Miso pasta

Miso pasta vzniká fermentací sójových bobů a soli. Jednotlivé druhy miso mohou být doplněné obilovinami.
Miso pasta
17.4.2008 0:00 |

Miso obsahuje živé enzymy napomáhající trávení, esenciální oleje, vitaminy (i vitamin B12), minerály a proteiny.  Používá se podobně jako sójová omáčka k ochucování pokrmů, ale v pouze v malém množství, protože má velmi silnou, slanou chuť. Přidává se hlavně do polévek, nudlí, zeleninových pokrmů, k rybám, ale i všude tam, kde chceme zvýraznit a pozvednout chuť jídla. Před použitím je třeba miso rozmíchat v malém množství vody.
V Japonsku je velmi známá a oblíbená polévka z miso - Misoširu. Připravuje se vařením miso ve vodě spolu s přísadami jako je zelenina nebo ryb.

Miso se stejně jako sójová omáčka liší podle fermentace a délky zrání. Rozlišujeme tři druhy:
světlé miso -kome, je jemné, používá se pro přípravu polévek
žluté -mugi miso, je středně silné, k ochucování těstovin a omáček
tmavě červené- hatcho miso, má nejvýraznější chuť a pronikavé aroma

Účinky miso na organismus:
- podporuje látkovou výměnu
- napomáhá trávení
- podporuje srdeční činnost
- snižuje cholesterol v krvi
- je prevencí vysokého krevního tlaku
- podporuje správnou střevní mikroflóru
- vyživuje pokožku
- podporuje tvorbu kožní tkáně

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění