Náhražky masa: Seitan

V novém seriálu o náhražkách masa si postupně představíme produkty, které můžeme připravovat stejně jako maso, a na kterých si můžeme pochutnat stejně tak, ovšem bez toho, abychom zatížili náš žaludek.
Náhražky masa: Seitan
19.4.2006 0:00 |

Stále více lidí se dnes uvědomuje, že je nutné starat se o své zdraví, a proto se snaží konzumovat co nejvíce pokrmů, které tělu prospívají. Je ovšem těžké se připravit o jídla, které nám chutnají…přitom se tak ale vůbec nemusí dít. Dnešní trh už nabízí mnoho výrobků, které maso chuťově nahradí, ale mimo to jsou i prospěšné a zdravé. Postupně si ukážeme, které to jsou a také jak a co z nic připravit. Dnes je na řadě Seitan.

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny. Seitan lze tedy upravovat stejně jako maso, ale doba úpravy je kratší. V obchodech se zdravou výživou lze koupit již hotový seitan - natural, seitanové karbenátky, řízky, nebo seitan zavařený ve sklenicích.

Recepty
Segedin ze seitanu
500 g seitanu, 2 cibule, 200 g kysaného zelí, kmín, sůl, mletá paprika, kysaná smetana
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme pokrájený seitan, kysané zelí (opláchnuté pod vodou) a koření. Podlijeme trochou vody, krátce podusíme. Nakonec zahustíme kysanou smetanou smetanou, ve které rozmícháme trochu mouky. Pokud je guláš kyselejší, můžeme přisladit medem.

Seitanové řízky
4 plátky seitanu, mouka, strouhanka, zázvor, sůl, voda
Z mouky a vody připravíme řidší těsto, dochutíme zázvorem a solí. Do něj namáčíme něj seitan, který pak obalíme ve strouhance a pak osmahneme na oleji do zlatova. Pokapeme trochou citrónu a podáváme s bramborovou kaší.

Zelné listy se seitanem
8 zelných listů, 4 plátky seitanu, 400 g uvařené rýže, muškátový oříšek, 1 lžička kari, 2 lžíce oleje, sójová omáčka, sůl
Seitan nakrájíme na kostičky, osolíme a osmahneme na oleji, pak smícháme s uvařenou rýží, kořením a sójovou omáčkou. Zelné listy krátce napaříme, naplníme je směsí, zavineme, poklademe na plech, podlijeme vodou s trochou oleje a podusíme.

Špíz ze seitanu
4 plátky seitanu, paprika na kostky, mrkev, cibule, sladká sójová omáčka, sůl, olej,
mletá paprika
Vše pokrájíme na kostky a střídavě napichujeme na špejle. Pak potřeme směsí umíchanou z  z oleje, mleté papriky, soli a sojové omáčky. Dáme na gril nebo do trouby na pečící papír, občas potíráme a pečeme, pokud není zelenina měkká.

Další náhražky masa naleznete v rubrice Zdravá výživa

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Hanka | 22.6.2012 14:51

Re: Seitan-složení

Karel | 4.10.2006 11:03

Seitan-složení

káča | 19.6.2006 12:49

Seitan

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění