Netradiční bramborový salát

Vánoce se pomalu, ale jistě blíží a s nimi i štědrovečerní tabule, která se jen v málokteré domácnosti obejde bez bramborového salátu.
Netradiční bramborový salát
3.12.2008 0:00 |

Tento klasický štědrovečerní pokrm, podávaný za studena jako slavnostní příloha k rybě nebo jinému druhu masa, se tradičně připravuje z brambor, kyselých okurek, mrkve, hrášku, vajíček, měkkého salámu a majonézy. Jednotlivé suroviny se nakrájí přes speciální sítko na menší či větší kostičky, které se pak promíchají s majonézou a dochutí hořčicí a pepřem. V určitých obměnách se bramborový salát objevuje po celé Evropě, kde je ale známý jako „ruský bramborový salát“. Ovšem v Rusku je tento druh salátu známý pod názvem „olivier“ nebo „olivje“ a patří k silvestrovské tabuli.

Přesto, nebo možná právě proto, že bramborový salát patří k tradiční slavnostní večeři (nejen na Štědrý den) už dlouhá léta, neexistuje na tento pokrm univerzální recept. Některé si jsou více či méně podobné, ale jiné toho mají společného jen málo – jak vyplývá i z ankety provedené na internetovém portálu www.nadoma.cz. Nejzajímavější recepty z této ankety jsme vyzkoušeli a rádi bychom nabídli pro inspiraci ostatním:

Bramborový salát s fazolemi, slaninou a feferonkami


Suroviny na 8 porcí: 1000 g brambor, 1 malý celer * 3 mrkve * 4 vejce * 2 feferonky ve slaném nálevu * 2 větší cibule *
100 g uzené slaniny * 100 g žampionů * 250 g bílých fazolí ve sladkokyselém nálevu * 250 ml majonézy Hellmann´s * 1 lžíce plnotučné hořčice * sůl * mletý pepř * špetka cukru
Příprava: Brambory, celer, mrkev a vejce uvaříme (brambory
ve slupce, vejce na tvrdo) a nakrájíme na malé kostičky stejně jako feferonky a cibuli. Slaninu pokrájíme, krátce orestujeme, přidáme cibuli s pokrájenými žampióny a orestujeme. Vše lehce smícháme, přidáme scezené fazole, majonézu Hellmann´s
a hořčici, promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.

Bramborový salát s koprem, česnekem a ořechy

Suroviny na 4 porce: 600 g brambor * hrst čerstvého kopru * 1 palice česneku * 3 lžíce posekaných vlašských ořechů * 150 ml tatarské omáčky Hellmann´s Light
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s posekaným koprem. Přidáme utřený česnek, ořechy a tatarskou omáčku Hellmann´s Light a opatrně promícháme. Necháme nejlépe 1 den uležet v ledničce.

Bramborový salát s olivami a sušenými rajčaty


Suroviny na 8 porcí: 1000 g brambor * sůl * pepř * 2 stonky řapíkatého celeru * 2 jablka (se slupkou) * 100 g hrášku *
100 g nakládaných cibulek * 250 ml majonézy Hellmann´s Light * 100 g zakysané smetany * 80 g zelených a černých oliv * 4 sušená rajčata * snítka bazalky * 2 cherry rajčátka


Příprava: Brambory uvaříme a vychladlé nakrájíme na hranolky, osolíme a opepříme. Celer oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, jablka nakrájíme na nudličky. Brambory smícháme s celerem a jablky, přidáme hrášek, cibulky, majonézu Hellmann´s Light a zakysanou smetanu a vše lehce promícháme. Poté přidáme ještě na kolečka nakrájené olivy, na nudličky nakrájená sušená rajčata a nasekanou bazalku a znovu opatrně promícháme. Hotový salát ozdobíme cherry rajčátky a lístkem bazalky.

Bramborový salát s květákem a kuřecím masem


Suroviny na 4 porce: 300 g brambor * 2 velké mrkve * 1 celer * 200 g květáku * 80 g hrášku (nejlépe čerstvého) * 1 menší cibule * 150 g vařeného nebo uzeného kuřecího prsíčka (nebo šunky) * 80 g kukuřice * 200 ml tatarské omáčky Hellmann´s Yofresh * čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, šalvěj, zelená petrželka, pažitka apod.)

Příprava: Brambory, mrkev a celer uvaříme a nakrájíme na kostky. Květák a hrášek krátce spaříme (musí zůstat křupavé) a květák pokrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky, kuřecí maso na tenčí proužky. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku Hellmann´s Yofresh, opatrně promícháme a dochutíme bylinkami.

Bramborový salát s ananasem, krabím masem a kari

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor * 250 g krabích tyčinek * 100 g ananasu * 50 g pórku * 80 g kukuřice * 180 ml tatarské omáčky Hellmann´s * sůl * pepř * kari koření (nemusí být)
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krabí tyčinky a ananas nakrájíme také na kostičky, pórek na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku Hellmann´s, promícháme a dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění