Kouzlení se špenátem

Špenát je zelenina, která je k dostání po celý rok. Někteří jej milují a jiní nenávidí. Z mraženého či listového špenátu se však dají vykouzlit neuvěřitelné dobroty. Pokud nevěříte, můžete se o tom přesvědčit vyzkoušením některého z následujících receptů.
Kouzlení se špenátem
11.11.2010 0:00 |

Špenát pochází z Persie a do Evropy ho přivezli Arabové asi v 9. století našeho letopočtu. Původně zimní zelenina už je na trhu téměř celoročně. Nejběžnějším druhem je zimní špenát, s kudrnatými většími listy tmavě zelené barvy, a jarní - s drobnějšími světle zelenými lístky. V obou variantách je bezpochyby zdravá a chutná zelenina. Čerstvý špenát obsahuje bílkoviny, minerální látky (vápník, železo) a vitaminy A a C.

Salát z čerstvých špenátových listů

Mladé špenátové lístky opereme, necháme okapat, osolíme, posypeme rozsekaným česnekem, okyselíme citrónovou šťávou a zakapeme olejem. Vše dobře promícháme a podáváme bez odležení, aby nedošlo k zavadnutí špenátových lístků. Můžeme zdobit půlkolečkem citronu, ředkvičkami, mrkví, kolečky pomeranče a doplnit vařeným vejcem, tofu nebo nadrobno nakrájeným drůbežím masem.



Těstoviny se špenátem

Suroviny:
800 g špenátu, 400 g širokých nudlí, sůl, lžíce oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, sůl, pepř, mletý muškátový květ, 200 g měkkého salámu nebo šunky, šálek krémovité smetany, petrželka, 2 žloutky

Příprava:
Špenát dáme do osolené vroucí vody, 2 až 3 minuty povaříme, scedíme a uložíme na teplém místě. Nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě s olejem. Na pánvi na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, pepř, sůl, muškátový květ a osmahneme. Rozšlehané žloutky smícháme se smetanou a vlijeme na uzeninu. Prohřejeme, přidáme ke špenátu s těstovinami, promícháme a podáváme.

Špenátové omelety s masovou náplní

Suroviny:
6 vajec, mléko, 300 g hrubé mouky, 3 g másla, pepř, špenát a na náplň potřebujeme 12 dkg jemně sekaného uzeného smíchaného se 6 lžícemi kyselé smetany



V mléce rozšleháme vejce, hrubou mouku, sůl, špetku drceného pepře a uvařený prolisovaný špenát. Pánev vymažeme rozpáleným máslem a upečeme po obou stranách omelety. Teplé plníme sekaným masem, přeložíme a podáváme s citrónovou omáčkou. Špenátové omeletky lze bez náplně můžeme podávat jako přílohu ke grilovaným a pečeným masům nebo mořským rybám.

Špagetová hnízda s listovým špenátem a sýrovou omáčkou

Suroviny:
400 g špaget,, 300 g menších cuket, 100 g listového špenátu, 100 g tvrdého sýra, cibule, sůl, kelímek smetany na vaření (150 g), pepř, strouhaný muškátový oříšek



Špagety uvaříme v dostatečném množství vody. Mezitím rozehřejeme olej a za stálého míchání na prudším ohni dvě minuty podusíme hrubě nastrouhané cukety.a jemně nasekanou cibuli. Snížíme teplotu, přidáme nastrouhaný sýr a smetanu. Sýr necháme za stálého míchání roztavit, až omáčka zhoustne. Přimícháme hrubě nasekaný špenát, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Špagety upravíme na talíř do tvaru hnízda a doprostřed nalijeme omáčku. Zdobíme lístky špenátu nebo sekanou petrželkou.

Rizoto se špenátem, marinovaným lososem, sýrovými placičkami a limetkovou omáčkou

Tento luxusní pokrm, který se hodí jako slavnostní menu začneme připravovat již večer. 600 g filetů z lososa marinujeme v dobře prošlehané směsi ze 100 g pomerančové šťávy, 10 g kopru, 30 g citrónové šťávy, soli, cukru a pepře nejméně dvanáct hodin. (Neuškodí si nařídit budíka a lososa alespoň dvakrát v marinádě otočit).



Než se uvaří rýže upečeme ze 100 g listového těsta placičky, které na povrchu před pečením sypeme strouhaným sýrem a sezamovými semínky.

Rizoto připravíme klasickým způsobem z 600 g vařené rýže, 200 g smetany, 300 g cibulky, 50 g česneku, 100 g mrkve, 80 g pórku a 150 g špenátu. Hotové rizoto dochutíme solí a pepřem.

Nakonec připravíme limetkovou omáčku. Prošleháme 100 g smetany ke šlehání, 40 g šťávy z limetky a sůl.

Kulinářské dílo servírujeme na nahřátém talíři, kde vytvoříme působivou kreaci z rizota, zakrytého plátkem marinovaného lososa a placičkou, to celé přelité limetkovou omáčkou.

Autor: Irena Forejtová
11. listopadu 2010

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění