Proč je želatina zdravá?

Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky.
Proč je želatina zdravá?
10.6.2010 0:00 |

Kolagenu se někdy též říká „elixír mládí“. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.

Výzkumem kolagenu se u nás celý profesní život zabýval profesor Adam z revmatologického ústavu v Praze - objevitel Geladrinku, který se prodává v lékárnách na regeneraci kostí pacientů trpících osteoartrózou (tedy onemocněním nosných kloubů). Je ale dobrý i pro sportovce k regeneraci kloubů. Dále existují také kosmetické krémy s obsahem kolagenu a pleťové masky.

Želatina má zkrátka vynikající vlastnosti. Ve vodě se varem rozpouští, chlazením tuhne, je podobná počátečnímu kolagenu, ze kterého vzniká. V cukrářství se využívá jejích želírovacích schopností. Želatina se ochucuje různými příchutěmi, hlavně citrónovou, ananasovou, pomerančovou, jahodovou, malinovou či po coca cole. Ovoce jí dodává i barvu.

 

Želatina je hojně využívaná v potravinářství. Klasickým příkladem jsou např. želatinové bonbóny nebo „gumoví medvíci“, jenž mají v oblibě jak děti tak dospělí.

Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina je tedy živočišného vepřového, hovězího či rostlinného původu z mořských řas. 


„Živočišná“ vs. „rostlinná“ želatina



Typ želatiny se odvíjí od zdroje, ze kterého ji získáváme.

„Živočišná želatina“

Živočišná želatina se používá především v potravinářství k výrobě tlačenky, huspenin, dortů a hlavně cukrovinek, zejména známých kultovních želatinových výrobků - gumových medvídů. Formy na medvídky jsou navíc „vysypány“ kukuřičným škrobem, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s coeliakií, tj. nemocí, kdy lidé nemohou konzumovat lepek (látka, kterou obsahují obiloviny, především mouka a výrobky z ní vzniklé). Přestože je želatina pro lidský organismus zdravá, jíme jí velmi málo. Odkláníme se od klasické stravy. Tlačenka má například popularitu především u starší generace.

Častý mýtus:
Lidé se často při konzumaci gumových medvídků bojí nemoci „šílených krav“, to je však zbytečné, protože zde se používá želatina vepřová.



„Rostlinná želatina“ – Agar



Agar je výživná potravina bez kalorií s obsahem mnoha minerálů. Získává se z vodních rostlin – řas – ruduch, které žijí v hloubce 80 metrů. Agar vzniká z rostlinných slizů - agarofytů. Proces výroby agaru je velmi náročný jak technologicky, tak i finančně.

Řasy jsou oblíbenou zeleninou Dálného východu, známou v Japonsku a Číně dva tisíce let. Ve výživě Asiatů hraje významnou roli, neboť je zdrojem proteinů a minerálů. Řasy se nejprve musí sklidit během letních a podzimních měsíců, zbavit vody a usušit za nízkých teplot. Agar má ve výsledku světlou barvu a nevýraznou chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, plátků či hranolků. Na 100 % nahradí živočišnou želatinu, její želírovací vlastnosti jsou několikanásobně vyšší. Hodí se na zákusky, aspiky, eventuelně místo jíšky. Používají ji hlavně vegetariáni.

Mimo potravinářství se využívá na výrobu gelů, šampónů, v lécích jako plnidlo, v chirurgii na výrobu vstřebatelných nití a v mikrobiologii k výrobě půd, na kterých se pak pěstují bakterie.

Agar je protizánětlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá při rakovině prsu, také je bohatý na železo, jód a vápník. Je vhodný pro obézní pacienty, protože působí jako mírné projímadlo, pomáhá snížit nadváhu, při zácpě, při vysokém tlaku a onemocnění střev. Není nedostatkovým zbožím, dá se koupit v lékárnách, drogériích či prodejnách zdravého životního stylu. Agar se nemusí jíst jen v pokrmech, dá se v práškové formě rozmíchat, dávkuje se jedna lžíce do sklenice vody a může se takto pít denně pro regeneraci.


Co se stane, když želatina chybí?



Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době překotného růstu v pubertě. Rovněž při nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky. Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály.

Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdůležitější je kolagen, potažmo želatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou, nebo-li degenerativním onemocněním kloubů, které je-li nedostatečně včas diagnostikováno a nekvalitně léčeno, může být komplikováno zánětem.

Dojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vylučovány enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým, tedy totální endoprotésou. Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby.

Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně. Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.


Nedostatek kolagenu v organismu má nepříznivý vliv na vaše klouby.

Snad každý člověk se během svého života setká s problémy pohybového aparátu. Náchylné jsou k tomu především klouby. V dětství a dospívání zažíváme růstové bolesti, v produktivním věku jsou klouby zvýšeně namáhány při pracovní činnosti nebo při sportovní aktivitě, zejména tzv. nosné klouby (kolena, kyčle) jsou výrazně zatěžovány i nadváhou, která čím je vyšší, tím více klouby trpí.

U postižení jak drobných kloubů páteře, tak i velkých kloubů na končetinách, je velice důležitá prevence, a to dostatek pohybu, snižování nadváhy a kvalitní strava s dostatečným přísunem látek nezbytných k fyziologické stavbě a činnosti kloubních chrupavek. Vhodným přípravkem, zajištujícím přísun těchto látek je želatina, která slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebováním, ale také k regeneraci těchto struktur.

Zdroj: Crestcom
Odborná spolupráce: MUDr. Bohumila Svačinová, privátní internistka

10. června 2010

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Agar | 9.5.2016 17:20

Zelatina

Blanka | 24.11.2013 18:38

klouby

bakyda | 30.3.2013 17:28

želatina

Pobyda | 28.7.2010 13:50

Agar-agar

hanickaT | 27.6.2010 20:38

klouby, senioři

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění