Masticha: voňavá a zázračná pryskyřice

Existuje jenom jedno místo na světě, kde stromy roní slzy, jež přinášejí radost, uklidňují a léčí. Kde za vřískotu cikád bobtnají kapky štěstí a kde se čas zastavil v 16. století. Vítejte na Chíu, ostrově lentišků…
Masticha: voňavá a zázračná pryskyřice
2.11.2013 8:00 |

Skoro až u Turecka se koupe v Egejském moři zlatem ceněná země. V její jižní části rostou „plačící stromy“, kvůli kterým se v historii vedly kruté řeže. A bojovat bylo skutečně za co. Chíoská pryskyřice totiž svým majitelům zaručovala neskutečné bohatství. Dnes lentišky vzkvétají díky nadšeným Chíosanům, kteří ctí tradiční postupy a zachovávají tak tento světový poklad i příštím generacím.

Slzy štěstí jenom na Chíu

Lentišek (Pistacia lentiscus) sice roste po celém východním Středomoří, avšak pouze na jihu ostrova Chíos existuje speciální odrůda (Pistacia lentiscus var. chia), ze které se získává unikátní pryskyřice – masticha.

Od starověku tyto stromy přinášely bohaté jmění. Díky nim se ostrov stal doslova zlatým, o jeho nadvládu neustále bojovali Osmané s Janovany. A stejně jako samotné lentišky i jejich pěstitelé jsou vzácným artiklem. O tom se před dvěma sty lety přesvědčili právě Turci, když za řeckého povstání většinu obyvatel Chíu zabili nebo poslali do otroctví. Nově najatí dělníci vůbec nedokázali o stromy pečovat, natož pak získávat pryskyřici. Turci tedy museli vynaložit velké úsilí, aby vykoupili a přivezli nazpět alespoň ty Chíosany, kteří přežili.

Péče o stromy s uzlovitými kořeny totiž vůbec není jednoduchá, vyžaduje pořádnou zručnost. Hned z jara pěstitelé schinos (tak říkají stromu domorodci) prořežou, aby je mohly obejmout sluneční paprsky a vzduch. Než začnou s nařezáváním kůry, pozorně vyčistí půdu kolem kmenů a popráší ji asprohomou – speciální bílou zeminou z jihu ostrova. Kolem stromů se pak na zemi objeví bílé kruhy, které Řekové nazývají trapezi. Čím pečlivěji zeminu připraví, tím čistší sběr pryskyřice proběhne.

Otevření cesty

V polovině července nastává správná doba pro tsentos, čili nařezávání kůry lentišků. Pěstitelé k tomu používají zvláštní ostrý nástroj kentitiri a několika zručnými tahy vyrývají do kůry jedné z hlavních větví šest několikacentimetrových zářezů. Kůru lentišku musí naříznout přesně, aby nepoškodili dřeň stromu. Masticha totiž vytéká ze spodní vrstvy, stačí tedy říznout jen do hloubky 4–5 milimetrů. Hned, co mastichové slzy dopadnou na zem, vytvoří placičky či kuličky a díky asprohomě se nepřilepí k podkladu. Vyteklá pryskyřice zůstane na zemi přibližně 20 dnů, dokud neztuhne.

Jakmile celý proces skončí (je ovlivněn počasím, slunečním svitem a vlhkostí vzduchu během léta), posbírají se nejdříve ze země kousky mastichy pita (koláč). Pak přijdou na řadu větší kapky a zbytek se smete přímo s bílou zeminou do pytle. Nakonec sběrači oberou dakrya – ztuhlé slzy pryskyřice přímo na větvích. Na závěr do práce nastupuje něžné pohlaví. Surovou mastichu prosetím zbaví nečistot, propláchne a nechá uschnout. Jemné ženské ruce krátkým špičatým nožem očistí i každé jednotlivé zrnko od všeho, co se na něj přilepilo. Celá sklizeň pak putuje k místnímu výběrčímu v každé vesnici, který ji posléze předá Asociaci pěstitelů mastichy na Chíu.

Rozcvička pro dásně

Ženy z vysoké chíoské společnosti používaly mastichové žvýkačky při flirtování s muži. Vytvářely z nich bubliny, které pak vyfukovaly svým nápadníkům přímo do tváře. Kromě údivu v nich vyvolaly i pocit libého dechu. Nechcete-li však „sbalit“ sympatický protějšek „na bublinu“, zažvýkejte si aspoň pro zdraví. Rozhýbáte-li čelisti mastichou, za pár okamžiků tvrdá hrudka změkne a začne vydávat příjemnou chuť i vůni. Dříve, než doslouží žvýkačka, vám však upadnou čelisti. Tak dlouho pryskyřice v ústech vydrží. Jakmile se stanete „převalovacím labužníkem“, můžete kombinovat i kousky různé tvrdosti, abyste dosáhli co největšího požitku.

Díky specifické tuhosti pryskyřice pořádně promasírujete dásně. Větší množství slin vzniklých při této rozcvičce čistí ústní dutinu a přispívá k léčbě xerostomie (suchosti v ústech). Na vašich zubech se rovněž přestávají zabydlovat plak a bakterie, za což vás určitě pochválí váš stomatolog. Dásně si uleví od zánětů, zabrání se nástupu parodontózy, zuby jsou méně ohroženy kazem a dekalcifikací skloviny. A pokud je pro vás trénink čelistí za pomoci mastichy moc intenzivní, pořiďte si aspoň zubní pastu obsahující tuto ojedinělou pryskyřici. !!! Už i lidé ve starověku znali plomby. Ty antické tvořila směs mastichy s kamencem, jež sloužila jako výplň zkažených zubů.

Rozlučka s bakteriemi

Antičtí botanici a lékaři předepisovali mastichu na onemocnění žaludku a zažívací potíže. Jejich znalosti potvrdily i v minulém století klinické studie z arabského světa, kde je masticha běžně používána jako součást léků. Ž

výkání slz „rozpláče“ i Helicobacter pylori (ve většině případů je zodpovědný za vředové choroby žaludku a dvanácterníku), protože bude muset opustit své bydliště ve vašem organismu. Po dvou týdnech užívání mastichy žaludeční i duodenální vředy vykazují z 80 procent zmírnění syndromů a ze 70 procent vyléčení, a to bez nežádoucích vedlejších účinků!

Plastický chirurg z antiky

Kombinací více než osmdesáti obsažených látek vzniká příznivý koktejl pro poškozenou pokožku. Proto masticha tvoří důležitou složku obvazů, náplastí, obkladů na krytí a na hojení ran, kdy přispívá k efektivní regeneraci kůže a složení kolagenu. To je velmi důležitá informace, protože právě skladba kolagenu je nejdůležitějším parametrem pro jizvení tkáně.

Láska na první nadechnutí

Mít ve svém arzenálu tak účinného bojovníka proti zlatému stafylokokovi, Candida albicans či jiným patogenním bakteriím i houbám je radostí každého aromaterapeuta. Tam, kde selhávají běžná antibiotika a antimykotika, sklízí úspěch éterický olej z mastichy.

Léčbu svých zdravotních potíží však určitě svěřte do rukou odborníka. Už jen z toho důvodu, že éterický olej patří k cenným – cena za 5 mililitrů dosahuje 1400 Kč.

Vůně mastichy je opravdu specifická. Místní říkají, že ji buď ihned odvrhnete, nebo si ji okamžitě zamilujte a získáte na ní závislost. Stejně jako na úžasné kosmetice, kdy své vlasy i pokožku můžete hýčkat produkty z tohoto řeckého ostrova. Chobotnice na pryskyřici

Po procházce lentiškovými háji na Chíu pěkně vyhládne a přijde čas na sladké pečivo, sklenku vína nebo pálenky s „buketem“ mastichy. Ovšem nejenom na Chíu, nýbrž i v nejbližším tureckém městě Çeşme masticha okouzlí vaše chuťové buňky. Stačí se jen trajektem přeplavit přes moře a již můžete ochutnávat pudink s mandlemi s čerstvými lístky máty, zmrzlinu, tureckou kávu a domácí marmelády ochucené kouzelnou pryskyřicí. A dokonce i chobotnice, jež servírují v místních restauracích, plavou v mastichové omáčce!

Článek vyšel v časopise Moje zdraví

Autor článku: Mgr. Pavla Kurková
Zdroj: časopis Moje Zdraví

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění