KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Palmový tuk v müsli? Proč?

Proč se při výrobě müsli používá palmový tuk, když všude stojí, jak je nezdravý a jak jeho výroba ničí deštné pralesy? Je to pro funkčnost, kterou dokáže potravinám propůjčit. Palmový tuk určitě není ideální součástí zdravé výživy, ale svým složením prokazuje potravinářským výrobkům hned několikerou důležitou službu. Takovou, kterou si zákazník přímo žádá…
Palmový tuk v müsli? Proč?
11.11.2014 7:00 |

Konkrétně výrobce celozrnných cereálií SEMIX PLUSO používá palmový tuk jen pro výrobu zapékaného křupavého müsli, u kterého v rámci nejnovějšího dělení cereálií dle jejich prospěšnosti pro zdraví na www.zdravyzivot.com také deklaruje, že se jedná o výrobky „pouze“ prospěšné či dokonce méně prospěšné. Češi však zapékané müsli milují a právě palmový tuk dodává kouskům takového müsli požadovanou křupavost a křehkost. Pouze palmový tuk snáší zapékací teploty, nekazí se, nežlukne a vydrží nezměněný po celou dobu minimální trvanlivosti, která musí být velmi dlouhá - obchodní řetězce vyžadují minimálně rok. Je také chuťově neutrální a nevnáší do výrobků žádné pachutě. V každém případě platí, že konzumujeme-li müsli z důvodů zdravé výživy, nemá zapékané müsli v našem jídelníčku tak jako tak co dělat. Vyrábí se pro konzumenty, kteří si chtějí v prvé řadě pochutnat, a mimo přidaného tuku obsahuje ze všech cereálií i nejvíce cukru. A ten není pro lidské zdraví přínosný už vůbec.

Naše rozhodování, zda potraviny s palmovým tukem jíst či nejíst, může ovlivnit i zmíněný ekologický aspekt pěstování palmy olejné. Odlesňování deštných pralesů je problémem nás všech, proto si výrobce celozrnných cereálií SEMIX PLUSO připlácí za to, že jím používaný palmový tuk z inkriminovaných oblastí nepochází. Existuje totiž celosvětová nezisková organizace RSPO, která dohlíží na udržitelnou produkci palmového a palmojádrového oleje, takže tuk produkovaný pod tímto dohledem je certifikovaný. Dlouholetý český výrobce celozrnných cereálií SEMIX PLUSO tento certifikát vlastní.

Na zvážení je také fakt, proč se vlna odporu proti palmovému tuku zvedá jakoby výhradně v rovině potravinářských produktů. Používání palmového tuku totiž není typické jen pro zapékané müsli, sušenky, čokolády, cukrovinky, zmrzliny, margaríny, majonézy, omáčky, hranolky, chipsy a instantní nudle. Do potravin jde pouze zlomek jeho produkce. Mnohem více palmového tuku směřuje na výrobu mýdel, šampónů, rtěnek, lyžařských vosků nebo ke změkčování kůže. Uvedené produkty samozřejmě neprocházejí naším zažívacím traktem, ale i tak by se měl každý, kdo v souvislosti s palmovým tukem poukazuje na úhyn orangutanů a vymycování deštných pralesů, zamyslet, čím si napříště umyje vlasy, namaže lyže nebo natře plot.

Autor článku: Inzerce
Zdroj: Ženy.cz

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění