Mungo klíčky

Mungo jsou malé zelené fazole, které mají svůj původ v Indii. Postupně se rozšířily na východ, do střední Asie a nakonec i do Evropy.
Mungo klíčky
30.4.2008 0:00 |

Mají specifické, zajímavé aroma, po naklíčení chutnají jako hrášek. Z nutričního hlediska jsou velmi významné pro svůj vysoký podíl vitamínů a proteinů. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.

V Indii jsou nejčastěji připravována tak, že se opékají na tuku a podávají k čaji. Mnohem šetrnější je ovšem jejich namáčení nebo nakličování. Můžeme je přes noc namočit v misce s vodou a druhý den ráno uvařit doměkka. Pokud je necháme naklíčit, získáme výborný zdroj železa a vitaminů.

Jak postupovat při klíčení
Hrst suchých semen propereme a necháme přes noc nabobtnat v teplé vodě. Pak semena vložíme do plastové láhve, které jsme uřízli hrdlo a u dna propíchali nožem několik děr. Takto naplněnou láhev umístíme do tmavé místnosti s teplotou okolo 20 stupňů a 3x denně propíráme studenou vodou. Druhý den se začnou objevovat první klíčky, které postupně zaplní láhev do dvou třetin. Pátý den je nakličování hotové. Rozřízneme láhev, vyjmeme klíčky a několikrát je propereme ve vodě. Pak je necháme okapat na sítě a můžeme je uchovávat v mikrotenovém sáčku v lednici několik dnů.

Salát z mungo klíčků
mungo klíčky
kysané smetana
sůl
olivový olej
česnek
citronová šťáva

V kysané smetaně rozmícháme utřený česnek, sůl, trochu olivového oleje a citronové šťávy a pak vše promícháme s mungo klíčky. Podáváme s celozrnným pečivem.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

whitehorse | 25.10.2009 08:03

Jak se dál trávit.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění