Nadbytečný tuk poškozuje zdraví

Nadbytečný tuk našemu tělu nijak neprospívá, právě naopak.
Nadbytečný tuk poškozuje zdraví
16.9.2003 0:00 |

Tukové zásoby uložené na břiše, hýždích, stehnech i uvnitř mezi orgány jsou projevem obezity a způsobují řadu závažných zdravotních komplikací, především cukrovku, choroby srdce, vysoký krevní tlak i některá nádorová onemocnění, nadměrné zatížení páteře a velkých kloubů. Zvýšená hladina tuků v krvi pak vede k postupnému zužování tepen (ateroskleróze). Tuky se usazují se v jejich stěně, čímž dochází až k úplnému ucpání celého jejich vnitřního průsvitu. Typický pro tento dlouhodobý proces je jeho často i naprosto bezpříznakový průběh.
První náznaky aterosklerotických změn tepen máme téměř všichni již ve věku kolem 20 let a rozhodující je rychlost jejich progrese v dalších 20 - 30 letech. Urychlujícími rizikovými faktory jsou kuřáctví, zvýšený krevní tlak, cukrovka a nadváha či obezita. Nejčastějším důsledkem bývá akutní příhoda - např. srdeční infarkt či mozková mrtvice, které nezřídka končí smrtí či trvalou invaliditou.
V českých statistikách úmrtnosti dominantně vedou srdečně cévní choroby svými více než 50 %. Hlavní příčinou vedle dědičnosti je náš civilizační způsob života s výrazným nedostatkem pohybu na straně jedné a nadměrným příjmem energie ve stravě (tuky a sladkosti) na straně druhé.

Zvýšenou hladinu tuků v krvi lze zásadně ovlivnit dvěma přístupy: úpravou stravy s omezením tuků anebo léky snižujícími hladiny tuků (tzv. hypolipidemika). Neměla by ale chybět ani pravidelná tělesná aktivita. Úprava stravy je zaměřena na omezení celkového příjmu tuků v potravě, zejména pak nasycených tuků, a na zvýšení příjmu nenasycených tuků z rostlinných zdrojů a ryb. Vyhýbáme se především vaječným žloutkům, tučným sýrům a masům, zvířecím vnitřnostem, uzeninám, tučným pomazánkám, majonézám, smetaně a sladkostem. Snažíme se dosáhnout optimální tělesné hmotnosti jak stravou s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny, tak dostatečným a pravidelným pohybovým režimem. Samotný pohyb navíc zvyšuje ochranný HDL- cholesterolu. Základem prevence i léčby je vždy strava se sníženým obsahem energie, s omezením tučného a sladkého, ruku v ruce s dostatečnou a pravidelnou fyzickou aktivitou, nejlépe vytrvalostního (aerobního) charakteru.

Léky jsou užívány až v případě, kdy dietní intervence společně s adekvátním pohybovým režimem nejsou dostačující. Problém české populace spočívá ve zvyklostech naší kuchyně, výrazném nedostatku pohybu a v neposlední řadě i ve značně rozšířené dědičné zátěži po předcích. V případě dědičné poruchy metabolismu cholesterolu jsou moderní léky nezbytné a také zde vždy platí zásada vyšetřit všechny pokrevné příbuzné.
Z preventivních důvodů je doporučená hladina celkového cholesterolu méně než 5 mmol/ l a LDL- cholesterolu méně jak 3 mmol/ l. U triglyceridů (tukové látky necholesterolového původu) je žádoucí hodnota nižší než 2 mmol/ l. A konečně ochranný HDL- cholesterol má být vyšší než 1 mmol/ l.


Uvedeno ve spolupráci se serverem Merilinka.cz 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění