Recepty: Londýnské ochutnávání aneb senzační britská klasika

Zapomeňte na pověsti o nevalné chuti britských jídel, dávno už neplatí. Od dob, kdy se ve Velké Británii postavil na startovní čáru nový tým šéfkuchařů, začaly se v ostrovním království lámat kulinární rekordy.
Recepty: Londýnské ochutnávání aneb senzační britská klasika
8.8.2012 16:00 |

Mnozí z nich doslova přepsali gastronomické dějiny. O Jamie Oliverovi ví každý, ale seznam Britů, kteří se svou vášní k vaření, příklonem k lokálním surovinám, odvážnou
avantgardou i decentním přilnutím k místním tradicím dostali alespoň do pomyslného šlechtického stavu, je opravdu výjimečný.

Ať žijí LOH!

Britové letošními právě probíhajícími LOH doslova žijí a obrovskou renesanci zažívají také tradiční britská jídla. Např. ikonické Fish and Chips, stejně jako lahodný dezert s pusinkami s přímo univerzitním vzděláním, Eton Mess. Tady přidáváme polévku vonící mátou, variaci ryby na hrášku, další to Brity milované domácí plodině, klasickou pečínku se zajímavým chuťovým dozvukem, sendvič s rostbífem či slavný piškotový dort, pojmenovaný po královně Viktorii, který musí každý poddaný povinně
milovat. Není to ale, stejně jako u ostatních jídel, nijak těžké břemeno!

Zapomeňte na pověsti o nevalné chuti britských jídel, dávno už neplatí. Od dob, kdy se ve Velké Británii postavil na startovní čáru nový tým šéfkuchařů, začaly se v ostrovním království lámat kulinární rekordy.

Sendvič s rostbífem

4–6 porcí , Příprava: 30 minut

1 bageta nebo podobný dlouhý chléb
rozmarýn
400 g hovězí svíčkové
olivový olej na opékání
worcesterská omáčka
anglická hořčice k podávání
velká hrst zelených lístků (řeřicha,
polníček)
sýr cottage a cibulová zavařenina
k podávání
sůl a pepř na dochucení

Sendvič s rostbífem Sendvič s rostbífem

Chléb dejte krátce rozpéci do trouby. Lístky rozmarýnu nasekejte nadrobno a potřete jimi maso, vložené do misky. Zakapejte olejem, osolte a opepřete.
Promíchejte, aby se maso obalilo marinádou. Pak zprudka opečte na rozpálené pánvi na oleji tak, aby zůstalo uvnitř růžové.

Do šťávy v pánvi přikápněte worcesterskou omáčku a maso promíchejte ve šťávě. Nakrájejte na tenké plátky. Prohřátý chleba rozkrojte, potřete hořčicí, posypte
zelenými lístky a cibulovou zavařeninou, poklaďte plátky masa a mezi ně rozložte
kousky cottage. Přiklopte a podávejte.

Cuketová polévka s mátou

4 porce, Příprava: 40 minut

6 jarních cibulek, očištěných
1 kg cuket
olivový olej
kousek másla
1 citron
několik snítek čerstvé máty
1,5 l drůbežího nebo zeleninového
vývaru
několik lžic zakysané smetany
150 g kvalitního sýra typu
čedar, nastrouhaného
extra panenský olivový olej
sůl a pepř na dochucení

Cuketová polévka s mátou Cuketová polévka s mátou

Cibulky a cuketu nakrájejte na plátky. Ve velkém hrnci na mírném plameni poduste s olejem, máslem, solí a pepřem. Přidejte kůru z půlky citronu a lístky máty. Pořádně promíchejte a poduste za častého promíchávání asi půl hodiny, kdy se
cuketa téměř úplně rozdusí. Pak ji teprve zalijte vývarem a krátce povařte.

Mimo oheň vmíchejte většinu zakysané smetany, nastrouhaný sýr a šťávu z citronu a pak polévku rozmixujte, aby byla hladká. Dochuťte a podávejte ozdobenou zbylou smetanou, lístky máty a střikem olivového oleje.

Fish & chips

4 porce, příprava: 45 minut

na rybu 800 g tresky (filety)
250 g hladké mouky
1 vajíčko
250–300 ml vody nebo vychlazeného
černého piva
sůl a pepř na dochucení
olej na smažení
jablečný ocet na dochucení

Fish & chips Fish & chips

Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak ušlehejte řidší těstíčko. Kousky ryby osolte, opepřete, obalte v těstíčku a smažte asi 6 až 8 minut v hluboké pánvi dozlatova.

na brambory 1 kg brambor (varný typ A, B)
sůl na dochucení
olej na smažení

Brambory očistěte a oloupejte. Každou poté nakrájejte podélně na 6 až 8 dílků.
Smažte v hluboké pánvi dozlatova, až začnou okraje hnědnout.

Rybu a brambory podávejte dohromady, dochuťte (mořskou) solí a zakápněte jablečným octem, který dodá celé kombinaci patřičný švih a charakter.

Eton Mess

4 porce, příprava: 10 minut

500 g zahradních jahod
1 lžíce vanilkového cukru
1 balení sněhového pečiva
500 ml smetany ke šlehání, ušlehané

Eton Mess Eton Mess

Jahody omyjte, nakrájejte do mísy na plátky, zasypte vanilkovým cukrem a promíchejte. Sněhové pečivo nalámejte na kousky a v pohárech či miskách vrstvěte
s jahodami a šlehačkou. Kontrast křupavých pusinek, šťavnatých jahod a hedvábné šlehačky je přesně tím, co toto typicky britské jídlo proslavilo po celém světě.

Královský piškotový dort Victoria Sponge

Současná britská královna Alžběta II. letos slaví diamantové jubileum, tedy 60 let na trůně. V dějinách Spojeného království je v tomto ohledu druhá po královně Viktorii – dovolíme si předpokládat, že jí věnovaný piškotový dort si může užívat dvojnásob. Užijte si ho i vy!

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

250 g změklého másla + na vymazání
formy
250 g hladké mouky + trochu mouky
navíc na vysypání formy
1 lžíce prášku do pečiva
250 g přírodního krupicového cukru
4 velká vejce
kůra z 1 pomeranče

4 lžíce kvalitního džemu, nejlépe
malinového, případně maliny
na dozdobení
moučkový cukr na poprášení
na krém
150 ml smetany ke šlehání
vanilková esence
2 lžičky krupicového cukru

Královský piškotový dort Victoria Sponge Královský piškotový dort Victoria Sponge

Troubu předehřejte na 190 °C. Dvě koláčové formy o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a poprašte moukou.

Máslo a cukr spolu utřete do lehké a nadýchané pěny. Po jednom přidávejte vejce, pak zatřete kůru z pomeranče a mouku s kypřicím práškem. Těsto rozdělte do forem, pečlivě rozetřete stěrkou a pečte 20 až 25 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je dort propečený, po vpíchnutí by na ní měly ulpět pouze vlhké drobty. Nechte chvíli
chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku k dochladnutí.

Smetanu ušlehejte s vanilkou a cukrem do polotuha. Jeden piškotový korpus potřete džemem a šlehačkovým krémem, posypte případně malinami a přiklopte druhým korpusem. Poprašte moučkovým cukrem.

Další skvělé recepty (nejen) britské kuchyně naleznete na www.recepty.cz

Autor článku: Jitka Rákosníková
Zdroj: Food

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění