Pět mýtů o dětské výživě

Je kojenecká výživa umělá? A škodlivá? Mateřské mléko je pro miminko bezesporu ta nejlepší výživa, přesto se někdy nelze vyhnout situaci, kdy je nutno přistoupit k výživě náhradní...
Pět mýtů o dětské výživě
7.4.2010 0:00 |

Mateřské mléko je pro kojence a novorozence zdrojem veškerých nutričních a biologických hodnot. Bohužel ne vždycky může nebo chce čerstvá maminka kojit, proto svému potomkovi podává po dohodě s dětským lékařem náhradní mléčnou kojeneckou výživu. Ohledně náhradní kojenecké stravy a dětské výživy často koluje několik mýtů a předsudků.

Abychom zjistili, jak je tomu doopravdy, požádali jsme odborníká v oblasti kojenecké a dětské výživy, pana docenta Miroslava Dědka, aby nám vysvětlil, jak to s některými tvrzeními skutečně je:

1. Dětská výživa je umělá

Není. Jedná se o mýtus, kdy je dětská výživa považována za umělou, nevhodnou pro výživu dětí a jako taková je nahrazována neupraveným kravským mlékem. Podávání neupraveného kravského mléka však může ohrozit zdravý vývoj dítěte vzhledem k omezenému a nevyváženému zastoupení nutričních hodnot, může vést až k narušení zdravého vývoje. Neupravené kravské mléko je nevhodné kvůli nadměrně vysokému obsahu bílkovin, minerálních látek. Naopak obsahuje nedostatečné množství železa a většiny vitamínů.

2. Pokud kojenecká výživa skutečně neobsahuje konzervační látky, nemůže být trvanlivá


Často nás může napadnout, jak je možné, že výrobek neobsahující konzervační látky (kojenecká mléka, dětské příkrmy a kaše) tak dlouho vydrží? Zajištění trvanlivosti i bez konzervačních látek je zabezpečeno díky šetrnému, ale současně účinnému tepelnému ošetření při zpracování vysoce kvalitních surovin. Při tepelném zásahu během průmyslového zpracování dochází k odumření všech mikroorganismů, ale současně se zachovají veškeré minerální látky, stopové prvky a vláknina obsažené v surovinách. Dlouhodobá trvanlivost je zabezpečována zahubením veškerých mikroorganismů, nikoli přidáváním konzervačních prostředků.


O podávání náhradní kojenecké výživy svému dítěti byste se vždy měli poradit s dětským praktickým lékařem. Podrobný návod k přípravě, složení i věk, pro který je konkrétní druh výživy určen, najdete přímo na obalu.

3. Do ovocných příkrmů a šťáv přidávají  výrobci řepný cukr – sacharózu


Značný prostor vyplňují mylné představy, že každý výrobce přidává do ovocných příkrmů a šťáv řepný cukr – sacharózu. Jako důkaz tohoto tvrzení se uvádí, že šťávy a příkrmy mají výrazně sladkou chuť. Sladkou chuť však způsobuje fruktóza (ovocný cukr), která je přirozeně přítomná v ovoci po jejich odpaření a zahuštění. „Například všechny ovocné a maso-zeleninové příkrmy Sunárek jsou bez přidaného cukru.

4. Kvalitní a zdravý příkm pro batole je nejlépe připravovat sám doma


Příkrmy špičkové kvality, odpovídající požadovaným parametrům EU, nelze připravit v domácnosti. Moderní průmysl totiž používá takové postupy výroby, které nelze v kuchyňské přípravě napodobit, např. výběr nejkvalitnějších surovin, zajištění sterilních podmínek prostředí, bakteriální nezávadnosti vody, mikrobiální filtraci šťáv a nálevů. Veškeré přípravky pro kojeneckou a batolecí výživu uváděné na trh jsou dle zákona podrobeny testacím hygienických orgánů a klinickým zkouškám.

5.  Potraviny živočišného původu včetně mléka jsou škodlivé


V poslední době se objevují negativní informace o účincích mléka a tento předsudek vede matky k podávání náhradní nemléčné výživy, kdy např. preferují podávání ovocných šťáv nebo džusů s tím, že jsou nositeli vitaminů a tím pro děti prospěšnější.

Podáváním nadměrného množství ovocných šťáv s vysokým obsahem sacharózy se u dětí zvyšuje riziko návyku na sladké. S tím jsou spojeny problémy počínaje poškozováním vývoje chrupu až po vznik obezity. Často také hrozí, že se dítě k mléku jako nápoji většinou nikdy nevrátí. Vzniká tak nebezpečí nedostatečného příjmu vápníku v kojeneckém a batolecím věku, který může vyústit až v dětskou osteoporózu.


Ke svému zdravému vývoji potřebuje dítě nejen v batolecím věku správnou výživu s vhodnou skladbou bílkovin, vitamínů a minerálních látek a vylučování složek živočišného (nebo rostlinného) původu, jen kvůli obecnému tvrzení je nevhodné a může mít negativní důsledky na zdravý vývoj vašeho dítěte. Nejste-li si vhodností podávaných příkrmů či mléčné výživy jisti, raději se zeptejte odborníka.

Dítě ve věku do tří let má mít zajištěn přísun mléka v množství min. 500 ml . denně. Pro děti od ukončených 24 měsíců doporučuji mléko Sunar 24 – vhodné pro děti do 6 let. Jeho složení odpovídá výživovým potřebám dětí v tomto vývojovém období. Na rozdíl od kravského mléka obsahuje vhodnou skladbu bílkovin, vitamínů a minerálních látek a nezatěžuje tak organismus dítěte. Díky unikátnímu zastoupení mléčnému tuku lépe chutná a děti ho snadněji přijímají.

Vyloučení potravních složek živočišného původu přináší rizika následků nutriční nedostatečnosti. Rostlinná strava je bohužel chudá na vitamin D, vitamin B12, vícenenasycené mastné kyseliny a obsahuje nižší hladiny esenciálních mastných kyselin, vápníku, železa a karnitinu. Je známo, že požadované hladiny vápníku lze zajistit pouze mlékem a mléčnými výrobky. Pro zdraví kojenců je důležité pečlivě dodržovat návod k přípravě uvedený na obalu produktů a uvedených doporučení.

7. dubna 2010

Odborná spolupráce:
Doc. Ing. Miroslav Dědek, DrSc.,
odborník v oblasti kojenecké a dětské výživy

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

renaat | 7.4.2010 09:01

domácí příkrmy

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění