Přírodní šťávy zvyšují imunitu

Každý třetí člověk dnes trpí poruchou imunitního systému. Co tak místo drahých potravních doplňků využít sílu přírody a raději vypít denně sklenku osvěžující čerstvě vylisované šťávy?
Přírodní šťávy zvyšují imunitu
29.10.2009 0:00 |

Možná že i vy jste se dnes ráno probudili a měli pocit nafouknutého břicha nebo vás bolela hlava. Tyto potíže často vznikají v důsledku porušené vnitřní rovnováhy, která je základem zdravého imunitního systému.

Snazší je nemocem předcházet.


Trávicí trakt je největším a nejdůležitějším imunitním orgánem, kde se nachází velké množství bakterií. Organismus dospělého člověka se snaží žít v symbióze s více než 400 druhy bakterií střevní mikroflóry.

Nejúčinnější způsob, jak plynule odstraňovat toxické zbytky z těla, je konzumace jídel s vysokým obsahem vody. Ze všech potravin má nejvyšší obsah vody ovoce a zelenina. Vylisovaná šťáva tělo zasytí, osvěží a dodá potřebnou dávku vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Nikdy však nemíchejte šťávu z ovoce se zeleninou. Jedinou výjimkou jsou jablka a mrkev, které lze míchat s čímkoliv. Doporučená denní dávka jsou dvě deci neředěné čerstvě vylisované šťávy před jídlem.



Ovocné šťávy


Hrušková šťáva obsahuje betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, vápník, trochu manganu, mědi, zinku a železa. Bohatá je na alkalické substance. Působí močopudně, zbavuje organismus škodlivých látek.

Jablečná šťáva je bohatá na betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C. Poskytuje také vitamíny skupiny B a vitamín E. Z dalších látek je zastoupen draslík, fosfor, hořčík, chlor, síra, vápník, měď a zinek. Šťáva z jablek se může míchat se zeleninovými šťávami. Užitečná je při horečkách a zánětech, ale také při redukci hmotnosti.



Zeleninové šťávy


Šťáva z bílého zelí dodává organismu kyselinu listovou, vitamin C, E, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, chlor, sodík, vápník, měď, zinek, železo. Doporučuje se pít při žaludečních a dvanácterníkových vředech, při zácpě, problémech s játry. Rovněž pomáhá při překonávání alkoholové ,,opice “. Zelnou šťávu lze míchat s mrkvovou šťávou.

Mrkvová šťáva je základem pro mix s jinou zeleninou či ovocem. Bohatá je na betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C, E, obsahuje také vitamíny skupiny B, vysokou dávku draslíku, dále fosfor, hořčík, chlor, síru, sodík, vápník, měď, zinek, železo. Šťáva z mrkve pomáhá při léčbě a prevenci nemocí očí, zvyšuje odolnost proti infekcím, chrání nervový systém, zachovává strukturu a pevnost kostí a zubů a celkově čistí organismus.

Bramborová šťáva je cenná je pro vysoký obsah kyseliny listové, vitaminu C, vitaminu skupiny B, draslíku, fosforu, hořčíku síry, vápníku, mědi, zinku a železa. Šťáva má silný alkalický (zásaditý) účinek. Vhodná je při překyselení organismu. Příznivě ovlivňuje vředovou chorobu žaludku a paradentózu.

Šťáva z červené řepy podporuje tvorbu červených krvinek.. Má hořkou chuť, a proto je vhodné ji zředit mrkvovou šťávou nebo šťávou z listové zeleniny. Při kombinaci červená řepa, mrkev, celer, brambora a petržel je velmi vhodné zapít šťávu čajem, který podporuje močopudný mechanismus a napomáhá z těla vyplavit všechny škodlivé látky.

Jaký odšťavňovač koupit?


Než se rozhodnete pro zdravý způsob života, jehož součástí bude pravidelná konzumace šťávy z ovoce či zeleniny, zvažte, jaký druh odšťavňovače koupíte.

Například oceníte velký plnící otvor s možností odšťavnit celé jablko či pomeranč bez krájení, a kvalitní celoantikorové (nikoliv plastové) síto. Pozor na výkon, aby při odšťavňování tvrdých surovin nedocházelo k poklesu otáček a používáte-li myčku, dejte si pozor na to, aby všechny díly odšťavňovače (kromě bloku motoru) bylo možné v myčce mýt. K zahození není ani to, pokud má odšťavňovač praktický oddělovač pěny.
 
Máte-li rádi šťávu z pomerančů či grepu, postačí vám jednodušší varianta odšťavňovače citrusů. Pokud však chcete odšťavňovat rozmanité ovoce a zeleninu a připravovat si různé delikatesy, nešetřete. Mnohé levnější odšťavovače nelisují plody dokonale a ve zbývající dužině, která jde do odpadu, zůstává ještě poměrně velké množství vzácné tekutiny.

V návodu některých přístrojů se rovněž dočtete, že byste v nich neměli odšťavňovat například vinné hrozny kvůli drobným peckám, nebo že nože nezvládnou odšťavnění tvrdších druhů zeleniny. Pokud myslíte odšťavňování vážně, vyplatí se opravdu investovat a poohlédnout se po pomocníkovi, který bude v kuchyni opravdu užitečný.

Autor: Irena Forejtová
29. října 2009


Související články:
Není džus jako džus!
Pomocníci z přírody v boji proti chřipce
Na imunitu jsou saláty
Citrusy a jejich vliv na zdraví
Pitný režim a děti
Červená řepa – na krásu i zdraví

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění