i Jodisol, tinktura se už neprodává), kterým klíště zakápnete. Po chvíli s ním začněte lehce viklat do stran, šroubovat nemusíte, nemá žádný závit. Točením ho můžete přetrhnout, pokud se tak stane, dezinfikujte místo několikrát denně, hlavička se odhojí.

kliste_6.jpg
Na dovolenou do přírody jedině s lékárničkou, v níž kromě repelentu bude i jódová dezinfekce

Vyvarujte se častých chyb. Nesahejte na klíště holýma rukama. Buď použijte chirurgické rukavice, nebo si na jeho vytažení kupte některou z pomůcek prodávaných v lékárnách. Může to být pinzeta, háček, kartička – vše přizpůsobeno na různé velikosti roztoče. Vytažené klíště nemačkejte! Zabalte je do papíru a na nehořlavém podkladu vše spalte.

Jak se pozná infekce?

Vpich po kousnutí klíštětem zůstává mírně zarudlý několik dnů a postižené místo svědí. Pokud se skvrna nezvětšuje a nemění barvu, dá se předpokládat, že klíště nebylo infikované. Jakmile se ještě po víc jak týdnu skvrna neztrácí, naopak se rozšiřuje a její střed je bělavý, pak je třeba situaci řešit.

kliste_7.jpg
Pokud se místo nehojí a zarudnutí šíří, vyhledejte lékařskou ordinaci co nejdříve

Nejdéle do tří týdnů byste měli navštívit lékaře: lymská borelióza se projevuje příznaky podobnými chřipce, zvýšenou únavou a pocitem nepohody. Po každém kousnutí klíštětem byste měli omezit tělesnou námahu, vyvarovat se zbytečného stresu a hlavně slunění. Proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat v předjaří očkovat, některé zdravotní pojišťovny hradí část vakcinace. 

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud