Maminka.czŠkolák

(Před)Vánoční mlsání trochu jinak: Zkuste nové recepty

redakce 29.  11.  2011
(Před)Vánoční mlsání trochu jinak: Zkuste nové recepty
Už vás nebaví vanilkové rohlíčky? Kokosové kuličky a vosí hnízda vás k smrti nudí a na linecké košíčky se už ani nemůžete podívat? Zkuste nové [[http://www.dokonalazena.cz/recepty|recepty]] na neotřelé cukroví, kterými zpestříte obvyklou nabídku vánočních mlsů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vánoční dort

Ingredience:
Těsto:
25 dkg polohrubé mouky
16 dkg cukru moučka
6 vajec
5 lžic oleje

Náplň:
25 dkg másla
12 dkg cukru moučka
3 dcl mléka¨
1 lžička rumu
1 vanilkový puding
Džem – višeň, malina

Marcipán:
20 dkg sušeného mléka (ideálně plnotučné)
20 dkg cukr moučka
2 lžičky oleje
3 lžičky mandlového aroma
trochu vody (cca 30 ml)

Postup:
1) Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme trochu vody a uděláme sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny.
2) Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny. Do směsi přimícháme mouku a přidáme olej.
3) Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si předtím vytřeli tukem a vysypali moukou (strouhankou, mletými oříšky).
4) Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut (dle potřeby).
5) Korpus dáme vychladnout.
6) Mezitím si připravíme krém. V mléce uvaříme puding, který nesladíme.
7) Ušleháme máslo s cukrem. K nim přidáme pudinkovou směs a lžičku rumu.
8) Dort rozřízneme jednou nebo dvakrát – záleží na tloušťce korpusu. Pozor, korpus musí být zcela studený!
9) Rozkrojený korpus potřeme krémem, střed potřeme i džemem, aby byl dort svěžejší a pikantnější. Pláty dáme na sebe.
10) Na vrch dortu připadne marcipánový potah.

Postup – marcipán:
1) Prosejeme sušené mléko s cukrem moučkou. K nim přidáme zbytek ingrediencí (olej, aroma, vodu – raději méně, postupně přidat dle potřeby – těsto eventuelně dohustit cukrem a sušeným mlékem).
2) Těsto zpracujeme nejprve vařečkou, dále pokračujeme rukama v igelitových rukavicích, aby bylo těsto lesklé a hladké. Je třeba to udělat důkladně!
3) Těsto se vyválí mezi igelitem, opatrně se přenese na dort, uhladí se namočenýma rukama. Přesahy můžete oříznout nožem.

Malinové makronky s bílou čokoládou

Ingredience:
130 g moučkového cukru
110 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
2 bílky (o pokojové teplotě)
65 g cukru krupice
4-5 kapek růžového barviva

Náplň:
50 ml smetany – 40-45 % tuku
100 g bílé čokolády
45 g malinového džemu

Postup:
1) Smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypte stranou do velké mísy.
2) Cca pětinu bílku dejte na strana, zbytek jich našlehejte, dokud z nich nebude sníh. Přidejte do směsi cukr a kapky barviva.
3) Začněte bílkovou směs postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Přidejte zbývající bílek.
4) Směs nandejte do pytlíku s tryskou.
5) Na plech vyloženy pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Nechte je cca 4-5 hodin uschnout.
6) Předehřejte troubu na zhruba na 140 stupňů. Makronky pečte cca 10-12 minut.
7) Makronky nechte na plechu vychladnout, sundejte je z něj, až nebudou horké.
8) Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce dejte smetanu a povařte.
9) Dejte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně.
10) Krém nechte vychladit – cca 45 minut, pak vymíchejte do hladka a přidejte malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promíchejte.
11) Náplň dejte na polovinu makronek, spojujte je k sobě po dvou.
12) Nechte je vychladit, skladujte je na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.

Tip:Makronky pečte nejlépe den nebo dva před Vánocemi.

ČTĚTE TAKÉ: Modelka a máma Alena Buffon: „Na kluky mluvíme italsky i česky“

Ovocný dort pro vánoční pohodu

Ingredience:
8 vajec
150 g cukru moučka
140 g polohrubé mouky
lžička jedlé sody
1 lžíce rumu
40 g kakaa
Džem – višeň
Nakrájené ovoce dle chuti – kiwi, banán, mandarinky, višně apod.

Krém:
1 vanilkový pudink
180 g másla
2-3 cukru moučka
4 dcl mléka

Postup – korpus:
1) Oddělte bílky a vyšlehejte z nich sníh. Přidejte do něj cukr a pokračujte ve šlehání.
2) Do sněhu jemně všlehejte žloutky, rum, pak mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou.
3) Vyhřejte formu – cca 150 stupňů.
4) Směs nalijte do dortové formy vystlané pečícím papírem a dejte do trouby. Po čtvrt hodině zvyšte teplotu na 180 stupňů. Nechte zhruba 20-30 minut péct. Zapíchnutím špejle do středu zjistíte, zda je dort hotový.
5) Dort nechte vychladnout, poté podélně rozkrájejte na 3 díly. Spodní pomažeme krémem, poklademe část ovoce, dáme další vrstvu korpusu a zopakujeme.
6) Vrchní vrstvu potřeme višňovým džemem Schwartau a dozdobíme ovocem.

Postup – krém:
1) V hrnci připravíme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Necháme zchladnout.
2) Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj vetřeme vychlazený puding. Krém dáme do lednice.

ČTĚTE TAKÉ: Bylinky aneb lék prověřený našimi babičkami. Které jsou nejlepší?

Čokoládové cookies s džemem

Ingredience
½ šálku másla (cca 150 g)
½ hrnku cukru
1 a ½ šálku hladké (polohrubé) mouky
½ lžičky jedlé sody
1-2 lžíce kakaa (dle chuti)
½ lžičky soli
2 lžíce mléka
1 čajová lžička vanilky
¼ šálku nasekaných lískových oříšků
Džem Schwartau – meruňka, pomeranč

Postup:
1) V mixéru vyšlehejte máslo. Přidejte cukr a vanilku a pokračujte, dokud nebude ze směsi hladký krém.
2) Do směsi postupně přidejte mouku, sodu, sůl, kakao, mléko a oříšky.
3) Z těsta vytvořte menší kuličky, klaďte je na plech (na pečící papír). Nechte jim dostatek prostoru, zvětší svůj objem.
4) Uprostřed kuliček udělejte důlek, do kterého vložte trochu džemu.
5) Troubu vyhřejeme na cca 180 stupňů a pečeme přibližně 10-15 minut.

Tip: Do těsta můžete dle chuti přidat rozinky, čokoládu, arašídy nebo třeba skořici.
Tip: Cookies s džemem je také možno dozdobit karamelovou polevou – na placičkách vytvoříte jemné mřížky.

Křehké vánoční řezy

Ingredience:
3 dcl medu
7 vajec
50 slunečnicového semínka
50 g kokosu
1,5 dcl oleje
150 g mletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na posypání)
350 g polohrubé mouky
(mléko na doředění)
Prášek do pečiva
Džem – ideálně višeň nebo červený rybíz

Postup:
1) Oddělte žloutky od bílků a přidejte je k medu a oleji. Promíchejte.
2) Ke směsi přidejte postupně další přísady – semínka, kokos, 100 g ořechů a mouku s práškem do pečiva. Podle potřeby přidejte mléko – jestliže je těsto málo řídké.
3) Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vetřete do těsta (ručně).
4) Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech (vystlaný pečícím papírem). Budete mít tedy 3 plechy s těstem.
5) Pečte při teplotě 150-180 stupňů – přibližně 20 minut – aby mělo těsto nazlátlou barvu.
6) Nechte těsta vychladnout, poté namažte spodní těsto džemem Schwartau, dejte plát těsta, na druhý plát namažte také džem a přiložte poslední díl, který posypte nastrouhanými oříšky.

Tip: Těsto si můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce (brusinky, meruňky apod.).

Ve všech receptech doporučujeme použít kvalitní marmeládu či džem, které vyzdvihnou konečnou chuť cukroví. Vyzkoušet můžete například osvědčené Schwartau, St. Dalfour nebo Dr. Oetker.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Vanilkový pudink, Čajová lžička, Vodní lázeň, Mls, Mlsání, Sušené mléko, Višeň, Recept, Cookie, Mletý ořech, Vánočka, Van, Řeč, Cookies, Nakrájené ovoce