Nejznámější světové fastfoody: Velké srovnání!

Mc Donald´s, KFC, Burger King! To jsou tři nejznámější fastofoody v republice. . Ve světě je ale podobně proslulých značek více! Jak si stojí nám známé, i neznámé, značky fastfoodu jinde ve světě. Jsou všude tak oblíbené? A je třeba slavný cheeseburger všude ve světě stejnou chuť?
Nejznámější světové fastfoody: Velké srovnání!
31.10.2010 0:00 |

Mc Donald´s: sladké burgery v USA


Ze slavných fastfoodů je jednoznačně nejslavnější, a také nejvýdělečnější, Mc Donald´s. O tomto fastofoodu koluje nejen celá řada vtipů, ale také celá řada pokusů, jak prokazatelně zpochybnit kvalitu těchto produktů. „Pokusit se shodit například hygienické podmínky v provozovnách Mc Donald´s není opravdu snadné. Tento podnik totiž dává velký důraz na to, aby vše bylo čisté a vypucované. Na začátku směny nikde není ani smítko či drobeček. Po skončení večerní směny se zase vše pečlivě uklízí a umývá. Všechny suroviny jsou čerstvé. Kdyby nebyly, jsou za to opravdu vysoké sankce, což si nikdo nechce dovolit riskovat,“ vykládá z vlastní zkušenosti čerstvě vystudovaný hygienička Pavlína Koterbanová, která měla tu možnost pracovat v provozovnách Mc Donaldś hned v několika státech – u nás, v Německu, ve Spojených státech a Kanadě.



To, čím vás ale může slavný „mekáč“ ve světě zklamat, je odlišnost známých pokrmů. Jestli čekáte, že stejný Big Mac, který koupíte u nás, dostanete třeba i v New Yorku, jste na omylu. Ve Spojených státech a Kanadě se vyrábí podstatně větší porce, zhruba o třetinu větší. A housky, ve kterých burgery dostáváte, bývají sladké. Výjimkou je pouze jedno jediné menu, kde houska není sladká.

KFC: šťavnatější maso, silnější trojobal


KFC u nás proslulo především díky smaženým obalovaným kouskům kuřecího masa, které na rozdíl od produktů u Mc Donald´s nejsou nijak namleté. Podobně tomu je i ve světě. Porce jsou kupodivu všude stejné, jako u nás, pouze hranolky dostanete ve Spojených státech, kanadě a velké Británii v poněkud větším balení.

Čím ale můžete být v zahraničí nemile překvapeni, je fakt, že v některých zemích používají na kuřecí kousky silnější trojobal, než jste zvyklí. Ten se pak nasákne olejem. „Dělala jsem jednou průzkum mezi mladou generací v Austrálii, která se v KFC pravidelně stravuje. A ti říkají, že milují tamní maso právě proto, že je šťavnatější. Ve skutečnosti je ale pouze více nasáklé olejem,“ vypráví o svém průzkumu šokovaná dietoložka Monika Dedičová.


Donkin´ Donuts: nezdravě přeslazeno


KFC je ve světě obecně považované za nejlevnější rychlé občerstvení. Na paty mu těsně šlape Donkin´ Donuts. Ten se ale v českých podmínkách zatím vůbec neuchytil a po prvních pokusech otevřít pobočku v Praze, byl tento plán zase na nějaký čas zamítnut. Kdo ví, zda by si Češi na přeslazenou kávu a extra sladké „koblížky“ zvykli.
 
Skutečnost je ale taková, že tento fastfood je ve světě přezdívaný jako „cukrárna fastfood“ anebo také „sladký fastfood“. A přezdívka je to více než výstižná! Vyjma několika mála druhů sendvičů, je zde totiž věe sladké. Koupit můžete nesčetné množství Smoothie, Shakes anebo třeba sladkého pečiva připomínajícího poněkud přerostlý koblížek.



Problém tohoto fastfoodu spočívá v tom, že je vše hodně, ale opravdu hodně slazené. Nápoje se sladí výhradně cukrovým sirupem, který je ovšem mnohem sladší, než běžný cukr. Pokud si dáte třeba klasickou kávu, trochu slazenou, věřte, že budete mít opravdu co dělat, abyste tu mírně slazenou kávu dopili. Nejlepší je, když si objednáte vše bez cukry a dosladíte si pak sami dle potřeby. Volně balený cukr totiž mají na každém stole, podobně jako u nás v restauraci sůl a pepř,“ vypráví Monika Dedičová.

Popeyes: přesmaženo!


Jednoznačně nejhorší zážitek jsme měla z fastfoodu ve Spojených státech, kde jsme v New Jersey zavítala do fastfoodu Popeyes. U nás tento podnik naštěstí pobočku nemá, ale třeba v Řecku anebo ve Francii na něj narazit můžete.

Popeyes je proslulý tím, že všechno smaží v trojobalech. Možná ani ne, že by to smažili, jako spíše že to opravdu přepalují. Jakmile jdete kolem tohompodniku,m cítíte spečený olej až ven. Všechno, včetně obyčejných hranolek, je opravdu hodně spečené. Bohužel i tento podnik má své stále fanoušky, kteří naopak onu ´vypečenost´ milují,“
vypráví z vlastní zkušenosti čtyřiadvacetiletá studentka Gábina, která v New Jersey dva roky studovala chemii.




Burger King: skutečný král?


V posledních letech roste zájem o produkty fastfoodu Burger King. A to nejen ve Spojených státech, ale i v Mexiku, Velké Británii a konec konců i u nás. Tady máme sice zatím jen několik málo poboček, ale čeští strávníci si už pomalu zvykají. V čem je jiný?

Nedočkáte se ultra tenkých hranolek, které servíruje třeba Mc Donald´s a KFC. V burgerech je bezesporu více zeleniny. A to nejen u nás, ale i v zahraničí. Tento fastfood má také tu výhodu, že produkty se vyrábí všude prakticky stejné. Stejně velkou porci dostanete v Praze i v New Yorku. A také stejně dochucenou. Na druhou stranu možná i proto se nad chutí hamburgerů Burger Kingu někteří Češi mírně pozastavují. Není ta houska trochu málo slaná? Není nasládlá? Otázka je to správně položená. Pečivo není vyloženě sladké, ani slané. Je to jakýsi kompromis mezi tím, co milují Američané a mezi tím, na co jsou zvyklí Evropané.

Ve světě můžete být zklamáni snad pouze z, opět přeslazených, nápojů. Jak si je ale nenechat přesladit – to už víte.

Autor: Ivanna Benešová
31. října 2010

Autor článku: Ivanna Benešová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění