Očista pomocí šťáv z ovoce

Ovoce pomáhá regulovat rovnováhu mezi zásadami a kyselinami v organismu a díky nim se dostává z těla přebytečná voda spolu s toxiny. Vyzkoušejte proto jednodenní očistu pomocí šťávy z ovoce.
Očista pomocí šťáv z ovoce
10.10.2005 0:00 |

K této proceduře budete potřebovat odšťavňovač, ve kterém se odstraní z ovoce vláknina a díky tomu zůstane pouze tekutina obsahující spoustu minerálů a vitaminů, kterou tělo během chvilky vstřebá a trávicí systém si odlehčí a odpočine. Při krátkodobém čištění se doporučují pouze ovocné šťávy a ne zeleninové, protože ovocné čistí a zeleninové zase regenerují. Někomu však přemíra aktivovaných toxinů může působit problémy, proto se dají pít oba druhy a to nejlépe tak, že účinnější ovocné šťávy se pijí v první polovině dne, zeleninové ve zbytku dne.

Snažte se koupit bioovoce, které není pěstováno s chemickými postřiky, nebo ho alespoň pečlivě umyjte, případně zbavte slupky. Kombinace šťáv existuje velmi mnoho, proto se řiďte hlavně vlastní chutí. Cílem je vypít 2-3 litry tekutin, z toho polovinu šťáv, zbytek tvoří neperlivá voda nebo můžete šťávy ředit vodou půl na půl. Pro očistu zvolte den o víkendu, kdy máte klid. Začněte vypitím sklenice vody se šťávou z půlky citronu, která pomůže obnovit rovnováhu ph v žaludku. Pak si vykartáčujte pokožku celého těla, abyste rozproudili lymfu a oběhový systém a uvolnily ucpané póry. Očistný proces podpořte procházkou, meditací nebo jógou. Den poté se vyhněte těžkým jídlům, dejte si na snídani ovocný salát, jogurt nebo krajíček celozrnného chleba. K obědu salát a na večeři například vařenou zeleninu s rýží. Den před půstem nepijte kávu, alkohol, nekuřte, vynechejte jídla z masa a bílé mouky.

Druhy šťáv:


Mangová- má velký obsah vitaminu E, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Má také množství minerálních látek a stopových prvků- měď, hořčík, mangan, draslík a zinek- které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.

Kiwi -obsahuje velké množství vitaminu C, v gramu kiwi je miligram vitaminu C, čímž pokrývá denní spotřebu tohoto vitaminu. Zlepšuje náladu a snižuje stres, vitamin C se podílí na urychlení látkové přeměny, zvyšuje soustředění. Nalezneme tu ale i mnoho hořčíku, který přispívá ke zdravé funkci srdce.  Posiluje imunitní systém, podporuje růst kostí, urychluje látkovou přeměnu, zpevňuje cévy.

Třešňová -toto ovoce má velké množství jódu, je proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále má 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny.  Je vhodné při ateroskleróze, snižuje krevní tlak, pomáhá při zácpě a chudokrevnosti, pomáhá snižovat váhu, podporuje zdravý vývoj pokožky.

Jahodová -jahody obsahují přes 80% vody, třísloviny, barviva, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Když jahody dozrávají, vytváří se v nich antokyany, což je červené barvivo bohaté na karoten chránící plody před bakteriemi.

Hrušková -hrušky z velké části obsahují vodu (přes 80%), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód.

Ostružinová - toto ovoce se skládá asi z5% cukrů, tříslovin, pektinů, provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminu C, E a K, vlákniny, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa. Má také velký obsah organických kyselin, hlavně kyseliny citronové a jablečné.

Grapefruitová -obsahuje vitamin C, který posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporující trávení a enzymy povzbuzující látkovou výměnu. Grapefruit je také bohatý na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové.

Ananasová - v ananasu se nachází mnoho vitaminů, hlavně B12, C a E, 16 různých minerálních látek a stopových prvků (např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo), ale hlavně bromelain, což je enzym štěpící bílkoviny. Ananas zvyšuje stav bílkovin v organismu, pomáhá při nadměrném nahromadění tekutin v tkáních,
čistí tělo od škodlivých látek.

Melounová -melouny obsahují četné bilolátky, beta-karoteny a vitamin A, 90-95% vody, 3-12% cukru, sodík. Konzumace melounů díky obsahu vitaminu A chrání tělo před volnými radikály, viry a bakteriemi. Dobře pročišťuje ledviny a látka B3 zajišťuje lepší dodávání kyselin našim buňkám. Posiluje obranný systém, chrání pokožku před vysušením.

Jablečná -jablka obsahují cukry, ovocné kyseliny, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síru, mangan, pektiny, třísloviny, vonné látky a celulózu. Ovlivňují naši látkovou výměnu, podporují trávení.

Borůvková -obsahují třísloviny, antokyany, flavonoidy, proanthokyanidiny, organické kyseliny, vitamin C, betakaroten, cukry a pektiny. ovlivňuje regeneraci purpuru v oční sítnici, má protizánětlivé účinky, prospívá diabetikům, je protiprůjmová. Upravuje činnost střev, krevní obraz a krvetvorbu. Má také účinek mírně desinfekční.

Malinová -maliny působí protizánětlivě a potopudně, odbourávají cholesterol, příznivě působí při anémiích. Pomáhají při nachlazení, snižují horečku a vysoký krevní tlak. Obsahují vlákninu, vitamin C, B, kyselinu nikotinovou a listovou. Jsou zdrojem železa, zinku, mědi, manganu, obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění