Lilek - král středomořské kuchyně a zdravých diet

Rajčata a papriky všichni známe, ale neměli bychom zapomínat ani na lilek, podlouhlý plod tmavě fialové barvy.
Lilek - král středomořské kuchyně a zdravých diet
14.9.2009 0:00 |

Lilek, známý též jako baklažán, je botanicky příbuzný s bramborem a rajčaty, pochází z východní Indie, odkud se rozšířil do jižní Evropy a najdeme ho v mnoha středomořských specialitách.

Pro své výjimečné vlastnosti je vhodný i pro redukční a šetřicí diety. Příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Je bohatý na vitamíny, zejména provitamín A, minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu a jiné účinné látky. Na 100 g obsahuje lilek 116 kJ (necelých 30 kcal) a pouhý 1 gram tuku, přitom ale dobře zasytí a v Asii je často používán místo masa.

Lilek se hodí k dušení, grilování a pečení, méně už ke smažení, neboť nasaje hodně tuku. Přinášíme vám několik výborných receptů.

Nakládaný grilovaný lilek

Tento pokrm je v Itálii oblíben jako předkrm.

Ingredience:
Lilek
Olivový olej
Česnek
Petržel
Sůl

Postup přípravy:
Nakrájíme lilek na plátky a každý plátek lehce pokapeme olejem a posolíme. Grilujeme asi 3 minuty z každé strany, než je lilek křehký. Po vychladnutí naskládáme lilek do nádoby se širokým dnem, posypeme česnekem nakrájeným na plátky a sekanou petželí a zalijeme olejem. Necháme půl dne odležet v lednici a podáváme.

Ještě horký grilovaný lilek lze také posypat parmazánem a dopřát si ho jako lehkou přílohu k masu nebo rybě.



V Řecku a v Turecku z lilku připravují chutnou musaku.

Ingredience:
1,5 kg lilku
1,5 kg libovějšího mletého masa
1 větší cibule
60 ml bílého lehkého vína
2 –3 rajčata nebo loupaná rajčata z konzervy
60 ml oleje
125 g sýru parmazánu nebo pecorina, lze částečně nahradit eidamem
4 – 6 stroužků česneku (lze i víc nebo míň dle chuti)
sůl, pepř, olej na smažení

bešamelová omáčka:
250 ml mléka
1 vejce
2 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce mouky
60g strouhaného sýra
sůl

Postup přípravy:
Lilek nakrájíme na silné plátky. Z obou stran ho posolíme a necháme asi 1 hodinu odležet. Maso a cibuli mezitím osmažíme na oleji, přidáme víno, na plátky nakrájený česnek a rozmačkaná oloupaná rajčata (nebo rajčata z konzervy. Osolíme a opepříme dle chuti. Mícháme do varu. Na mírném plameni pod pokličkou vaříme 40 min.
Vymažeme zapékací misku a na dno rozložíme polovinu lilku. Posypeme polovinou sýru, přidáme maso a pokryjeme zbytkem lilku a sýru.
Potom si připravíme omáčku: z másla a mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme mlékem a necháme povařit. Osolíme a přidáme strouhaný sýr a nakonec za stálého míchání přidáme rozšlehané vejce. Omáčku nalijeme na vrstvy v pekáčku a dáme zapéct cca na 25 – 30 do trouby předehřáté na 220°C.
Lze připravit i vegetariánskou alternativu musaky, kdy místo masa použijeme cizrnu nebo červenou čočku. Luštěniny ovšem vyžadují více koření a také saturejku, která napomáhá trávení.


Lilková pasta

Lilek nakrájíme na menší kousky a v troubě ho pečeme nebo grilujeme. Rozmixujeme ho s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem, lze přidat i další ingredience dle chuti (bazalka, oregáno, chilli, rajčata z konzervy atd). Podáváme jako přílohu k masu nebo pomazánku na bruschettu (bílý opečený chléb).





Lilek podle starého italského receptu

Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
55 g prorostlého špeku nakrájeného na kostičky
1 cibule nasekaná najemno
2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
500 g loupaných rajčat nakrájených na kousky (lze nahradit konzervou)
1 lžíce nasekaného čerstvého oregána (lze nahradit sušeným)
Sůl a pepř
2 lilky
2 lžíce mouky
Hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, oregáno, bazalka apod.)
40 g strouhaného parmazánu
100 ml zakysané smetany

V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme špek a opečeme ze všech stran dozlatova. Přidáme cibuli a česnek, osmahneme. Přidáme rajčata, oregáno, sůl a pepř a vše romícháme. Uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Lilky podélně rozřízneme a vnitřní strany posolíme. Smícháme mouku, bylinky, parmezán a zakysanou smetanu a ve vzniklém těstíčku lilky obalíme. Pak je vložíme do zapékací misky a zalijeme rajčatovou omáčkou.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20-25 minut při 220°C, dokud nejsou lilky měkké. Podáváme s čerstvým bílým chlebem a míchaným salátem. Přejeme vám dobrou chuť a věříme, že si lilek oblíbíte.

Autor: Denisa Streublová
14. září 2009

Autor článku: Denisa Streublová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

drakoska11 | 27.3.2010 14:13

lilek

hanina711 | 28.1.2010 00:44

nakladany lilek

tapinka | 19.9.2009 21:06

lilek

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění