Maliny

Maliny čistí střeva, snižují horečku a díky obsahu biotinu se také starají o zdravý vzhled vlasů a pokožky.
Maliny
1.8.2004 0:00 |

Maliník (Rubus idaeus L.) je keř 1-2 m vysoký, který kvete a plodí až druhým rokem. Nalezneme ho v celém mírném pásu severní polokoule, u nás především v podhorských a horských oblastech. Pěstuje se také v zahradách. Užívaná část jsou listy a plody. Listy sbíráme od června do září, rychle sušíme. Sušené listy si musí zachovat původní barvu, proto je nutné je chránit před světlem. Výborná je směs listů ostružníku, maliníku a jahodníku. Listy obsahují třísloviny, silice, kyselinu jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí a salicylovou, glykosidy a vitamin C.

Plody mají velké množství vitaminu A a C, obsahují vlákninu, kyselinu nikotinovou a listovou. Jsou zdrojem železa, zinku, mědi, manganu, obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor.

Účinky na organismus:
- jsou protizánětlivé
- odbourávají cholesterol
- příznivě působí při anémiích
- zastavují krvácení
- pomáhají při nachlazení
- snižují horečku
- snižují vysoký krevní tlak
- užívají se při šerosleposti
- podporují imunitu
- čistí střeva
- pomáhají při nemocech ledvin

Maliny jsou také zdrojem tzv. vitaminu krásy-biotinu, který se stará o pěknou pokožku, nehty a vlasy.
Tyto plody jsoo velmi choulostivé, rychle vlhnou a plesniví, proto při nákupu dbejte na to, aby plody nebyly přezrálé, mokré nebo zapařené, jinak se rychle zkazí.

 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění