Přečkejte zimu s bylinkami

Také patříte mezi zastánce přírodní léčby a na bylinky nedáte dopustit? Víte ale, kdy je sbírat, co z nich připravit a hlavně jak?
Přečkejte zimu s bylinkami
4.1.2006 0:00 |

Pokud nechcete hned při prvních příznacích sahat po tabletách, jsou na řadě bylinky. Z nich můžeme připravit nejenom čaj, ale i koupele, tinktury a zábaly. Poradíme vám, jak co připravit a jaká je vhodná doba pro sběr, pokud si chcete natrhat a usušit bylinky sami.

Rostliny se sbírají v době, kdy obsahují největší podíl léčivých látek, což znamená, že
- listy sbíráme před a po odkvětu,
- květy na začátku kvetení,
- kořen na začátku jara
- plody v době zralosti

Čaje: nejpoužívanější způsob přípravy bylinek. Ty přelijeme vařící vodou a necháme vyluhovat. Nesmíme přitom zapomenout, že čím jsou bylinky déle usušené, tím je doba luhování větší.

Tinktura: nádobu, která se dá uzavřít, naplníme celou bylinkami a zalijeme 40% režnou. Přibližně na 14 dní položíme naplněnou a dobře uzavřenou nádobu na suché a teplé místo a občas protřepeme. Po uplynutí potřebné doby scedíme a uskladníme nejlépe v lednici. Tinkturu můžeme zředit v čaji nebo užívat po kapkách, je vhodná na obklady i masáže.

Bylinková koupel: na tuto koupel potřebujeme přibližně 7 litrů čerstvých nebo 200g sušených bylinek. Ty necháme přes noc vyluhovat ve studené vodě. Pak je scedíme, zahřejeme a vlijeme do koupele. Po 20 minutách ve vaně se neosušujeme, ale vklouzneme do županu a pak na hodinku do postele.

Sedací koupel: příprava je stejná jako v předešlém případě, jen množství bylinek je poloviční. Při sedací koupeli nám musí voda dosahovat až nad ledviny.

Bylinkový zábal: bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, nasypeme do síta, položíme na hrnec s vařící vodou a přikryjeme. Počkáme, dokud bylinky nezměknou a nezteplají. Pak je zabalené do ručníku přiložíme na potřebné místo a ještě zabalíme do deky, aby nevznikl pocit chladna nebo zimy. Necháme působit podle potřeby, pokud jsme pořádně v teple, tak třeba i přes noc.

Nachlazení- Černý bez, jitrocel kopinatý, lipový květ
Odkašlávání- Fenykl, bez černý, jitrocel, podběl, sedmikráska, yzop
Revmatismus- Kopřiva, bříza, máta peprná, bez černý, kozlík lékařský, benedikt, jehlice, řepík, tužebník, jahodník, řebříček, ořešák, křen, vřes, prvosenka, vrba, jírovec
Rýma- Jitrocel, cibule, heřmánek, křen, borůvčí, bazalka, lípa, citroník
Snížení teploty, chřipka, rýma- černý bez
Ústní dutina- Heřmánek, řepík, borůvka, dub, jahodník, šalvěj, divizna, lípa, proskurník

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění