Ostružiny

Ostružiny mají mimořádně vysoký obsah vitaminu C a šťáva z nich je všestranně povzbuzujícím elixírem pro náš organismus.
Ostružiny
8.6.2005 0:00 |

Ostružiník pochází z Asie a Severní Ameriky, u nás v přírodě roste planě, kde se nejčastěji vyskytuje ostružiník křovitý (Rubus fruticosus), zahrádkáři zase pěstují kultivované odrůdy (např. Thornfree). Plody se sbírají v srpnu a září. Obsahují asi 5% cukrů, třísloviny, pektin, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, E a K, vlákninu, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo. Mají také velký obsah organických kyselin, hlavně kyseliny citronové a jablečné.

Účinky na organismus:


- pomáhají při nachlazení a revmatismu
- snižují krevní tlak
- účinkují při ateroskleróze
- posilují imunitní systém
- léčí hemoroidy
- povzbuzují činnost žláz
- snižují nervozitu a stres
- mají protisklerotický a protizánětlivý účinek
- chrání před volnými radikály

Účinné látky se nacházejí kromě plodů také v listech. Vysoký obsah vitaminu C posiluje imunitní systém, dále ostružiny vážou měď, čímž snižují nervozitu a neklid. Povzbuzují stěny cév, proto mají preventivní účinek proti žilním chorobám. V listech se nachází éterické silice, třísloviny a organické kyseliny. Čaj z těchto listů je prevencí proti zánětům ústní dutiny, je vhodný při kašli a chrapotu. Čerstvá ostružinová šťáva je všestranně povzbuzujícím nápojem, dodává tělu energii, elán, je plná kyseliny listové a bioflavonoidů a je účinným prostředkem na zvětšenou štítnou žlázu.Z ostružin se připravují dezerty, moučníky, ovocné saláty, pudinky, poháry, zpracovávají se na džemy, kompoty a sirupy. Čerstvé se nedají dlouho skladovat, ale výborně se zmrazují nebo suší. Mimo sezónu se k nám dovážejí, ale je třeba opět upozornit na chemické prostředky, kterými jsou ošetřeny. 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Monča | 24.8.2006 09:35

3 metrové šlahouny?

Yulinka | 1.9.2005 17:30

Ostružinky :-)

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění